AP: dopinguskandaaliga on seotud ka Vladimir Putin

Laura Kalam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

WADA avaldab täna raporti, mille keskmeks teemaks on venelaste massiline dopingu tarvitamine. Associated Pressi andmetel oli dopinguskandaalidest teadlik ka Venemaa president Valdimir Putin.

Väidetavalt räägib WADA raport Vladimir Putini ja IAAFi ekspresidendi Lamine Diacki tehingust. Diack ütles oma advokaatidele, et juhul kui üheksa dopinguga vahele jäänud Venemaa kergejõustiklast 2013. aasta Moskva MMilt eemale jäävad, siis saavutab ta kokkuleppe oma vana sõbra Vladimir Putiniga, vahendab US News.

Diack ütles seda oma advokaat Huw Robertsile, kui too päris, mida teha üheksa dopingupatustajaga. Toonane IAAFi president selgitas, et on keerulises olukorras ja seda saab lahendada ainult Venemaa presidendi abiga. Ükski neist üheksast sportlasest Moskva MMil ei võistelnud, kuid nende dopingujuhtumid jäid Rahvusvahelises Kergejõustikuliidus «seisma». Kuna juhtumi üle oli kontroll täielikult kaotatud, otsustas Roberts 2014. aastal ametist loobuda.

Kokkuvõttes pidid dopinguskandaalidest ja nende kinnimätsimisest teadlikud olema kõik IAAFi nõukogu liikmed, seal hulgas ka praegune IAAFi president Sebastian Coe.

Associated Press avaldas eile, et IAAF saatis 2009. aastal Venemaa Kergejõustikuliidu juhtidele kirja, kus teati, et sportlaste verenäidud on «jahmatavad» ja panevad nende elu väga suurde ohtu. Kiri saadeti toonasele Venemaa Kergejõustikuliidu presidendile Valentin Balahnitševile, kes möödunud nädalal sai doping reeglite rikkumise eest eluaegse spordis tegutsemise keelu. Ka 2012. aastal toimunud Londoni olümpiamängude eel pakkus IAAF venelastele võimaluse, kuidas suurematest dopinguskandaalidest hoiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles