Veider jalgpalliskandaal Hollandis: telesaade üritas kokkuleppemänge korraldada

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi jalgpallifännid.
Hollandi jalgpallifännid. Foto: SCANPIX

Hollandis on puhkenud kummaline jalgpalliskandaal – riigi jalgpalliliit KNVB on maruvihane telesaateid tootva firma Creatieve Communicatie en Content Productie (CCCP) peale, kuna too üritas veenda kõrgliiga jalgpallureid osalema kokkuleppemängudes.

Detsembris võttis KNVBga ühendust üks mängija, kelle nime hoitakse saladuses, ent kellele oli lähenetud pakkumisega mõjutada mängude tulemusi. Seepeale viis KNVB prokuratuuri vastava avalduse. Prokuratuur algatas uurimise, mille käigus jõuti uuriva ajakirjandusega tegeleva telesaate RamBam reporteriteni.

«Oleme mängijatele rääkinud, et nad alati meiega ühendust võtaksid, kui neile mingi sedasorti pakkumine tehakse. Detsembri alguses tuligi üks jalgpallur meie jutule,» sõnas KNVB pressiesindaja väljaandele De Telegraaf. «See, et ta meiega rääkima tuli, on mõistagi positiivne. Ja jäljed viisid telesaateni. On väga suur vahe, kas üritatakse paljastada kedagi, kes on päriselt mängutulemusi kokku leppinud, või helistatakse suvaliselt mängijatele ja üritatakse neile auku pähe rääkida, et nad petaksid. Esimesel juhul aitad probleemi lahendada, teisel oled aga ise probleemi allikas,» sõnas alaliidu esindaja.

«Pole mingit vahet, kas mängutulemusi mõjutavad kurjategijad või teleprodutsendid. Tulemustega manipuleerimine rikub spordiala mainet. Helistasime CCCP-le, et asja arutada, samuti saadame neile kirja, et nad lõpetaksid sportlastele lähenemise. Pole teada, kas mõni mängija sööda ka alla neelas – kui nii juhtus, on see muidugi kurjast,» lisas ta.

«Aga teame ka, et on mängijaid, keda selline pakkumine ahvatleb. Teame varasemaid niisuguseid juhtumeid. Meil pole selleks mingit telesaadet vaja. Kui mängija sellise pakkumise vastu võtab, on ta mõistagi teinud väga vale valiku, aga sellest telesaate tegemine rikub tema elu lõplikult. Kahtleme sügavalt sellises meetodis,» nentis KNVB pressiesindaja. «Kui nad paljastaksid kellegi, kes ka tegelikult juba süüdi oleks, oleks asi muidugi teine. Praegu aga uurib toimunut prokuratuur ja kavatseme produktsioonifirma vastu kohtusse pöörduda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles