Üksinda üle Vaikse ookeani sõudnud britt sai hakkama ajaloolise saavutusega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Beeden sõudis esimese inimesena üksinda üle Vaikse ookeani Põhja-Ameerikast Austraaliasse.
John Beeden sõudis esimese inimesena üksinda üle Vaikse ookeani Põhja-Ameerikast Austraaliasse. Foto: Twitter / John Beeden

Britt John Beeden sai hakkama enneolematu saavutusega, kui sõudis esimese inimesena üksinda ja ilma vahepeatusteta üle Vaikse ookeani Põhja-Ameerikast Austraaliasse.

Beeden läbis 6100 meremiili pikkuse teekonna 209 päevaga, kommenteeris saavutust lühidalt: «See oli kümme, viisteist, sada korda raskem kui ma oskasin arvata!» vahendab The Guardian. 53-aastane Beeden startis juunis San Franciscost ja lootis, et lõpetab katsumuse Kirde-Austraalias Cairnsis 140 kuni 180 päevaga. Paraku jäi ta hätta kehva ilmaga ja nii veniski teekond seitsme kuu pikkuseks.

Pikamaasõudmine pole Beedenile mõistagi võõras, sest mees on samal moel ületanud ka Atlandi ookeani. Kolme aasta eest kulus tal 2600 meremiili läbimiseks 53 päeva, mis on kiiruselt kõigi aegade teine saavutus, kuid Vaikset ookeani ületades kerkis Beeden esimeseks meheks, kes üldse millegi sellisega hakkama saanud. Varem on midagi sarnast proovinud 1980ndate aastate lõpul vaid Peter Bird, kuid päästjad pidid ta 294. päeval kaldale tooma.

Päeva keskmine - 15 tundi sõudmist

«On uskumatu tunne, kui saavutad esimesena midagi sellist. Ega ma polegi seda veel suutnud õieti läbi mõelda,» nentis Beeden. «Arvasin, et jõuan kohale oktoobri keskpaigaks ning teekord kujuneb samasuguseks nagu üle Atlandi – ega ookean mind tappa ikka ürita! Aga seekord tegi ta paaril korral katset,» naeris Beeden. «Oli raske, aga seda ma tahtsingi. 53 päevaga Atlandi ületamine oli mõnes mõttes täitsa lihtne. Sestap tahtsingi midagi veel raskemat proovida.»

Beedeni sõnul ei huvitanudki teda nii väga rekord, vaid ookeani ületamise protsess. Keskmiselt sõudis ta päevas 15 tundi. Kõige raskem hetk saabus vahetult lõpu eel, jõulude esimesel pühal, kui Beeden kirjutas Twitterisse: «54 meremiili on veel jäänud, aga selle tuule ja selliste hoovustega kahtlen, kas ma üldse pärale jõuan…»

Ka Lõuna-Ameerikast üle Vaikse ookeani üksinda ja peatusteta Austraaliasse sõudmise rekord on brittide käes. 2001. esimesel aastal sai sellega esimese inimesena hakkama Jim Shekhdar.

Beedeni saavutuse tagamaade ja tema paadiga saab täpsemalt tutvuda tema ookeaniületusele pühendatud koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles