Selile saatuslikuks saanud hääletus: loe kohtuotsusest, mille põhjal EOK president süüdi mõisteti

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli Harju maakohtus
Neinar Seli Harju maakohtus Foto: Liis Treimann

Kuigi Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli väidab, et ta ei hääletanud 2013. aasta oktoobris toimunud Tallinna Sadama koosolekul tema enda juhitud Olümpiakomiteele raha eraldamise poolt, vaid eksis lihtsalt häälte kokkulugemisel, jäi kohus otsusele, et Seli süü on tõestatud.

Kohtuotsuses öeldakse järgmist:

«N. Seli viis talle etteheidetava teo – ametiisikuna temaga seotud isiku suhtes otsuse tegemises osalemise – lõpule. Protokolli allkirjastamine ei ole käsitatav otsuse vastuvõtmisena, vaid otsuse vormistamisena. Seda, et Sadama nõukogu 31. oktoobri 2013. a koosolekul tehti otsus toetuste andmise kohta, kinnitab ka nõukogu 18. novembri 2013. a istungi protokollis fikseeritud N. Seli sõnavõtt 31. oktoobri 2013. a otsuse kohta. Nimelt märkis N. Seli, et «esimene päevakorrapunkt oli siis meil eelmise nõukogu koosoleku vastu võetud otsuste ülevaatamine. /.../ Alustan oma ettepanekut siis järgmiselt: Tallinna Sadama nõukogu otsustas siis 31 oktoober 2013 toimunud koosolekul kinnitada Tallinna Sadama sponsortaotluste läbivaatamise komisjoni otsus, mis oli 28. oktoobri 2013. a protokollis sisalduvad sponsortaotlused.» N. Seli jätkas järgmise ettepanekuga: «Tühistada AS Tallinna Sadam nõukogu 31.10.2013 otsuse punkt 4 sponsortaotluste rahuldamise kohta.» Osutatud tõend ei jäta ruumi tõlgenduseks, et N. Seli võis häälte lugemisel eksida ja otsust tegelikult vastu ei võetud.»

Samuti jäi kohus seisukohale, et Seli kaitsjate esitatud versioon sündmuste käigust pole tõestatud.

«Muu hulgas näitasid kohtud veenvalt, et N. Seli hääletas Sadama nõukogu 31. oktoobri 2013. a koosolekul EOK-le 250 000-eurose toetuse maksmise poolt ning kaitseversioon, mille kohaselt N. Seli hääletamisest osa ei võtnud, vaid üksnes eksis häälte kokkulugemisel, on vale. (Vt käesoleva otsuse punktid 9–10.) Põhjendamatu on ka kaitsja väide, et N. Seli saanuks hääletada ainult kätt tõstes ja kuna ta kätt ei tõstnud, siis pole ta hääletamisel osalenud. Kohtud leidsid TsÜS § 68 lg-le 1 tuginedes õigesti, et N. Seli võis oma hääle anda ka viisil, et arvas selle nõukogu esimehena hääletustulemust suuliselt välja kuulutades poolthäälte hulka.»

Terve kohtuotsusega on võimalik tutvuda Riigikohtu koduleheküljel. Sadama nõukogu istungil toimunut kirjeldatakse 9. ja 10. punktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles