Viimsi valla vastulause jalgpalliklubile FC Igiliikur: oleme sporditegevuse toetuspõhimõtteid korduvalt selgitanud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi staadion
Viimsi staadion Foto: Viimsi vald

Viimsi vald saatis vastulause Postimehes 14. jaanuaril ilmunud artiklile «Viimsi valla ükskõiksus ajas jalgpalliklubil kopsu üle maksa», mille avaldame siinkohal täispikkuses. Nimetatud artiklis tsiteeriti alates 2008. aastast Eesti madalamates liigades pallinud Viimsi FC Igiliikuri eestvedaja Eero Kelderi postitust Facebookis, milles teatati, et klubi ei kasuta uuel hooajal enam oma nimes eesliider «Viimsi». Põhjuseks toodi «Viimsi valla täielik apaatsus klubi tegemiste vastu senise kaheksa aasta jooksul».

Viimsi valla jaoks on väga oluline see, et valla elanikel oleksid võimalused aktiivseks huvitegevuseks, sealhulgas sportimiseks. Vallas on väga palju lapsi ja noori ning noortes liikumishuvi tekitamise ja hoidmise oleme seadnud prioriteediks. Seetõttu oleme suunanud toetuse just laste ja noorte huvitegevusse. Vald toetab laste ja noorte treeninggruppide tööd väga erinevatel spordialadel. Näites jalgpallis toetab vald 269 poissi ja tüdrukut, kes treenivad neljas erinevas jalgpalliklubis. Kokku toetab vald sel aastal ligi 1500 7–19aastast Viimsi noort, kes treenivad ca 60 erinevas spordiklubis erinevatel aladel.

Tegevustoetust saavad kõik spordiklubid, kes vastavad Viimsi valla sporditegevuse toetamise korra tingimustele. Lisaks saavad ühekordseid toetusi võistluste läbiviimiseks spordiklubid, kes korraldavad kohapeal spordisündmusi (siin me ei pea silmas nt. pallimängualade liigade sarjamänge)  ning võistluste ajal saalide ja väljakute renditasude osas võimaldame ka lisasoodustusi. Vald toetab võimaluste piires ka oma sportlaste osalemist tippvõistlustel, kuid alade lõikes soodustustes erandeid ei tehta.

Kõik saalide ja spordiväljakute kasutajad tasuvad renti, kuid noorte treeninggruppidel on võimalus rentida ruume tavahindadest 50% soodsamalt. Seni on Viimsi vald täiendava lisasoodustuse andnud käsipalliklubile HC Viimsi, kuid seda põhjusel, et nende täiskasvanute võistkond HC Viimsi/ Tööriistamarket võistleb Eesti meistriliigas (võistkond saab treeninguteks kasutada tasuta saaliaega). Klubil on ka noorte treeningrühmad ning nagu teisedki, tasub ka käsipalliklubi saalide kasutuse eest renditasusid.

Valla sporditegevuse toetuspõhimõtteid oleme Viimsi FC Igiliikurile selgitanud korduvalt. Oleme tungivalt soovitanud  alustada tööd noortega, et spordiklubil oleks stabiilne kandepind, järelkasv ja nii kaasneks ka valla rahaline toetus.

Ka Teie artiklis nimetatud Harjumaa klubidest, kes saavad vallalt toetust, teevad samalaadselt noortega tööd Saku JK ja Saue JK ja KJ Loo ehk nende tegevus on arusaadavalt koduvaldade poolt toetatud.

Detsembris 2015 toimus Teie, Viimsi valla kultuuri- ja spordiameti ning Viimsi Haldus OÜ (Viimsi staadioni haldaja) vahel kirjavahetus. Jalgpalliklubi Viimsi FC Igiliikur soovis 2016. aasta kevadest alates hakata kasutama treeningupaigana Viimsi uut staadionit. Staadionile on kehtestatud hinnakiri, kus on arvestatud hinnataset, mis on samaväärne Tallinna piirkonna sama taseme kunstmurukattega jalgpalliväljakutel. Teistega võrrelduna (Hiiu, Maarjamäe, Kalevi, Nike Arena) on hind sama või pigem soodsam. Viimsi staadioni hinnakirja leiate Viimsi valla kodulehelt.

Andsite tagasisidet, et Viimsi staadioni kasutamise hind on liiga kõrge ja tõite näiteks Wismari staadioni soodsama hinnataseme. Kahjuks selle staadioni hinnakirja avalikult saadaval ei ole. Viimsi Haldus OÜ pakkus teile hinnasoodustust ja esmalt palus võimalust kasutada Viimsi Halduse logo teie jalgpalli võistkonna mänguvormidel, seejärel tegi ettepaneku leppida poolte vahel kokku rendihind, mis teile sobiks, kuid kumbki lahendustest teie klubile koostööks ei sobinud.

Toonitan veelkord, et soovime kanda hoolt, et eelkõige võimalikult paljudel meie noortel oleks võimalik erinevate spordialadega tegeleda. Seetõttu oleme otsustanud, et täiskasvanute toetamisel järgime ühtseid põhimõtteid. Tahan väga rõhutada, et Viimsi valla ja ka ilmselt üle Eesti paljude teiste samalaadsete spordisaalide ja väljakute renditasud ei ole küll mingi kasumiteenimise koht, vaid tegemist on pigem sümboolse tasuga võrreldes kuludega, mida nende rajamiseks ja igapäevaseks korrashoiuks igal pool tehakse. Viimsi vald on aastaid spordirajatiste võrku ja eelkõige noorte sporditöösse vastutustundlikult ja maksimumipiiril panustanud. Sportimiskohti on viimastel aastatel tulnud juurde mitmeid. Need on kasutamiseks kõigi jaoks, kuid mida enam neid kasutatakse, seda enam peab vald panustama ka hooldusesse. Selleks, et säiliksid harjutamiseks sobilikud tingimused ehk vastutustunne oleks ka sportimiskoha kasutajal, tuleb lisaks valla toetusele aga ka meil endil – kasutajatel – panustada. 

Lugupidamisega

Ott Kask

Viimsi valla kultuuri- ja spordiameti juhataja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles