MMil neljas olnud Trepp: rohkem, kui ootasin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22-aastane Jane Trepp näitas Dubai lühirajaujumise MMil, et kuulub 100 meetri kompleksujumises maailma tippu.
22-aastane Jane Trepp näitas Dubai lühirajaujumise MMil, et kuulub 100 meetri kompleksujumises maailma tippu. Foto: AFP / Scanpix

Paar tundi enne Dubai lühirajaujumise MM-finaale naljatlesid toakaaslased Triin Aljand ja Jane Trepp, kuidas nad õhtul medalitega poseerivad ja üheskoos pilte teevad. Kas kõigest ilus unistus?



Eile jäi see kujutelm tõesti mõlemale kättesaamatuks. Ometi näitasid mõlemad, et lähitulevikus võib nende unistusest ilus reaalsus saada.

Kuigi medalini ei jõudnud kumbki neist, võisid mõlemad pärast finaale pead uhkelt püsti hoida ja fotograafidele poseerida. Mõlemad näitasid, et kuuluvad maailma tippu. Ja kes oleks viis aastat tagasi uskunud, et MM-finaalis ujub kaks eestlannat? Et üks neist saab neljanda ja teine kuuenda koha? Ilmselt mitte keegi!

Maailma kehvim koht?

Eile sai Jane Trepp 100 meetri kompleksujumises 59,85ga neljanda ning Triin Aljand 50 meetri liblikujumises 25,61ga kuuenda koha. Kuigi öeldakse, et neljas koht on üks maailma kõige kehvemaid, ei tahtnud Trepp sellega nõustuda. Kõik olenevat olukorrast.

«Ka neljas koht võib rõõmu pakkuda. Ma poleks uskunud, et mul siin nii hästi võiks minna. Olen oma neljanda kohaga väga rahul! Andsin endast täna maksimumi ja ei saa midagi kahetseda. See oli isegi rohkem, kui ootasin,» õhkas Trepp vahetult pärast võistlust.

Päris rahule ta oma ujumisega siiski ei jäänud. Eelviimane pööre läks pisut kehvasti ning seetõttu kaotas ta väärtuslikke sajandikke. Medalist jäi unetu öö veetnud eestlannat lõpuks lahutama 0,32 sekundit.

«Ma olen veendunud, et ideaalset ujumist pole olemas. Kõikidel tuleb vigu sisse. Nii ka minul,» nentis Trepp, kes pärast 50 meetrit oli kaheksas, kuid läbis viimased kaks basseinipikkust kõige kiiremini. «Varuks ei jäänud tõesti enam midagi,» sõnas kuuenda ajaga finaali pääsenud Trepp.
Maailmameistriks krooniti ameeriklanna Ariana Kukors 58,95ga, teine oli austraallanna Kotuku Ngawati 59,27ga ja kolmandana finišeeris hollandlanna Hinkelien Schreuder 59,53ga.

Nii nagu Trepil ei kulgenud ka Aljandil ujumine päris viperusteta. Hing päris rahule ei jäänud… «Tõmmete arv ei klappinud. See jäi natuke kripeldama,» nentis Aljand ja lisas: «Samas, eesmärgiks oligi kuues koht ära kaitsta. Sellega sain hakkama ja olen väga õnnelik! Nüüd on vaja homme (täna – toim) ka hästi esineda!»

Aljandi kuues koht on seda hinnatavam, et novembris, vahetult enne EMi selgus, et tema tervisega pole kõik päris korras. Tal tekkisid krambid kaelas, turjas ja reites. Miks – seda ei tea siiamaani keegi täpselt. Aljand ei raatsinud aga selle tõttu ühtki treeningut ära jätta. Ta lihtsalt ei suutnud seda teha.

«Tulen jõuludeks koju ja lasen seal põhjalikumad uuringud teha. Ilmselt oli tegemist mineraalide puudusega. Pean treeningu ajal rohkem vedelikku jooma,» sõnas Aljand, kes ei lasknud tervisehädal oma sooritust rikkuda. Ta teadis, et suudab sellele vaatamata korraliku võistluse teha.

Pidu ei tule

Samamoodi nagu teadsid ilmselt kõik Eesti ujumiskoondislased, et hoolimata headest tulemustest korralikku tähistamist ei tule. MM on ju alles poole peal – juba täna võistlevad Trepp ja Aljand 50 meetri vabaujumises. Mõlema eesmärk on pääseda poolfinaali. Mine tea – ehk saab pärast seda juba korraliku peo maha pidada?

 «Mis pidu siin ikka teha saaks! Sümboolselt tervitame üksteist ja sellega asi piirdubki. Elame ju tõsises araabia riigis, kus mingit läbustamist ei toimu!» sõnas ujumiskoondise peatreener Riho Aljand muigamisi.

Päevale tagasi vaadates tõdes ta, et nii Trepp kui ka Triin Aljand võivad rahuliku südamega magama minna. Töö on tehtud, eesmärgid saavutatud.

«Neljas koht on väga hea. Muidugi on esimene, teine ja kolmas parem, aga meie oleme sellega väga rahul! Ja Triin suutis oma kuuenda koha ära kaitsta. Sajaprotsendilise õnnestumise korral olnuks paar kohta kõrgem tulemus samuti võimalik,» nentis Aljand ja lisas: «Jane ja Triin tegid täna MMil Eesti ujumisajalugu! Oleme nende üle väga uhked!» 

Peatreener: hiline lennuaeg maksis Marttile kätte

Lennuaja edasilükkamise tõttu Dubai lühiraja MMile viis tundi enne starti jõudnud Martti Aljand (pildil) sai eile 200 meetri rinnuliujumises 2.08,96ga 19. koha. See näitas tema treenerist isa Riho Aljandi sõnul selgelt, et poole lühemal maal läks pääs poolfinaali kaotsi. Võistluspaika läks Martti Aljand sama hästi kui otse lennujaamast. Puhkamiseks aega ei jätkunud.

«Liiga hilja võistluspaika jõudmise tõttu jäi Marttil 100 meetri rinnuliujumises tegelik vorm realiseerimata. Poolfinaali pääs olnuks reaalne,» hindas Riho Aljand, kelle sõnul jäi juhtunu pojal valusalt kripeldama. «Loomulikult on kõikidel sellest kahju. Aga midagi pole teha – selline see elu on juba. Nüüd peab pääsu poolfinaali suvisel pikaraja MMil eesmärgiks võtma. See peaks nüüd täitsa reaalne eesmärk olema.»

Hästi esinesid teisedki eestlased. Eelujumistes püstitas Pjotr Degtjarjov Eesti juunioride rekordi, läbides 50 meetri liblikujumise distantsi 24,75ga. Kahe aasta vanune, Sten Indriksonile kuulunud rekord sai löödud neli sajandiksekundiga.

«Pjotr suutis end väga hästi realiseerida. Ta tegi korraliku rekordiparanduse,» kiitis Riho Aljand. Andres Olvik sai 50 meetri seliliujumises ajaga 25,55ga 37. koha. Sellega ta oma eesmärke ei saavutanud. Jane Trepp tegi soojendusena kaasa ka 100 meetri rinnuliujumises, kus sai 1.09,28ga 28. koha. Poolfinaali uks sulgus 1.07,26ga.  (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles