Miks tartlased ei mahu Tartu Rocki koosseisu?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki mängumehed Sten-Timmu Sokk (vasakul), Janar Talts (keskel) ja Rain Veideman.
Rocki mängumehed Sten-Timmu Sokk (vasakul), Janar Talts (keskel) ja Rain Veideman. Foto: Margus Ansu

Eelmise aasta Eesti korvpallimeister ning sel hooajal siinsetest klubidest Balti liigas parimat mängu näitav Tartu Rock on meeskonda kaasanud mitmeid noormängijaid, kuid siiski pole Tartu treenerid olukorraga rahul.



Probleemiks on asjaolu, et Rocki põhikoosseisu pole viimasel ajal murdnud enam ühtegi kohalikku noorkorvpallurit. Noorimad meeskonna põhituumikusse (eurosarjas ja Balti liigas regulaarselt väljakule saavad mängijad – toim) kuuluvad mehed, kes on omandanud Tartus korvpallihariduse, on 27-aastased Marek Doronin ja Silver Leppik.

«See vanuserühm oli viimane, kust jõudis poisse esindusmeeskonda. Eks see pearahasüsteem rikkus varasema korra ära ja praeguses seisus on Tartus raske talentidel esile kerkida,» põhjendas noortetreener ning ka endine tartlaste esindusmeeskonna juhendaja Jüri Neissaar. «Varem sai tööd teha professionaalselt, kuna oli valikut. Toona võis pooled poisid ära saata, sest oli vajalikku konkurentsi, nüüd seda enam pole.»

Muutused tõid kahju

«Süsteem lõhuti ära. Klubid oleksid võinud aastakäigud ära jagada, kuid selle asemel sai üks klubi viis ning teine kuus ühe aastakäigu poissi ja niimoodi on raske mängumehi kasvatada, kui konkurentsi pole,» pahandas kahel korral peatreenerina Rocki Eesti meistriks viinud Tõnu Lust.  

Rockiga on viimastel aastatel noorematest mängijatest liitunud Rain Veideman, Sten-Timmu Sokk, Timo Eichfuss ja Tanel Kurbas, kuid keegi neist pole korvpalliharidust omandanud Tartus. Samas lahkus suvel võistkonnast tartlane Kristjan Kitsing, kes nüüd pallib BC Kalev/Cramo ridades.

«Praegu on selline auk sees, mis sai alguse seitse-kaheksa aastat tagasi, kui Tartu klubid killustusid. Seejärel käiski võitlus eksistentsi eest, enam ei olnud esmane noorte meeste arendamine,» põhjendas endine Rocki abitreener ja praegu sama klubi korvpalliakadeemias noori treeniv Paavo Russak.

«Korvpall on Euroopas väga tormiliselt arenenud ning tuleb tunnistada, et Tartu noortetreenerid ja klubid pole suutnud või tahtnud sammu pidada. Lihtne vastus on see, et Tartu noortekorvpall on võrdlemisi nõrk, kui tartlasi pole meeskonnas (Rocki põhivõistkonnas – toim),» lisas Emajõe kaldal asuvas linnas endanimelist korvpallikooli vedav Aivo Erkmaa.

Kuigi probleem sai alguse aastaid tagasi, on praeguseks olukord jõudnud lihtsalt sellisesse seisu, kus see paistab kõigile silma. «Tehtud vead on ajalises nihkes ning üks vale otsus võimendub alles mitme aasta pärast,» põhjendas Russak. «Tartu on siiski suurte traditsioonidega korvpallilinn ning peaks olema niimoodi, et ka siinsed noored jõuavad esindusmeeskonda välja. See oleks igati normaalne asjade kulg.»

Kuna kohalikud pole saavutanud vastavat taset, tuuaksegi võõrmängijate kõrval teistest Eesti klubidest juurde ka nooremaid mängumehi.

«Kui niimoodi meeskonda teha, kaob ju mõte ära. Kui meeskonnale tulevad taha suured sponsorid, hakatakse mängijaid sisse tooma ja alt enam noori peale ei tule. Kui ainult mehi osta, võiks ju võistkonna teha ka näiteks Põlvas,» põhjendas Lust.

Uued tuuled

Praeguse olukorra parandamiseks on tehtud ka muutusi ning eelmisel aastal alustas tegevust Rocki korvpalliakadeemia, kuhu on koondatud perspektiivikaid noormängijaid.

«Asi on ühe aasta töötanud ning praegu tundub, et kõik toimib,» rääkis Russak. «Nüüd on puhumas uued tuuled ja loodetavasti suudetakse probleem lahendada. Praegu jõuavad Tartu noored ikka ka noortekoondistesse ja ükski aastakäik pole enam ilma tartlasteta.»

Vaatamata sellele kõik siiski nii optimistlikud pole ning lähiaastatel suuri muutusi ei oodata. «Olen selles suhtes pessimistlik, isiklikult näen, et aastakäikudest 1992–1995 sündinud poiste hulgas on meil Tartus üldse kolm kuni viis poissi, kellel on eeldusi jõuda sellele tasemele, kus Rocki esindusmeeskond praegu mängib ning kuhu pürgib,» arvas noortetreener Toomas Annuk.

Samas tehakse Tartus edukat tööd ka mujal. 2006. aastal asutas oma korvpallikooli Aivo Erkmaa, kelle juhendatavad noorkorvpallurid kuuluvad oma vanuseklassides (sünniaastad 1997–2001) Tartu ja ka Eesti paremikku.

«Tartu seisev vesi on vähe liikuma hakanud, sest on uusi tegijaid ja konkurents viib edasi. Meie korvpallikooli üheks eesmärgiks on, et parimad jõuaks Rocki või veel tugevamatesse meeskondadesse,» lisas Erkmaa. «Niisama ei juhtu midagi, noortekorvpall vajab tõsiseid investeeringuid ning treenereid, kes suudaks noori ette valmistada. Selleks et noorest saaks arvestatav mängumees juba 16–18-aastaselt, on vaja palju muud, kui lihtsalt trennis käia ja Eesti meistrivõistlusi toksida.»

«Julgen pigem öelda, et noortetööd hakati üldse uuesti tegema alles 2006. aasta suvest, kui linnas tekkis kaks uut klubi – Salva Tartu ja Erkmaa KK. Enne seda käis saalides töö pigem tühikäigul ning seda mitme aasta jooksul,» lisas Annuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles