Kõhukrambiga võidelnud Tiidrek Nurme aitas Lily Luige olümpiale

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiidrek Nurme ja Lily Luik
Tiidrek Nurme ja Lily Luik Foto: Harry Lemberg / Jooksuportaal

Lily Luik sai täna hakkama sellega, mis Pekingi MMi maratonil jäi sooritamata – ta täitis 2016. aasta Rio olümpiamängude normi, lõpetades Valencia maratoni ajaga 2:40.26. Naiste olümpianorm on 2:42.00. Luik finišeeris koos Tiidrek Nurmega, kes sai lõpuajaks 2:40.28.

Luige sõnul kujunes jooks oodatust raskemaks. «Tulin siia 2:38-2:39 aja järgi. Lihas väsis oodatust kiiremini ja värskust polnud jalgades pärast 25 kilomeetrit, mil tempo hakkas veidi kukkuma. Jälgisin siiski, et aeg väga palju üle 3.50 kilomeetri kohta ei läheks, et tuleks vähemalt OMi norm,» selgitas Luik Jooksuportaalile. Ta pidas Tiidrek Nurme kaasasjooksmist suuremeelses liigutuseks, sest tema abiga suutis alates 35 kilomeetrist tempo taastada. «Minu OMi pääsme võit kuulub ka talle, aitäh Tiidrek,» tänas Luik oma klubikaaslast.

Nurme maratonidebüüt kahjuks ebaõnnestus. Treener Harry Lembergi sõnul hakkas Nurmel 20-25 kilomeetril piste jooksmist segama. «Kuni 25. kilomeetrini püsisin 2:14 rütmis. Kahjuks 22. kilomeetril tõmbas kõhu krampi, hingamine oli häiritud. Pidin tempo natuke alla laskma. Kuna olukord ei paranenud, jäin 30. kilomeetril seisma ning ootasin Lily järgi, jooksime koos talle sobiva tempoga lõpuni,» rääkis Nurme Jooksuportaalile.

Eestlastest parimana lõpetas Raivo Alla 2:27.42-ga. «Sportlik eesmärk Valencias kindlasti täidetud ei saanud, ka sel aastal Rotterdamis joostud 2:27.07 jäi ületamata. Selle hooaja kohta saab öelda, et maratonid  ehk minu põhiarmastus on läinud aia taha,» ütles Alla Jooksuportaalile. Ta jooksis maratone sel aastal enda sõnul liiga palju - kokku neli. «Areng lühikesematel distantsidel annab lootust lõpuks maratonil korralik tulemus saada. Võib-olla kevadel maratoni seekord ei jooksegi ja püüan uueks kvaliteediks järk-järgult ehitada,» arvas Alla.

Kaisa Kukk jooksis +24 kraadises Valencias välja isikliku rekordi 2:45.29 ja Mari Boikov samuti isikliku rekordi 2:51.30. Valencia maratoni võitis keenialane John Nzau Mwangangi ajaga 2:06.13, mis on uus rajarekord. Ka naiste võitja keenialanna Naigambo püstitas uue rajarekordi, läbides maratoni mõni sekund alla 2:27.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles