Kuidas hiinlased rahaga maailma vallutavad

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron (keskel vasakul) ja Hiina president Xi Jinping (keskel paremal) Manchester City jalgpalliakadeemias.
Suurbritannia peaminister David Cameron (keskel vasakul) ja Hiina president Xi Jinping (keskel paremal) Manchester City jalgpalliakadeemias. Foto: SCANPIX

2015. aastal moodustas sporditööstus Hiina sisemajanduse kogutoodangust (SKT) 0,7 protsenti, väärtuses ligikaudu 62 miljardit USA dollarit. Hiina spordiministeeriumi asedirektori Feng Jianzhongi sõnul on selle põhjuseks suur riiklik panus ja rahva üha kasvav armastus spordi vastu. Kõlagu see kui tahes kommunistliku režiimi patriootliku ülistamisena, fakt on, et Hiina pürib ka maailma spordiäris üha võimsamalt esile.

Hiina suurim ettevõte Dalian Wanda omandas selle aasta alguses 25 miljoni euro eest 20-protsendilise osaluse Hispaania vutiklubis Madridi Atletico. Lisaks osteti ära Šveitsi sporditurundusega tegelev suurfirma Infront Sports & Media, tehingu väärtus oli 1,2 miljardit dollarit. Lisaks jalgpallile püütakse arendada teisigi alasid, nii laieneb maailma tugevuselt teine hokiliiga KHL järgmisel hooajal ka Hiinasse, kui lisandub Pekingi klubi. Hiina rikkaim mees Wang Jianlin (Dalian Wanda Grupi omanik – M.G.) tahab ära osta ka maailma kolme suuremat velotuuri ehk Tour de France´i, Giro d´Italiat ja Vueltat. Juba on tema valduses World Triathlon Corporation ja Ironmani võistluste sari, mille ta ostis augustis 650 miljoni dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles