Tartu maratonini on kaks kuud. Kuidas treenida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suustajad Tartu maratonil.
Suustajad Tartu maratonil. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Aeg läheb lenneldes. 39. Tartu Maraton oleks nagu äsja lõppenud, kuid juba on neljakümnes ukse ees.

See on äärmiselt tore, sest tuntud on see üritus kui kõigi suusasõprade pidupäev, kirjutab e-treening.ee. Selleks, et üritus oleks ka tegelikult kõigile pidupäev, oleks mõistlik teha korralik ettevalmistus, vastasel juhul võib sellest kujuneda üks suur kannatuste rada, mida me ju ei tahaks.

Millega arvestada treeningutel?

Esmalt on oluline, et määraksime ära oma hetke taseme. Parim viis selleks on sooritada koormustest spordiarsti juures, kus tehakse kindlaks teie pulsitsoonide läved. Teades aeroobset tsooni, teame planeerida ka oma treeningut, sest maratoniks valmistumine eeldabki kõige enam just põhivastupidavuse arendamist.

Kui plaanime minna maratonile esimest korda, on ilmselge, et ei maksa üle pingutada, ega treenida nii nagu treenivad sõpradest-tuttavatest «suusahaid», kelle jaoks on maraton olnud viimased kümme aastat püha. Kindlasti ei tasu lasta end heidutada ka sellest, et teised suusarajal marulise hooga mööda tuhisevad. Kuldne reegel on see, et algusega on võimalik rohkem kaotada kui lõpus võita!

Algajad vs võistlejad

Kui algajale, kes võtab ette oma esimest-teist maratoni piisab kolmest suusatreeningust nädalas, siis nendele, kes lähevad sõitma juba kindlat aega, peaksid treenima 4-5 korda nädalas. Klassikamaratoniks valmistudes, peaksid nädalavahetuse pikad treeningud olema kindlasti klassikalises tehnikas. Nädala sees võite treenida vastavalt vajadustele ja võimalustele.

Ühel treeningul nädalas peaks kindlasti nii algajad kui edasijõudnumad tegema vaid paaristõugetega intervalle ning nädalate lõikes ajalist mahtu järk-järgult suurendama. Väga oluline on siinkohal pulsi jälgimine. Edasijõudnumad peaksid sooritama nädala sees ka üks-kaks korda jõuharjutuste kompleksi. Kõigile meie lehe liikmetele on need ka videotena kättesaadavad.

Starti tuleb minna puhanuna

Äärmiselt oluline on just viimased 2 nädalat enne maratoni. Treeningkoormuseid tuleb teadlikult alandada, et tunda end stardipäeval väljapuhanuna ja olla laetud täis energiat. Venitused peaksid suusataja puhul käima iga trenni lõppu.
 

E-treeningu treeningkavade valikusse on lisatud Raul Olle poolt spetsiaalselt koostatud 2-kuu pikkused Tartu Maratoni treeningkavad. Valida saab kahe taseme vahel: algajad ja võistlejad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles