FBI arvates oli Blatter seotud 100 miljoni dollari suuruse altkäemaksu võtmisega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepp Blatter on seni kõik temale suunatud süüdistused tagasi lükanud.
Sepp Blatter on seni kõik temale suunatud süüdistused tagasi lükanud. Foto: SCANPIX

BBC teatel on FIFA skandaali uuriv FBI keskendunud FIFA presidendi Sepp Blatteri rollile 100 miljoni dollari suuruses altkäemaksuskandaalis. Spordimarketingi ettevõte ISL maksis endistele FIFA ametnikele, kelle seas olid FIFA ekspresident Joao Havelange ja tippametnik Ricardo Teixeira, kokku just nii suure summa.

Vastutasuks sai ISL 1990ndatel aastatel tulusad telelepingud ja kommertsõigused. Blatter on kinnitanud, et polnud altkäemaksust teadlik ega võtnud seetõttu mingeid meetmeid. Teixeiral lubati isegi osaleda 2018. ja 2022. aasta MMide korraldusõiguste andmise hääletusel, mis on kujunenud tagantjärgi samuti skandaalseks.

BBC saate «Panorama» ajakirjaniku Andrew Jenningsi valduses on FBI kätte jõudnud kiri, mille autoriks on väidetavalt Havelange. Kirjas räägitakse ISLilt saadud rahast ning muuhulgas on seal märgitud, et Blatter «oli kõigest toimuvast täielikult teadlik» ning maksed «lepiti temaga kokku». Kiri sisaldus materjalides, mille FBI saatis Šveitsi võimudele, et nood aitaksid uurimist läbi viia.

2010. aastal uurisid Šveitsi võimud sama süüdistuse alusel Blatteri käitumist, ent toona õnnestus presidendil tärkav skandaal vaigistada. 2013. aastal kinnitas Blatter FIFA eetikakomiteel, et polnud altkäemaksudest teadlik. Komitee tunnistaski ta süütuks.

Veebruaris presidendiametist taanduda lubanud 79-aastane Blatter kannab praegu 90-päevast tegutsemiskeeldu. Detsembri keskel peaks ta taas astuma FIFA eetikakomitee ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles