Erki Nool: sport peab medalivõitjaid tootma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehalise kasvatuse tund.
Kehalise kasvatuse tund. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Päev enne Eesti Spordi Kongressi ETV saates «Foorum» peetud arutelus ütles olümpiavõitja Erki Nool, et spordi üheks peamiseks eesmärgiks peaks olema tšempionite tootmine.

«Medalivõitjate tootmine peab olema üks spordi eesmärke,» arvas Nool.

Eesti olümpiakomitee president Mart Siimann vaidles aga, et Eesti suguse väikeriigi puhul ei maksa seda ületähtsustada. «Mina arvan, et ei pea (medalivõitjaid tootma – toim.) ja iga olümpiavõitja on ime,» leidis ta. Siimann lisas, et tema nägemuses on spordi eesmärgiks pigem korralike ja tublide inimeste kasvatamine.

Noorte spordi juurde toomise vajalikkust rõhutas ka Nool, kes leidis, et Eesti peaks sarnaselt mitmetele teistele Euroopa riikidele liikuma selles suunas, et koolilastel oleks iga päev üks kehalise kasvatuse tund. Spordikoolidele heitis olümpiavõitja aga ette seda, et sealt pole koondislasi ega olümpiamedalite saajaid tulnud.

Eesti võrkpallikoondise peatreener Avo Keel arvas aga, et spordikoolid kui noorsportlaste peamised kasvulavad võiksid tagasi tulla, vähemalt Tallinnas. Nool vaidles aga, et takistuseks saaks treenerite puudus.

«Kust sinna spordikooli treenerid tuleksid? Mina ei ole näinud ühtegi treenerit, kes on ootelehel. Meil ei tule juurde hea kategooriaga treenereid, ülikoolid paraku ei suuda neid toota,» kritiseeris ta. Eesti sõudeliidu president Rein Kilk pakkus välja, et selle probleemi lahendamiseks peaks riik treenerite koolitustellimust suurendama.

Mart Siimann leidis, et spordikoolide ja –klubide vahel valimine on kohalike omavalitsuste otsustada. «Tähtis on, et lapsed saaksid korralikult trenni teha ja treenerid saaksid korraliku palga,» ütles ta.

Medalite tähtsustamist kommenteerides arvas Siimann, et neile pannakase liiga palju rõhku. «Me natuke pingutame üle nende medalitega,» ütles ta. Nool aga leidis, et just rahva nõudlikkus on see, mis sportlasi pingutama paneb.

«Võib-olla on see ka õige, see pitsitab ka tippsportlasi tagant. Rohkem raha saab ainult tänu emotsioonidele ja tiitlivõistlused annavad rohkem emotsiooni kui see, kui korvpallur viskab kogu aeg vabaviskeid mööda,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles