Jooksutähe soov vägevat saavutust korrata muutis Rio mängude ajakava

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allyson Felix 2015. aastal Pekingi MMil pärast 400 meetri jooksus maailmameistriks tulekut.
Allyson Felix 2015. aastal Pekingi MMil pärast 400 meetri jooksus maailmameistriks tulekut. Foto: SCANPIX

Neljakordne olümpiavõitja Allyson Felix saab suvistel Rio olümpiamängudel üritada võitu nii 200 kui ka 400 meetri jooksus, sest Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) muutis tema palvel suvemängude ajakava, vahendab ABC News.

IAAFi ettepanekuga nõustusid ka Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) ja mängude korraldajad ning see annab Felixile 200 meetri jooksu esimese ringi ja 400 meetri jooksu finaali vahel puhkamiseks märksa rohkem aega. Nüüd on 200 meetri tiitlikaitsjal ja 400 meetri valitseval maailmameistril Felixil kahe jooksu vahel taastumiseks aega tervelt 13 tundi, mis muudab algses ajakavas olnud 75 minutiga võrreldes kahe kulla jahtimise märksa reaalsemaks.

«Ta on tahtnud seda duublit kogu aeg teha ja muudatus ajakavas annab talle selleks parema võimaluse. Olen väga elevil,» lausus Felixi treener Bob Kersee ABC-le. Kui Felixil õnnestub tõepoolest mõlemad alad võita, saab temast kolmas naine, kes seda olümpiamängudel suutnud. 1984. aastal sai sama teoga Los Angeleses hakkama ameeriklanna Valerie Brisco-Hooks ja 1996. aastal Atlantas prantslanna Marie-Jose Perec.

«Allyson on üks IAAFi ajaloo edukamaid naissportlasi ja tal peaks selline võimalus olema, eriti kuna tegu on tema neljandate ja ilmselt ka viimaste olümpiamängudega,» põhjendas USA kergejõustikuliidu tegevjuht Max Siegel ametliku palve esitamist. «Selline saavutus tõstaks huvi kergejõustiku vastu ning kohaliku alaliiduna võlgneme seda talle kõige eest, mida ta on saavutanud.»

Muudatuse tulemusena tõsteti naiste 200 meetri jooksu esimene ring 15. augusti õhtult hommikule. Seega stardib Felix sel päeval esimest korda kohaliku aja järgi hommikul kell 9.30 ja 400 meetri finaal on kavas samal õhtul kell 22.45. Muudatuse ajakavasse mahutamiseks nihutati naiste 400 meetri tõkkejooksu esimene ring omakorda 15. augusti hommikusest programmist õhtusesse.

Felix on võitnud neli olümpiakulda ja kaks olümpiahõbedat, MMidelt on tema auhinnakapis koguni üheksa kuldset, kolm hõbedast ja üks pronksikarva autasu. Kokku on 30-aastane ameeriklanna võitnud karjääri jooksul rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt 21 kulda, seitse hõbedat ja kolm pronksi ehk 31 medalit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles