Verenäitajad avalikustanud Froome avaldas teadlastele muljet

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de France'i kahekordne võitja Chris Froome.
Tour de France'i kahekordne võitja Chris Froome. Foto: SCANPIX

Kahekordne jalgratturite mitmepäevasõidu Tour de France’i võitja Chris Froome avaldas edasiste spekulatsioonide vältimiseks enda verenäitajad ja muid füsioloogilisi andmeid.

2013. ja 2015. aastal Tour de France’il võidutsenud Froome on mõlemal juhul näidanud suurepärast minekut ja seeõttu on ta pidanud regulaarselt vastama ka süüdistustele, kus teda kahtlustatakse dopingu tarvitamises. Froome avaldas nüüd erinevaid näitajaid, et tõestada enda puhtust.

Froome näitajaid analüüsis GlaxoSmithKline. Froome’i verd uurinud teadlaste sõnul on Froome’i võimed inimvõimete absoluutse maksimumi lähedal.

«Küsimustele on vaja vastata. Kui küsimused on ausad, siis olen valmis neile vastama,» sõnas Froome väljaandele Esquire. «Ma tean, mida ma olen pidanud tegema, et jõuda selliste saavutusteni. Olen ainus, kes saab 100 protsendiliselt öelda, et ma olen puhas. Ma ei ole petnud.»

Froome VO2 max (maksimaalne hapniku tarbimise võime), mida mõõdetakse milliliitrites kehakaalu 1 kg kohta minutis, oli 84,6. Arvestades tema kehakaalu suvise tuuri ajal, siis oli see näitaja Esquire’i teatel tol hetkel 88,2.

Tavalistel inimestel on see näitaja 35 kuni 40. Treenitud sportlastel aga 50 kuni 60. Mõnel üksikul juhul on see näitaja olnud ka üle 90, sellise numbrini on näiteks jõudnud kolmekordne Tour de France’i võitja Greg Lemond. «Froome’i näitaja on meie arvestuste kohaselt maksimumi lähedal,» sõnas GSK sporditeadlane Philipp Bell.

Lisaks avaldati, et Froome väntab välja 5,98 vatti kilogrammi kohta. Tour de France’i ajal kaalus ta 67 kg ehk siis oli näitaja 6,25 w/kg.

Lisaks võrreldi nüüd tema verenäitajad tema karjääri algusaastatega. 2007. aasta 25. juulil Lausanne’is antud testide tulemusi võrreldi praeguste testide tulemustega ja need näitajad olid sarnased ehk põhjuseid kahtlustusteks pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles