FC Barcelonas treeninud noorjalgpalluri isa: mida varem Eestist ära saaks, seda parem

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herol Riiberg (paremal) koos FC Barcelona mängija Carles Puyoliga.
Herol Riiberg (paremal) koos FC Barcelona mängija Carles Puyoliga. Foto: Erakogu

Jalgpalliväljakutel annavad viimasel ajal aina rohkem tooni FC Barcelona kasvandikud ning tänavu kandideerivad maailma parimaks palluriks vaid kolm Barcelonas jalgpallihariduse omandanud mängijat.


Samal ajal kui tippjalgpallis on saanud tavaks, et suurem osa mängijaid ostetakse klubidesse sisse, toetub Barcelona peamiselt oma kasvandikele ning seda tehakse äärmiselt edukalt.

Kui vaadata tagasi suvisele MMile, siis maailmameistriks tulnud Hispaania algkoosseisu kuulus finaalis koguni kuus meest, kes on juba noorte tasemel mänginud jalgpalli FC Barcelonas.

Kataloonia suurklubi kasvandikud on aina enam pead tõstmas ning tänavu kandideerivad maailma parimaks palluriks Lionel Messi, Xavi ja Andres Iniesta, kes on terve profikarjääri veetnud Barcelonas ning enne seda pallinud sama klubi noortemeeskondades.

Sealset edukat noortetööd  seestpoolt on näinud ka eestlased. Suvel käis Hispaanias eakaaslastega oskusi võrdlemas praegune FC Flora 96 võistkonna 13-aastane pallur Herol Riiberg.

«Seal on kõik teistmoodi. Väga oluline on lühike sööt ja palju pannakse rõhku tehnikale,» tõi esimese eestlasena Barcelona treeningutel osalenud Riiberg välja põhilised asjad, mida sealsetele noortele õpetatakse.  
Lühike ja täpne sööt, vastaste jooksutamine ning pidev palli valdamine ongi olnud peamised võtmesõnad, mis on Barcelonat ja ka Hispaania koondist iseloomustanud ning neile viimastel aastatel tiitleid toonud.

«Tehnika ongi seal põhiline. Rõhutatakse noorte loovust, platsinägemist, palli valdamist, kiireid diagonaalsööte ja loomulikult tuleb võrdselt hästi mängida mõlema jalaga,» lisas Eesti noore jalgpalluri isa Raivo Vaga. «Löökide puhul jälgitakse vinte ja petteid. Löögid ei pea noortel olema seal nii jõulised, vaid vaadatakse, et osatakse seda teha nii sise-, väliskülje kui ka jalapealsega.»

Kui vaadata ründava orientatsiooniga Barcelona kasvandikke, siis torkab silma, et tegemist on lühemat kasvu meestega. Tänavu parimaks kandideerivad mehed on justkui kloonitud – Messi pikkuseks on 1.69 ning Xavi ja Iniesta kasvuks on märgitud 1.70. Barcelona rünnakutel küllaltki olulist rolli mängivatest palluritest on Bojan Krkic 1.70, Pedro 1.69 ning Jeffren 1.75 pikad.

«Kindlasti on lühematele meestele lihtsam tehnikat õpetada, kuna jalgade töö peab olema väga kiire,» lisas Vaga. «Kaitsjad on neil küll pikemad, kuid ka nemad on väga tehnilised. Keegi ei hakka neist pikka palli ette peksma, vaid mängitakse rahulikult söötu.»

Eelmise hooaja eel soetati «omade» kõrvale mäletatavasti pikakasvuline (1.95) Rootsi passiga ründaja Zlatan Ibrahimovic, kuid selleks sügiseks asendati ta klubi kasvandikele sarnasema David Villaga, kellel on pikkust 1.75. Kui mõned ostud ka aasta jooksul tehakse, siis põhiraskust kannavad Barcelonas, erinevalt teistest suurklubidest, Kataloonias jalgpallihariduse saanud mehed.  

«Kõik ei julge oma kasvandike peale loota, kuid Barcelona on seda teed läinud ning see on toonud ka edu. Kui jalgpallurid on noorest peale koos mänginud, siis võivad nad väljakul panna silmad kinni ning leiavad ikka sööduga omad üles,» rääkis Vaga. «On näha, et mehed naudivad seda, mida nad väljakul teevad.»

Loomulikult on Kataloonia noortele suureks stiimuliks asjaolu, et FC Barcelona ridadesse jõudes on neil võimalus astuda vastu Madridi Realile ning Hispaania keskvõimule.

«Seal poisid ise tahavad kangesti jalgpalluriks saada. Seal on kõigil tipptase silme ees olemas – tee ainult kõvasti trenni ja oledki Barcelonas,» rääkis Riiberg klubi olulisusest kohalike jaoks.

Kui jalgpalli arendamisest rääkida, siis loomulikult ei saa üle ega ümber ka ilmast ning see on Vahemere kaldal selleks igati sobiv. «Kliima suhtes on see kindlasti üks paremaid kohti, kus jalgpalli arendada. Seal pole vaja pool aastat lund lükata,» põhjendas Vaga.

Kas praegust Barcelonat meenutatakse aastakümnete pärast kui läbi aegade parimat võistkonda, näitab juba aeg.

Riiberg läheb Barcelonasse uuesti oma oskusi näitama

Kui praegu 13-aastane Herol Riiberg käis suvel Barcelonas oma oskusi näitamas, siis sel korral teda alaliselt Hispaaniasse ei kutsutud.

«Suvel jäi jutt, et oota kutset, mida praegu siiski ei tulnud, kuid öeldi, et kahe aasta pärast ole valmis ennast uuesti näitama tulema,» täpsustas Vaga poja kohta öeldut. «Ega mujalt ei taheta sinna mängijaid väga võtta, ning kui võetakse, siis vaid neid, kes sobivad hästi süsteemi.»

Samas on praegu vara ennustada, kui kaugele noor mängumees tulevikus jõuda võiks. «Eks ole ennegi nähtud neid, kes on noorelt väga osavad, kuid küllap aeg näitab, mis edasi saab. Kuid mida varem ta Eestist ära saaks, seda parem, kuna mujal on võimalik elada süsteemis sees,» lisas Vaga. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles