Põnev statistika Tour de Ski juubelivõistluse eel

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby (vasakul) ja Petter Northug.
Martin Johnsrud Sundby (vasakul) ja Petter Northug. Foto: SCANPIX

Tänavuse hooaja murdmaasuusatamise mitmepäevasõidu Tour de Ski’ga tehakse algust 1. jaanauril. Tegemist on juubelituuriga, kuna võistlus on kavas kümnendat korda.

Kokku on seni aastate jooksul Tour de Ski’l osalenud 479 sportlast.

Erinevatel etappidel on kokku poodiumile jõunud 97 erinevat sportlast.

Üldvõitude arvestuses on kõige edukamad Justyna Kowalczyk nelja ja Dario Cologna kolme võiduga.

Riikide arvestuses on kõige rohkem etapivõite Norral, kelle sportlased on võitnud 45 etappi. Norra naised on võitnud 23 ja mehed 22 etappi.

Individuaalselt on kõige rohkem etapivõite Kowalczykul (14) ja Petter Northugil (13).

Naiste seas on kõige noorem üldvõitja Charlotte Kalla, kes oli 2008. aastal võites 20 aastat ja 168 päeva vana.

Meeste seas on kõige noorem üldvõitja Dario Cologna, kes oli 2008. aastal võites 22 aastat 299 päeva vana.

Aastate jooksul on kõik Tour de Ski’d algusest lõpuni suutnud sõita vaid Petter Northug ja Giorgio di Centa.

Kõikidel tuuridel on stardis olnud veel Devon Kershaw, Jean-Marc Gaillard, Aino-Kaisa Saarinen ning Stefanie Böhler, kuid nemad pole kõikidel võistlustel finišisse jõudnud.

Tobias Angerer (2006. aastal), Aleksandr Legov (2013. aastal) ning Martin Johnsrud Sundby (2015. aastal) võitsid Tour de Ski üldarvestuses esikoha, kuid ei võitnud ühtegi etappi.

Viimasel kahel korral on Tour de Ski’l olnud täielik Norra ülemvõim. 2014. aastal moodustasid naiste esikolmiku Therese Johaug, Astrid Uhrenhold Jacobsen ja Heidi Weng. 2015. aastal tõusid naiste seas poodiumile Marit Björgen, Therese Johaug ning Heidi Weng.

Meestest jõudsid 2014. aastal esikolmikusse Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen ning Petter Northug. 2015. aastal võitis aga Martin Johnsrud Sundby, kes edestas Petter Northugi ning venelast Jevgeni Belovi.

Petter Northug on endiselt Tour de Ski’l üldvõiduta. Northug on neljal korral olnud üldarvestuses teine ja kahel korral kolmas. Lisaks on ta neljal korral olnud parim sprindiarvestuses.

Tänavune Tour de Ski toimub 1.-10. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles