McLareni vormel-1 võistkonda tabas valus kaotus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McLareni võistlusauto MP4-28.
McLareni võistlusauto MP4-28. Foto: SCANPIX

McLareni vormel-1 võistkond andis teada, et 75 aasta vanuselt suri üks tiimi asutajatest Tyler Alexander. Ameeriklane ühendas 1960. aastal jõud Bruce McLareniga, et luua võistkond, mis on tänaseks võitnud vormel-1 sarjas 12 sõitjate ja 8 tootjate tiitlit, kirjutab Autosport.

«Kui lihtsalt öelda, siis Tyleri abiga asjad toimisid – kiirelt ja tõhusalt ning ilma mingi kärata, mis oligi talle ennekõike omane. Tema rollil polnud piire – ta juhendas mehaanikuid, valmistas varuosi, korraldas majutust, maksis viimasel hetkel ostetud lennupiletite eest, vahetas lugematu hulga sõprade ja kolleegidega teeneid,» kirjutas McLaren oma kodulehel avaldatud järelehüüdes. «Tänu talle võistlesid McLareni autod kõikjal maailmas ning raja ääres hoolitses ta selle eest, et kõik oleks paremini ehitatud ja korraldatud kui mis tahes teises võistkonnas.»

1960ndatel ja 1970ndatel aastatel vedas Alexander USAs McLareni CanAm-sarja ja USAC-sarja võistkondi. Sel ajal võideti McLareni autodega kaks korda Indianapolise 500 miili sõit, kui 1974. ja 1976. aastal jäi löömatuks Johnny Rutherford. Alexander naasis seejärel korraks Euroopasse vormel-1 tiimi juurde, ent 1982. aastal oli ta tagasi USAs, kus koos McLareni endise tiimijuhi Teddy Mayeriga tegutseti taas IndyCari sarjas.

Pärast lühiajalist tööd Beatrice’i (teise nimega ka Haas Lola) tiimis, mis võistles edutult 1985. ja 1986. aastal vormel-1 sarjas, liitus Alexander BMW võistkonnaga sportautode IMSA sarjas ning naasis 1989. aastal McLarenisse, kus töötas kuni pensionileminekuni 2008. aastal.

«Tyleril olid väärtuslikud kogemused, aga ka praktilised oskused, lisaks energiline ja optimistlik ellusuhtumine, mida kroonis nakkavalt kuiv ja satiiriline huumorisoon,» meenutas pikaaegset kolleegi McLareni grupi tegevjuht Ron Dennis. «Teda armastati sellest hoolimata, kas ta jälgis töökojas autode ehitamist, juhtis võidukaid CanAmi ja Indy 500 võistkondi või töötas vormel-1 sarjas koos maailma parimate sõitjate ja inseneridega.»

«McLaren oli Tyleri elu ning pärast pensionile minekut 2008. aastal, kui ta oli hooaja jooksul käinud kaasas kõikidele etappidel ning aidanud tuua võistkonnale ja Lewis Hamiltonile maailmameistritiitli, jäi ta meist paljudele endiselt heaks sõbraks, kes külastas pidevalt Wokingi tehast, et uute ja vanade tuttavatega kohtuda,» lisas Dennis. «Tyleri sõprusele võis alati loota, ta ei vedanud sind kunagi alt. Ta oli vana kooli mees: sitke, tagasihoidlik ja tark. Tema panus rahvusvahelise mootorispordi ajalukku on hindamatu.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles