Eesti jalgpallurid Lillekülas – jõuetus, võitlusetus, pettumus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

1909 inimest Lilleküla staadionil lootsid, et hea jalgpalliaasta pakkunud koondis näitab kääbusriigi Liechtensteini vastu ilusat mängu ja lööb palju väravaid. Paraku pidi publik pettuma.



Kuigi Eesti jalgpallikoondislased kinnitasid kohtumise eel, et FIFA edetabelis 159. kohta hoidvat Liechtensteini ei alahinnata, näitas platsil toimunu vastupidist. Eriti esimesel poolajal tegutsesid sinisärgid loiult. Olukordades ei võideldud lõpuni ja visade liechtensteinlaste vastu läks sellise suhtumisega raskeks.

«Ei tea, milles asi oli. Terve meeskond mängis halvasti, ei võidelnud. Esimesel poolajal polnud me mänguks valmis. Võib-olla sisimas ikkagi alahindasime vastast ja lootsime, et küll lõpuks ära tuleb.

Võib-olla põhjustas selle hooaja viimane mäng, paljudel hakkab varsti puhkus. Nemad olid rohkem valmis kui meie,» kinnitas Raio Piiroja puudumisel kaitseliini liidriks tõusnud Taavi Rähn, kes hindas oma tegevust negatiivse hindega. «Mitte et asi oleks meie partnerluses Stjopaga (Rähni kõrval keskkaitses mänginud Andrei Stepanov – toim), vaid terve kaitseliin mängis halvasti. Eesti on selline meeskond, et kui võitleme tervikuna, saame kõigile vastu. Kui ei võitle…»

Rähn polnud ainuke, kes mängu pettumuseks kuulutas. Meeskonna etteaste hindasid negatiivseks ka teised.

«Kodus peaks ikka Liechtensteini-suguse meeskonna vastu ülekaal suurem olema. Ka enda mänguga ei saa rahule jääda, liiga palju söödupraaki,» nentis Stepanov, kellele sekundeeris kaptenipaela kandnud Konstantin Vassiljev. «On näha, et mõnel mehel on väsimus jalgades. Viik on igal juhul pettumus.»

35. minutil eestlaste – eelkõige Rähni, Enar Jäägeri ja Aleksandr Dmitrijevi – eksimuse ära karistanud külaliste suurim staar Mario Frick pani samuti eestlaste passiivsust tähele.
«Esimesel poolajal mängisime paremini. Eesti ei olnud nii agressiivne,» märkis omal ajal Itaalia kõrgliigas pallinud Frick.

Peatreener Tarmo Rüütli ei soovinud väita, et Eesti vastast alahindas. Järgmise aasta juunis peetavat EM-valikmängu teise kääbusriigi, Fääri saartega silmas pidades midagi ei muutunud. Kõigi vastu tuleb maksimaalselt keskenduda.

«Eks neid hoiatavaid näiteid on ka varem olnud küll, millest tulevikuks õppida ja seda saab teha ka teiste kohtumisi jälgides,» rääkis Rüütli. «Riikide suurus ei puutu siiski asjasse. Kõik oskavad vutti mängida. Sul võib olla riigis 50 meest, aga kui seal on 11 korralikku jalgpallurit, saab kokku hea meeskonna.»

Teisel poolajal Eesti aktiviseerus. 56. minutil kombineerisid vasakul äärel hästi Konstantin Vassiljev ja Dmitri Kruglov, mille tulemusena esimene väravavahiga silmitsi pääses. Liechtensteini kaitseliin otsustas kaptenipaela kandnud Vassiljevi maha tõmmata. Järgmisel minutil läks teele löök ja Vassiljev ei eksinud.

«Kehad ei tulnud juhtivatel mängijatel järele. Vassiljev ei olnud esimesel poolajal kõige kindlam, kuid lõpuks oli ikka tema see, kes välja vedas. Nõksu jäi lõpuks puudu. Parem siiski pool muna kui tühi koor,» tõdes Rüütli, kes tunnistas, et Eesti oli teisel poolajal parem.

«Eks mänguseis sundis mehi kõike välja panema. Kehv oli see, et sellise prohmaka esimesel poolajal tegime. Vastane on piisavalt harjunud kaitses mängima ning ta tegi seda hästi.»

Positiivseima üllatuse pakkus aga teise poolaja lõpupoole sisse tulnud koondise debütant Siim Luts, kes oli ka võiduväravale kõige lähemal. Vassiljevi nurgalöök jõudis kasti, kust selle andis õrna puutega Lutsule tagasi Taavi Rähn. Lutsu pommlöök umbes 11 meetri pealt raksatas aga latti.

«Kahju, et sisse ei saanud,» tunnistas üldiselt enesekindla debüüdi teinud Luts, kes loodab, et see võimalus ei jäänud tema Eesti koondise karjääris viimaseks. «Hea tunne oli koondises olla. Kaaslased toetasid igati ja loodan, et saan veel kutseid.»

«Lutsult oleks olnud briljantne debüüt, kui oleks selle lati sisse löönud, ta rabeles väljakul kõvasti,» lisas Rüütli.

Hinnangud Eesti koondisele

6 Pavel Londak – Väravamomendis polnud midagi teha. Üldiselt oli kindel, näiteks õhupallide püüdmisel, ja näitas, et talle võib vajadusel loota.

6 Enar Jääger – Oli äärel aktiivne ja esimesel poolajal ainuke, kes püüdis. Liechtensteini värava puhul aga jagus omajagu süüd.

5 Taavi Rähn – Oli õhus kindel, kuid oleks pidanud Liechtensteini värava puhul kaitseliini paremini juhendama.

5 Andrei Stepanov – Esimesel poolajal eksis kaks korda, ühel korral jämedalt. Muidu oli kindel, värava puhul polnud tema süüdlane.

5 Andrei Sidorenkov – Tahtis palju, kuid sellest üksi jääb väheks. Tsenderdused olid nigelad.

5 Aleksandr Dmitrijev – Polnud viimaste mängude heal tasemel. Eksis keskväljal liiga palju.

6 Konstantin Vassiljev – Eksis tavatult palju, kaotas palle ja tuli ette ebatäpseid sööte. Plusspoolele läheb penalti teenimine ja viigivärav.

5 Ats Purje – Tema parim moment oli esimesel poolajal, kui võttis rinnaga ilusti palli maha, kuid lõi mööda. Muidu märkamatu.

5 Tarmo Kink – Otsis löögikohti, kuid ei leidnud. Kingi mitte just parim mäng.

6 Kaimar Saag – Esimesel poolajal tekitas endale hea võimaluse, kuid viimane puude oli pikk. Muidu võitles kõvasti ja võttis palle ees hästi maha.

6 Sander Puri – Elavdas sisse tulles paremat äärt, kuid midagi ohtlikku luua ei suutnud.

5 Sander Post – Suure mehe kohta oli liiga märkamatu. Arvestas õhupalle tihti valesti ja löögini ei jõudnud.

6 Siim Luts – Koondisedebüüt tõi peaaegu värava, aga pärast nurgalööki tehtud lähilöök raksatas latti. Enesekindel debüüt.

5 Sergei Mošnikov – Mängis liiga vähe, et paremat hinnet panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles