Salumäe elutööpreemiast: Tänan Eesti rahvast!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees saabus Salumäe juurde just sel hetkel, kui ta oli saanud teada, et talle on määratud elutööpreemia, ja kinkis talle sel puhul lilled.
Postimees saabus Salumäe juurde just sel hetkel, kui ta oli saanud teada, et talle on määratud elutööpreemia, ja kinkis talle sel puhul lilled. Foto: Liis Treimann

Olümpiavõitja Erika Salumäe ütles täna Postimehele, et peab suureks tunnustuseks talle määratud riiklikku spordi elutööpreemiat.

Saabusime Salumäe juurde just sel hetkel, kui ta oli saanud teada, et talle on määratud elutööpreemia, ja kinkisime talle sel puhul lilled, mille peale lausus päevakangelane olümpiavõitjale omaselt: «Hurraa! Tänan Eesti rahvast!»

Seejärel kutsus preemia laureaat meid tuppa. Üheskoos otsisime internetist üles valitsuse kodulehe, mille kaudu vaatasime pressikonverentsi, kus tehti nimed avalikuks.

Hetk, kui Erika Salumäe koos perekonna sõbra Gowri ja tütre Sirliga kuulab, kellele määrati seekordselt elutööpreemia. Foto: Liis Treimann
Hetk, kui Erika Salumäe koos perekonna sõbra Gowri ja tütre Sirliga kuulab, kellele määrati seekordselt elutööpreemia. Foto: Liis Treimann Foto: Liis Treimann / Postimees

Salumäe oli väga liigutatud, kui talle helistati ministeeriumist. Ta ei suutnud tükk aega midagi kosta ja pühkis liigutuspisaraid. «See on suur tunnustus,» märkis ta natuke aega hiljem.

Jalgrattur Erika Salumäe (1962) jääb eestlaste ühismällu kui kahekordne olümpiavõitja (Soul 1988 ja Barcelona 1992). Lisaks on Salumäe maailmameistrivõistlustel võitnud 2 kuld-, 2 hõbe- ning ühe pronksmedali. Salumäe on trekisõidus püstitanud ühtekokku 18 maailmarekordit. Tuntud on tema sihikindlus noorte sportlike eluviiside kasvatamisel nii Eesti Koolispordi Liidu presidendina kui ka tegevpoliitikuna. Salumäe on Eesti Olümpiakomitee (EOK) auliige.

Preemia elutöö eest määratakse isikule, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle kogu elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Elutööpreemia suurus on 40 000 eurot, igal aastal määratakse kaks elutööpreemiat.

Riiklik spordi aastapreemia määramisel arvestatakse möödunud kalendriaasta jooksul saavutatud sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel, panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või sporditeadusse. Aastapreemia suurus on 9600 eurot ning igal aastal määratakse kuus aastapreemiat.

Valitsus otsustas oma tänasel, 11. veebruari istungil kiita heaks Eesti Spordi Nõukogu ettepaneku ja määrata riiklikud spordi elutööpreemia lisaks Salumäele ka Selma Multerile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles