Kanada suusasprinter Väljas Eesti koondisest ei unista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenny ehk Lennart Väljas
Lenny ehk Lennart Väljas Foto: Erakogu

Möödunud nädalavahetusel peetud Kuusamo MK-etapil pääses sprindis 30 hulka tegelikult kolm eestlast. Kein Einaste, Peeter Kümmel ja Lenny Väljas. Mõtlete, kes see viimane veel on? Kohe saate teada.



Väljas on 198 cm pikk, tumedate juuste ja vuntsidega 22-aastane noormees. Ta mõistab eesti keeles iga sõna, kuid rääkida enam ei julge. Seda teeb ta üksnes oma Kanada koondisekaaslaste ees. Ja sedagi haruharva.

«Vaatame internetist koos sõpradega ETV spordiülekandeid, sest võrreldes teiste kanalitega saame sealt kõige kiiremini info kätte. Mina tõlgin neile, mis toimus,» muigas Väljas, kes kõigepealt hakkaski rääkima just eesti keeles.

Eelkõige õpetasid seda talle vanavanemad. Kooli minnes oli Väljas suures hädas, sest inglise keelest ei mõiganud ta suurt midagi. Nüüd on aga vastupidi – eesti keelt mõistab ta iga päevaga üha vähem, inglise keel on aga rahvuskeeleks.

Kasinale eesti keele oskusele vaatamata pidas Torontos sündinud noormees veel neli aastat tagasi pikad jutud oma suurima ja ühtlasi ka ainukese iidoli Andrus Veerpaluga maha just eesti keeles. Ta külastas kahekordset olümpiavõitjat 2006. aasta suvel Otepääl.

Ühtlasi oli see esimene kord, kui Väljas oma vanavanemate kodumaad külastas. «See oli väga lahe! Minu sugulased organiseerisid selle kohtumise. Küsisin tema käest igasuguseid küsimusi – treeningute ja muude asjade kohta. Veerpalu on alati minu kangelane olnud!» õhkas Väljas ja lisas: «Olen teda alati imetlenud. Ta rääkis mulle oma treeningutest ja plaanidest. Ta oli väga tore! Tagasihoidlik ja vaikne, aga väga tore!»

Meeldiks Eestit esindada

Ent kes on Väljas ise? Ta on Kanada suusakoondislane, kelle isa vanemad on sündinud Hiiumaal, ema vanemad aga Saaremaal. Just Nõukogude võimu eest vabasse maailma põgenenud vanavanemate kaudu on Väljas Eesti kohta infot kogunud. Tänu neile on Eesti Väljasele väga südamelähedaseks riigiks muutunud. Samamoodi nagu ka siinsed suusasportlased.

«Tean Eesti kohta üsna palju. Mulle meeldiks elada ja treenida Eestis vähemalt ühe aasta. Tahaksin taas keelt õppida. See on minu jaoks oluline,» sõnas Väljas.

Küsimusele, kas talle meeldiks tulevikus ka tiitlivõistlustel Eestit esindada, vastas ta kerge muige saatel: «Loomulikult mulle meeldiks Eestit esindada, aga ma ei usu, et see kunagi teoks võiks saada. See oleks liiga suur muutus. Olen ju täielikult Kanadaga kohanenud, ma ei saa seda enam muuta. Kanadas on mu kodu.»

Koondise peatreener Mati Alaver pole Väljasega suhelnud ja vähemalt praegu ka ei plaani seda teha. «Keskendun parema meelega meie endi sportlastele kui teiste riikide esindajatele,» kõlas Alaveri vastus.
Ka Väljas ise pole Alaveriga kontakti otsinud. «Olen talle vaid tere öelnud. Sellega on meie suhtlus ka piirdunud,» sõnas ta.

Elas eestlastele kaasa

Eesti juures meeldib Väljasele eelkõige see, kui palju siin murdmaasuusatamist armastatakse. Suusatamine võrduvat justkui rahvusspordialaga.

«Kanadas pole see nii. Seal ei tea ükski inimene mu nime – Eestis olen sama populaarne kui Kanadas. Seal ei huvita murdmaasuusatamine eriti kedagi. Mulle meeldib, kuidas eestlased suusatamist armastavad,» sõnas Väljas, kes peagi taas Eestisse jõuab.

Jaanuaris peetakse Otepääl kuni 23-aastaste maailmameistrivõistlused ning Otepää MK-etapp. Ühtekokku veedab ta Eestis terve kuu. «Ootan Eestisse tulemist väga innukalt. Saan siis ka oma sugulastega rohkem suhelda,» sõnas Väljas, kes tipptasemel suusatamise juurde jõudis alles 16-aastaselt. «Tegelikult alustasin selle alaga juba kolme-nelja-aastaselt. Aga võistlema hakkasin millegipärast väga hilja.»

Nii Väljase hambaarstist isa Peeter kui ka vanaisa Leo on nooruspõlves suusatamist harrastanud. Nii kõrgele nagu Lennart pole neist aga kumbki jõudnud. Nooruke Lenny ehk Lennart Väljas esindab erinevatel võistlustel Kanada suusakoondist ning tema seni parimaks tulemuseks on kuni 23-aastaste MMi vabatehnikasprindi 9. ning suusavahetusega sõidu 16. koht.

Oma MK-sarja debüüdil sai ta Kuusamos tänavu klassika­sprindis 29. koha. Seegi tulemus oli tema jaoks üle ootuste hea.

Mullu oleks ta pääsenud ka Vancouveri olümpiale, kuid piirdus katsevõistlusel neljanda kohaga ja jäi seetõttu napilt ka OMist kõrvale. Seetõttu olevat tal olümpiat ka telerist raske jälgida olnud.

«Tundsin, et ma oleksin pidanud seal olema. See tegi natuke haiget. Aga vaatasin siiski 50 km ühisstardist sõitu ja Andruse esitust. Tema vanuses sellist sõitu teha – ülejäänud sportlased on ju poole nooremad kui tema. Ta näitas suurepärast sõitu!» hindas Väljas oma iidoli saavutust.

Kumma rahvuse esindajatele ta aga rohkem pöialt hoidis – eestlastele või kanadalastele? «Ma hoidsin mõlematele. Mulle väga meeldib, kui eestlastel läheb hästi. Aga Kanada koondises on siiski kõik mu sõbrad.»

Kuidas on Lenny Väljas Vaino Väljasega suguluses?

«Mu vanaisa on tema vend,» vastas Lenny Väljas küsimusele, kuidas on ta seotud Eesti Kommunistliku Partei esimese sekretäri Vaino Väljasega. Hiljem täpsustas Väljas, et pärast suhtlust emaga selgus siiski, et Lenny Väljase vanaisa Leo oli Vaino Väljase tädipoeg.

«2006. aastal külastasime teda. Ja mulle tundus, et ta on väga põnevat elu elanud. Kuulasime tema jutte ja rääkisime nende lapsepõlvest. See oli väga lahe!» rääkis Väljas.

Küsimusele, kas Väljas tahaks Kanada asemel praegu hoopiski Eestis elada, vastas ta: «Oleks olnud tore esimesed aastad Eestis veeta. Aga olen oma eluga Kanadas rahul. Õnneks tegid mu vanemad head tööd ja õpetasid mulle ka eesti keelt.»

Lenny Väljasel on ka kaks aastat vanem õde Kristina ning kaheksa aastat noorem vend Austin, kes samuti suusatamisega tegeleb. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles