Võrkpalli kuldne geim – aegade jaburaim spordireegel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Selveri meeskond.
Tallinna Selveri meeskond. Foto: CEV

Vähe sellest, et Euroopa Võrkpalli Konföderatsioon on kuldse geimi reegliga ärritanud üles eurosarjades osalevad klubid, seda hakatakse juurutama ka koondiste EM-valikmängudes.



Harjumatut, et mitte öelda ebaõiglast reeglit sai omal nahal valusalt tunda Tallinna Selver, kes alistas kodus kreeklaste Saloniki Arise 3:0, kuid kaotas võõrsil 2:3 ning takkapihta ka kuldse geimi 15:17.

Iga terve mõistusega spordihuviline oleks selles paaris andnud paremuse Eesti meistrile, kes koos kuldse geimi kaotusega oli kahe mängu kokkuvõttes Arisest üle 5:4. Hoopis teistmoodi mõtlevad aga Luksemburgis asuvas CEVi peakorteris Euroopa võrkpalliniite tõmbavad ametnikud.

«Meie eesmärk on tagada pinge mängu lõpuni,» selgitas CEVi karikavõistluste komisjoni hollandlannast president Riet Ooms. «Tihti juhtus, et kordusmängus kadus pinge avageimi järel. Võõrustajad on teinud aga inimeste saali meelitamiseks suuri jõupingutusi ja fännid on tulnud vaatama võrkpallimängu, mitte üht geimi.»

CEVi eesmärk on tore, kuid kas sellise süsteemi käigus selgub ka parim meeskond, mis peaks olema spordi põhiprintsiip, on vägagi kaheldav. «Sellisel kujul on kuldse geimi reegel ebaõiglane,» raius Selveri peatreener Avo Keel.

«See on sama hea, kui anda näiteks maailma kaugushüppe­edetabelit juhtivale sportlasele, kes pole mingil põhjusel tiitlivõistlusel kolme katse järel lõppvõistlusele jõudnud, lisavõimalus põhjendusega «sa oled võimeline enamaks»,» jätkas Keel. «Loogilisem oleks kuldset geimi kasutada geimide suhte võrdsuse korral. Praegu kahanes avamängu tähtsus märgatavalt.»

Jutusoonele sattunud Keel tegi CEVile oma ettepaneku. «Kui ametnikud ainult intriigi taga ajavad, võiks kordusmängu asemel pidada ainult kuldse geimi. Vot see oleks alles pinge,» ironiseeris Keel. «Leian, et paarist Selver-Aris pääses edasi nõrgem meeskond.»

Võimalik, et kuldne geim tuleb mängida ka Meistrite liigas osaleval Oliver Venno koduklubil VfB Friedrichshafenil, kui Saksamaa meister alagrupist edasi pääseb.

Selle loo valguses oleks huvitav teada, kas Euroopa korvpallijuhid on kaalunud reeglit, mille kohaselt peetaks näiteks eurosarja play-off’is 1:1 jäänud mängude (korvide vahet mitte arvestades) järel kohe kümneminutiline edasipääsejat otsustav kuldne lisaaeg?

Klubid klubideks, kuid CEVi otsus kasutada kuldset geimi kodus-võõrsil-mängudes alates 2013. aasta EM-valikturniirist teeb kahel korral järjest Vana Maailma 16 parema sekka jõudnud Eesti koondisel Taanis ja Poolas toimuvale jõuproovile jõudmise ettearvamatumaks.

Sel juhul peavad alagruppides 2. koha saanud ja läbi play-off’i EMile pääsu üritavad koondised palvetama, et avamäng võõrsil peetaks.

«Ajugeeniused,» oli koondise sidemängija, Poola klubis Olsztyni Indykpol leiba teeniva Kert Toobali esmane kommentaar. «Ma ei pea seda õigeks. Liiga palju jääb ühe hetke otsustada, määrav peaks olema stabiilsus. Teist mängu võõrustav võistkond saab suure eelise.»

Keel leidis CEVi tegevuses veelgi puudujääke. «Alles täna (eile – toim) saime teada, et CEV Cupist välja langenud klubi peab Challenge Cupi 3. ringi esimese mängu kodus. Pidime saatekava lukku panevale telekanalile veerand tunniga otseülekande toimumisest teada andma. See info võinuks varem reeglites kirjas olla. CEV nõuab eurosarja registreerimist mais, kuid jätab endale palju libisemisruumi. Nii on väga mugav tööd teha,» kurjustas Keel.

Tallinna Selver sai eurosarjas soodsa vastase Soomest

CEV Cupist välja langenud Tallinna Selveri meeskond kohtub Chal­lenge Cupi 3. ringis ehk 32 parema seas Tampere Isku-Volleyga. Avamäng peetakse 9. detsembril Tallinnas ja korduskohtumine järgmisel nädalal Soomes.

Kuigi põhjanaabrite liigas 4. kohta hoidval klubil on korduskohtumise ja kuldse geimi näol eelis, võib Postimehe hinnangul soosikuks pidada Selverit.

Meeskonnad olid vastamisi hooajaeelsel turniiril Novõi Urengois ja siis sai 3:0 võidu Eesti meister. Isku-Volley read on aga vahepeal täienenud diagonaalründaja Jose Luis Martelli (Mehhiko) ja sidemängija Kawika Shojiga (USA).

Eurosarja kalender sundis aga muutma Eesti karikavõistluste graafikut ning seetõttu ei pea Selver poolfinaali Final Fouri toimumispaigas Paides.

Kuna meeste finaalturniir toimub 10.-11. detsembril, peaks Selver ilmselt kolm kohtumist järjest pidama. Seetõttu mängib tiitlikaitsja Rakvere Grossi Toidukaupade ja Võru Valio paari võitjaga (avavaatuse võitis kodusaalis Lääne-Virumaa klubi 3:1) enne euro­matši.

Seda muidugi juhul, kui Selver detsembri kahel esimesel päeval peetavates veerandfinaalides oma esiliigas kaasa tegevast tütarklubist Audentese SG / Noortekoondisest jagu saab.
«Rakvere ja Võru meeskond olid ajakava muutmisega päri. Kuna palve tuli meilt, peame poolfinaali vastaste väljakul,» lausus Keel.

Teises poolfinaalis kohtuvad 10. detsembril Paides Tartu Pere Leib ja Pärnu VK. Laupäeval peetakse Eestimaa südames meeste ja naiste finaal. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles