Dopingupatune Marion Jones: ma polnud vanglakaristust ära teeninud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marion Jones
Marion Jones Foto: SCANPIX

Kuus kuud trellide taga istunud endine kergejõustiklane Marion Jones rääkis intervjuus BBC spordisaatele Inside Sport, et polnud vanglakaristust ära teeninud.

35-aastasele Jonesile määrati 2008. aasta jaanuaris kuuekuuline vanglakaristus, kuna valetas vande all keelatud ainete tarvitamise ja dopinguskandaalis osalemise kohta.

«Tean, et rikkusid seadust ja valetamine oli kuritegu,» rääkis kunagine maailma kiireim naine Inside Spordile. «Jäin selle tõttu ilma oma kuulsusest ja varandusest, rikkusin oma maine. See oli juba piisav õppetund ja sellest oleks palju rohkem kasu olnud kui minu trellide taha panekust.»

Jones võitis 2000. aasta Sydney olümpiamängudelt viis medalit, neist kolm kuldset. Kuna aga selgus, et ta tarvitas sel ajal keelatud aineid, pidi ta medalid tagastama. Sydney olümpia ajal andis positiivse dopinguproovi ka Jonesi toonane abikaasa, kuulitõukaja CJ Hunter ning Jones tõi hiljem lahutuse ühe põhjusena just mehe sohimängu.

Kui ka Jones ise vahele jäi, eitas ta esialgu kõike, ent 2007. aastal tunnistas ta kohtus, et tarvitas 2000. aasta septembrist kuni 2001. aasta juulini steroide ja et ta valetas selle kohta 2003. aasta novembris uurijatega vesteldes.

Seetõttu määrati Jonesile vanglakaristus, temalt võeti ära kõik tol perioodil võidetud medalid ning tema tulemused tühistati.

Nüüd väidab Jones, et tal polnud Sydney olümpia ajal aimugi, et tarvitas keelatud aineid, enda sõnul sai ta sellest aru alles 2003. aastal.

«2000. aastal ma ei teadnud, et mulle midagi ebaseaduslikku anti,» teatas Jones. «Tol hetkel teadsin lihtsalt, et tegin kõvasti tööd ja mind oli õnnistatud tohutu hulga loomuliku andega.»

Jones rääkis ka, et on täiesti veendunud, et võinuks ka ilma abivahenditeta Sydneys medalite eest heidelda, kuna jõudis juba 15-aastasena olümpiakoondisesse.

«Olin liiga usaldav ega küsinud küsimusi, kuigi pidanuks,» selgitas ta nüüd, kuidas ta enda teadmata keelatud aineid tarvitama hakkas.

Selle väite lükkas aga ümber Jonesi dopinguainetega varustamise eest vangi mõistetud Victor Conte, kes saatis Inside Spordile e-kirja. «Marion Jones ei ole oma dopingutarvitamisest rääkides aus,» kirjutas Conte. «Ta tarvitas teadlikult sooritusvõimet parandavaid aineid. See on kurb, et ta pole siiani suutnud kõike ausalt ära rääkida. Loodan, et ta lõpetab pooliku tõe rääkimise ja ühel päeval räägib kõigest nii, nagu see tegelikult oli.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles