Maailma parimad jalgpallinuhid avalikustasid De Gea ulmelise lepingu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David de Gea.
David de Gea. Foto: SCANPIX

Veebileht Football Leaks avalikustas järjekordse tippjalgpalluri lepingu üksikasjad, kuid sedapuhku on tegu erilise dokumendiga, sest üleminekust ei saanudki lõpuks asja. Vastavalt avalikustatud dokumentidele oleks Manchester Unitedi väravavaht David de Gea hakanud pärast suvist siirdumist Madridi Reali teenima seal aastas 11,8 miljonit eurot.

De Gea üleminek kukkus mullusuvise üleminekuperioodi viimasel päeval dramaatilisel moel läbi, sest mängija dokumente ei suudetud õigeks ajaks vastavale ametkonnale üle anda. Unitedi väitel oli kõiges süüdi Real, kes saatis de Gea üleminekupaberid Hispaania kõrgliiga ehk La Liga kontorisse 28 minutit pärast üleminekuakna sulgumist. Real leidis aga omakorda, et venitajaks oli United.

Football Leaksi avalikustatud lepingu järgselt oleks de Gea saanud Realilt aastas 11,8 miljonit eurot, millele oleks lisandunud boonused. Lepingu sõlmimise eest lisandunuks veel ühekordne 10,9 miljoni euro suurune summa, mille de Gea oleks kätte saanud tänavu jaanuaris. Leping kehtinuks koguni 2021. aasta juunini ja de Gea oleks kokku teeninud selle aja jooksul 81 818 183 eurot, lisaks veel boonussummad.

Samuti oleks hispaanlane loovutanud Realile 50 protsenti oma nimeõigustest ehk äraseletatult reklaamituludest. Lepingu katkestamise korral pidanuks de Gea aga klubile maksma röögatud 500 miljonit eurot aastas. Kuna üleminek Reali kukkus läbi, sõlmis de Gea hoopis Unitediga peagi uue nelja-aastase lepingu, ent Reali huvi tema teenete suhtes ei ole väidetavalt sugugi vaibunud.

Football Leaks on teinud endale viimastel aastatel nime sellega, et avalikustab suurklubide dokumentide ja lepingute sisu – enda sõnutsi selleks, et suurendada jalgpallimaailma läbipaistvust. Esimese tõeliselt suure «kalana» õnnestus neil paari aasta eest konksu otsa püüda Gareth Bale’i maailmarekordiline üleminek Tottenhamist Madridi Reali. Lepingu üksikasjade avaldamine põhjustas Reali juhtkonna seas väidetavalt kergemat sorti paanika, sest kardeti, et selle avalikuks tulek vihastab klubi superstaari, selle hetkeni maailma kõige kallimalt müüdud jalgpallurit Cristiano Ronaldot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles