Meistriliiga 1. voor: Levadia ja Flora vastasseisus mängitakse maha avavaatus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora-Levadia, Eesti liigajalgpalli kõige põhimõttelisem vastasseis.
Flora-Levadia, Eesti liigajalgpalli kõige põhimõttelisem vastasseis. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Sel nädalalõpul antakse visalt taganevat talve trotsides avalöök jalgpalli Eesti meistriliigale. Pärast iseseisvuse taastamist järjekorras juba 26. liigahooaeg tõotab kõigi märkide järgi kujuneda vähemalt sama põnevaks kui eelmine, sest medalitele on pretendente rohkem kui esikolmikus kohti, liigast leiab mitu üllatusvõimelist musta hobust ning punane latern puudub. Endiselt meeldivalt laia geograafiaga liigas – meistriliiga klubi leiab hetkeseisuga sarnaselt mullusega seitsmest Eesti linnast – on enne palli mängupanekut selge täpselt see, et selget pole mitte midagi. Postimees toob teist hooaega järjest otsepildis vaatajateni igast voorust kaks mängu.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Narva Trans

Reedel, 4. märtsil kell 19.00 Tartus Annelinna kunstmurustaadionil

Hooaja avamise au on sedapuhku usaldatud mulluse liigatabeli üheksandale ja kuuendale meeskonnale ehk Tammekale ja Transile. Tartlased päästsid endale meistriliiga koha üleminekumängudel, kus oldi Tallinna Kalevist veenvalt üle.

Kahe hooaja vahel on meeskonnast lahkunud kogenud ründaja Martin Hurt, kelle jaoks muutus nii töö, eraelu kui ka tipptasemel jalgpalli mängimine ühildamine liialt keeruliseks. Mullu poole hooaja pealt Tartusse naasnud Siim Tenno võttis taas jalge alla tee Saksamaale, kus tema uus tööandja on Tammeka kunagise peatreeneri Uwe Erkenbrecheri juhendatav MTV Gifhorn.

Tammeka kontekstis võib lisaks 29-aastasele Hurdale pidada väga kogenud meesteks nii 25-aastast Tennot kui ka sama vana Martin Naggelit. Eelmisel hooajal 23 liigamängus valdavalt vasakkaitses tegutsenud Naggel otsis uut tööandjat pealinnast ning liitus üleminekuteakna viimasel päeval lõpuks Paide Linnameeskonnaga. Ka peatreener Indrek Koser nentis hooaja avamisel, et väikeseks murekohaks on kogenud meeste puudus. Noori talente Tammeka ridades jätkub, kuid kas nad suudavad hakata põhimehe rolli täitma?

«Loodaks, et vennad sünniaastaga 1995-96-97 oleksid sel tasemel, et saab nendele toetuda. Ei saa öelda, et võistkond oleks hõre, sest duublist on noori olemas, aga kogemusi ehk napib,» sõnas Koser. «Kuid mängijaid, kellel on potentsiaali lüüa viis pluss või isegi kümme pluss väravaid, on – Rasmus Tauts, Kevin Rääbis, Tristan Koskor. Potentsiaal on olemas ja ei saa ju loota, et Martin Hurt mängib meil elu lõpuni – on aeg hakata teistel lööma! Ja kui vanameister Kristjan Tiirik suudab noori mõne väravaga toetada, on see ainult boonus,» leidis Koser, kes saab mulluse vaheaasta järel taas loota ründaja Georgi Ivanovi teenetele, ent rohkem täiendusi Tammekal praegu pole.

Kaarel Kiidron ja Kristjan Tiirik (esireas) peavad nooremaid kaaslasi kogemustega toetama. FOTO:
Kaarel Kiidron ja Kristjan Tiirik (esireas) peavad nooremaid kaaslasi kogemustega toetama. FOTO: Foto: Kristjan Teedema

Kui tartlased said üle mitme aasta talvel taas treenida kodulinna korralikul kunstmuruväljakul, siis Narva Transi talv on olnud just kehvapoolsete treeningtingimuste tõttu heitlik. Lisaks on Ida-Virumaa klubile tavapäraselt toimunud ka suuremat sorti pereheitmine ning meeskonnas ei jätka paljud mullused põhitegijad. Nende asemele on toodud uusi mehi idapiiri tagant, kuid on selge, et niimoodi toimides võtab peatreeneril Adjam Kuzjajevil meeskondliku terviku loomine aega.

Klubi president Nikolai Burdakov on korduvalt ülistanud Kuzjajevit kui oma jalgpallialast hingesugulast ning Transi möödunud hooaja teine pool andiski selgelt mõista, et klubi hetke võimsaim trump ongi just peatreener. Hea emotsiooni korral võib Trans võita igaüht, ent vastupidisel juhul ka ükskõik kellele kaotada. Teises voorus kohtub Trans Sillamäega, kellest pole liigas aastaid jagu saadud, ning seejärel minnakse järgemööda kokku Flora ja Levadiaga, sestap on avamäng Tammeka vastu nende jaoks äärmiselt tähtis.

Transist lahkus talvel esiväravavaht Roman Smiško ja et ainult Aleksei Matrossovile lootma jääda olnuks riskantne, meelitati postide vahele tagasi aasta eest vaid 18-aastasena tippjalgpallist loobunud andekas Nikita Tokaitšuk. Mulluse hooaja üks eredamaid sähvatajaid Vlasii Sinjavski kolis Tallinnasse Nõmme Kalju ridadesse, lätlane Vitalijs Zils aga Sillamäe Kalevisse. Sama teed liikus ka poolkaitsja Maksim Lipin, mullune hõbedameeskond Levadia meelitas enda juurde tagasi Marek Kaljumäe.

Lahkunud on ka kaitsjad Pavel Avdejev ja Aleksei Jahhimovitš, samuti poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitš. Kuna ka Tanel Tamberg on endiselt vigastatud, peab Trans hooajale vastu minema kaitseliiniga, kus pole mullusest alles pea ühtegi põhimeest. Ridu täiendati tavapäraselt Venemaa-sidemeid ära kasutades, nii saabusid piiri tagant kaitsja Dmitri Tšernuhhin, poolkaitsjad Dmitri Prošin ja Timur Džurajev ning kolm korda Aserbaidžaani koondises mänginud ründaja Rizvan Umarov. Just Umarov lõi kaks väravat kontrollmängus Peterburi Zeniidi duubelmeeskonnaga, mis küll 2:3 kaotati, ent klubi juhtkond pidas nimelt seda kohtumist meeskonna parimaks hooajaeelseks esituseks.

Uue lepingu sõlmis mulluse hooaja teise poole vigastustega eemal olnud 19-aastane Svjatoslav Jakovlev, klubis jätkab mullu kaheksa liigaväravat löönud Dmitri Barkov. Kui vigastused taas kimbutama ei tule, on Transile kindlasti palju abi ka poolkaitsjast Bi Sehi Elysee Iriest, kes saanud viimase pooleteise aasta jooksul traumade tõttu platsil käia vaid kahes liigamängus. Jätkuvalt ootavad narvakad pikisilmi, millal avaneb Artjom Škinjovi talent.

Vladislav Ivanov (vasakul) tõmbab taas selga Narva Transi särgi. FOTO: Elmo Riig/Sakala
Vladislav Ivanov (vasakul) tõmbab taas selga Narva Transi särgi. FOTO: Elmo Riig/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

Võib-olla tähtsaim leping sõlmiti aga vahetult enne hooaja algust – piirilinna naaseb Vladislav Ivanov, kes mängis Transis aastatel 2006-09 ja lõi 26 liigaväravat ning kerkis 2012. aastal naastes hooaja suurimaks väravakütiks. Tõsi, oma toonasest 23 liigaväravast 10 lõi mees hooaja esimeses pooles Sillamäe Kalevi särki kandes, kuid hooaja headust see ei väära. Mullu naasis Ivanov poole hooaja pealt Usbekistanist Infoneti ridadesse, kuid jäi seal kahvatuks, seega on tema võimalik hoog enne hooaja algust siiski suur küsimärk.

Transi osas püüdis enne hooaja avakohtumist prohvetit kehastada ka Tammeka peatreener Indrek Koser: «Uue hooajaga algab kõik taas nullist. Hetkel on küsimus, kui hästi suudab Narva oma värske koosluse kohe hooaja algul käima saada. Eesmärgiks on neil medal, nii et kergelt nad meile midagi ei anna. Samas on ainult võit see, mis meid hooaja esimeses mängus kodupubliku ees rahuldab!»

Kahe hooaja vahel Tammeka kapteniks valitud Kaarel Kiidron: «Meeskond on kaks kuud töötanud väga professionaalselt ja oleme hooaja avamänguks valmis. Iga sekund ja sentimeeter väljakul on ülimalt tähtis ja lubame kõikidele poolehoidjatele, et sel aastal ei anna me vastastele niisama mitte midagi! Oleme võitluseks valmis!»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Algus on alati närviline, eriti siis kui mäng on võõrsil, aga me katsume alustada julgelt ning teeme esimese kindla sammu sellel hooajal.»

Transi keskkaitsja Roman Nesterovski: «Me kõik ootasime hooaja algust. Praegusel hetkel on kõik meie vastased tugevad, kuid meie meeskond on väga motiveeritud. Mängus Tartu vastu tahame näidata oma parimat jalgpalli ning saavutada positiivne tulemus.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Sillamäe Kalev

Laupäeval, 5. märtsil kell 13.00 Tallinnas Hiiu kunstmurustaadionil

Nõmme Kalju uus peatreener Sergei Frantsev saab meeskonna eesotsas esimese liigamängu pidada saatuse väikese vingerpussi tahtel ei kellegi muu kui Sillamäe Kalevi vastu. Just Sillamäel aitas Frantsev 16 mängust saadud 15 võiduga kaks hooaega tagasi hõbemedalid kindlustada, kuid mullune keskpärane hooaja algus võttis temalt töö. Sillamäed Frantsevi vallandamine ja Deniss Ugarovi palkamines suurt ei aidanud – hooaja lõpptabelis alles pettumustvalmistav viies koht.

Teisipäevane päev tõi omamoodi pettumuse mõlemale peatreenerile. Frantsev ja Kalju kaotasid superkarikafinaalis üsna kindlalt 0:3 FC Florale, Ugarovi nägu muutus õige hapuks aga mõned tunnid varem hooaja ametlikul avamisel, kui Sillamäe loositi veerandfinaalis kokku just nimelt Kaljuga. Liiga kaudu mullu eurokohata ja sestap ka eurorahata jäänud sadamalinlased lootsid seda püüda karikasarjas, ent Kaljuga vastamisi minek muudab ülesande kõvasti raskemaks.

Ken Kallaste teenis elu esimese välislepingu Poola kõrgliigast. FOTO:
Ken Kallaste teenis elu esimese välislepingu Poola kõrgliigast. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Kahe hooaja vahel on mõlemad klubid üle elanud märkimisväärse uuenduskuuri. Kalju särgis ei jätka Joel «mina otsustan mänge» Lindpere, profisaapad riputas varna aastaid kaitseliini tugitala rolli täitnud Alo Bärengrub. Juba hooaja käigus läksid lootusetult sassi klubi suhted Allan Kimbaloulaga, ebaõnnestunud aasta järel kolis Infonetti Vladimir Voskoboinikov. Positiivse poole pealt jõudis viimaks teenitud välislepinguni Ken Kallaste, kelle uus tööpaik on Poola kõrgliigas Zabrze Gorniku ridades.

Kaljus ei jätka ka poole hooaja pealt liitunud Borislav Topic, noored kaitsjad Martin Mägi ja Märten Kuusk saadeti laenulepinguga kõrgliigakogemusi omandama vastavalt Pärnusse ja Rakverre. Laenult naasis aga ründaja Robert Kirss, Sillamäelt saabus Andrei Sidorenkov ja Infonetist Trevor Elhi. Tulevikku vaadates toodi klubisse mulluse hooaja teisel poolel Narva Transis silma paistnud noor äärepoolkaitsja Vlasii Sinjavski, Paidest aga üleminekuteakna viimasel päeval Hans-Kristjan Hansberg.

Pärast pikka vigastuspausi on tagasi väljakutel ja tagasi Eestis Kalju poolehoidjate vana tuttav Damiano Quintieri, kes lõi klubi eest paar aastat tagasi mälestusväärseid väravaid nii HJK-le kui ka Plzeni Viktoriale. Oleks harjumatu, kui Kalju ei otsiks täiendusi välismaalt – lisaks Quintierile ja klubis jätkavale Jorge Rodriguesile sõlmiti lepingud itaallasest kaitsja Maximiliano Uggega ja Belgia passiga kaitsja Alex da Silvaga.

Uue lepingu sõlmis talvel klubiga ka Hidetoshi Wakui, kuid teda vähemalt hooaja alguses vigastuse tõttu väljakul ei näe. Sama kehtib Ats Purje ja Tarmo Neemelo kohta, mis jätab vähemalt hooaja alguses meeskonna ründeliini üsna alamehitatuks. Kalju teine murekoht on sama mis mullu ehk KTMi reegel – praeguse seisuga täidavad selle kriteeriumi vaid Andre Järva, Erik Listmann, Sören Kaldma ja Henrik Pürg.

Deniss Ugarovi asumine peatreeneri toolile ei toonud Sillamäele mullu loodetud edu. FOTO:
Deniss Ugarovi asumine peatreeneri toolile ei toonud Sillamäele mullu loodetud edu. FOTO: Foto: Liis Treimann

Kui Kalju muutused on märkimisväärsed, siis Sillamäe omad veel drastilisemad. Lahkujate nimekirja üleslugemiseks ei piisa isegi kahe käe sõrmedest ning kõik mehed mängisid mullu tähtsat rolli. Nagu eespool mainitud, siirdus meeskonna senine kapten Sidorenkov Kaljusse, Deniss Vnukov liitus Infonetiga ja Janar Toomet Paidega, viimaseks piisaks karikasse oli aga Sillamäel aastaid meeskonna sümboolseks hingeks olnud Daniil Ratnikovi otsus jätkata karjääri siiski treenerist isa käe all Levadias.

Et lahkusid veel ka näiteks Tihhon Šišov ja pea kõik välismaalased – Giorgio Russo, Marius Cinikas, Igor Tšeminava, Kõrõlo Silitš, Jaroslav Kvassov ja Rytis Leliuga – pidi klubi juhtkond pöörama uute mängijate otsingul pilgu taas piiri taha ja konkurentide ridadesse. Lätist tuli ründaja Aleksandrs Solovljovs ja Venemaalt Aleksandr Savin. Solovljovsile leiti ründeliini veel üks kaasmaalasest partner, kelleks on mullu Narva Transi särgis 13 väravat löönud Vitalijs Zils.

Kuhjaga kogemust toob meeskonda Infonetist palgatud vanameister Deniss Malov, samast klubist saabusid ka Aleksandr Semahhin ja kaks hooaega tagasi Sillamäel hiilanud Kassim Aidara, kellel jäigi läbilöök Infonetis tegemata. Transist toodi peale Zilsi ka mullu traumadega hädas olnud Maksim Lipin, samuti on klubisse taas üles antud poolkaitsja Maksim Paponov, kes kandis vahepeal kihlveopettuses süüdistatuna mängukeeldu. Siiski on Sillamäe tunduvalt nõrgenenud ja kaasa ei aita ka asjaolu, et tunamullu klubi särgis koguni 36 liigaväravat kõmmutanud Jevgeni Kabajev on jätkuvalt vigastusest taastumas.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Meile on väga oluline alustada uut hooaega võiduemotsioonidega, kuid see ei saa olema kerge ülesanne, sest Sillamäe Kalev tuleb mängule samuti võidumõtetega. Meie kasuks räägivad koduseinad ning Hiiu staadioni publik ja atmosfäär mõjub meeskonnale kahtlemata motiveerivalt.»

Kalju poolkaitsja Eino Puri: «Superkarikafinaal ei läinud ootuspäraselt, kuid see annab meile motivatsiooni pingutada laupäeval algavas hooaja esimeses liigamängus. Sillamäe Kalev on alati tugev ning põhimõtteline vastane olnud ning meie eesmärk on kolm punkti ja publikule mõnusaid emotsioone pakkuda.»

Flora ja Levadia duellid pole iial igavad. FOTO: Jaanus Lensment
Flora ja Levadia duellid pole iial igavad. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

FC Levadia – FC Flora

Laupäeval, 5. märtsil kell 16.00 Lillekülas Sportland Arena kunstmuruväljakul

Mängu näitab otsepildis ETV.

Avavoor pakub fännidele kohe ka ühe «maasika», kui vooru lõppakordina on Lillekülas vastamisi üheksakordne Eesti meister Levadia ja neist mulluse kümnenda tiitliga mööda läinud Flora. Meeskondade talvine käekäik on olnud pea täielikult vastupidine – Florast ei lahkunud ja Florasse ei tulnud peaaegu mitte ühtegi uut nime-nägu, Levadia koosseis on seevastu pea täielikult muutunud.

Flora täienduste lugemine läheb kiirelt – üleminekuteakna viimasel päeval saadi viimaks korda ka ründajat Hannes Anieri puudutav paberimajandus, ehkki mees treenis koos klubiga juba alates sügisest. Viljandi Tulevikust naasis laenult Sakari Tukiainen, nimekirja lisandusid ka Kaspar Paur ja Sander Laht, kuid kumbki viimatinimetatu ei hakka ilmselt vähemalt esialgu põhiraskust kandma.

Neljast mehest koosneb ka lahkujate nimekiri. Martin Kase, Karl Ivar Maar ja Johannes Kukebal müüdi Paide Linnameeskonnale, poolkaitsja Roman Sobtšenko registreeriti aga Infoneti ridadesse. Nii ongi üheks suuremaks muutuseks ehk hoopis see, et mullu ründajana klubiga liitunud Joonas Tamm nihutati tänavuseks keskkaitsesse, kus noorusest hoolimata arvestatava kogemustepagasiga mees on Rootsi-päevil varemgi mänginud.

Mullune hooaeg jäi kaitseväeteenistuse tõttu poolikuks Brent Lepistul, kes nüüd saab taas täismahus jalgpallile pühenduda. Hooaja teises pooles Paidesse laenule saadetud meestest otsustas Karl-Eerik Luigend 22-aastasena karjääri lõpetada, Joosep Juha mängijaõigused läksidki aga lõplikult Järvamaa meeskonnale üle. Flora suurim eeldatav trump on seega kokkumäng, mis peaks neile andma edu just hooaja esimeses pooles, samas jahivad kõik kindlasti valitseva meistri peanahka eriliselt suure innuga.

Norbert Hurt sai mullu peatreenerina kätte esimese meistritiitli. FOTO:
Norbert Hurt sai mullu peatreenerina kätte esimese meistritiitli. FOTO: Foto: Tairo Lutter

«Elu on näidanud, et ega midagi pole paigas enne, kui mängud käima lähevad. Mõne meeskonna väljakutse on selles, kuidas saada uus tiim kiiresti mängima, meil aga see, kuidas tulla toime vaimsete teguritega, mis mängu mõjutavad,» viitas Flora peatreener Norbert Hurt hooaja avamisel sellele, et enamik asjatundjaid nimetab hooaja eel just tema hoolealuseid selgeks soosikuks.

«Selge see, et mängijatega me räägime ja oleme kursis, kuidas nad ennast tunnevad. Peame olema teadlikud sellest, mis meid võib ees oodata, aga neid momente on meil olnud ka enne, kus oleme olnud tabelis eesotsas ja sealt allapoole kukkunud,» meenutas Hurt mullust hooaega.

Levadia seis tundus veel kalendriaasta alguses ütlemata sant. Kuldmedalita jäämine maksis peatreenerile Marko Kristalile töökoha. Lahkunud oli kogu mullune raudvara eesotsas Ingemar Teeveriga, kes tõusis 24 tabamusega hooaja suurimaks väravakütiks, ei tõmmanud küll karjäärile lõplikult joont alla, ent mõlgutas siiski loobumismõtteid. «Poiss pidi ise otsustama! Detsembris ütles ta mulle, et mõtleb veel,» kõneles Levadia uus peatreener Sergei Ratnikov nädala alguses hooaja avamisel.

«Veebruaris nägin teda maneežis, naersime, aga ta ei olnud aktiivne. Tunne on selline, et ta lõpetab tippjalgpalliga. Aga ütlen ausalt, et tema, Tarmo Neemelo, Rimo Hunt – need on minu lemmikmängijad. Kui Ingemar tuleb tagasi, võtame vastu,» kinnitas Ratnikov.

Hooaega alustatakse seega ilma Teeverita, ent lahkujaid oli ju veelgi – karjääri lõpetanud Sergei Pareiko, Paidesse sama tegema siirdunud Taavi Rähn, Infoneti pakkumise vastu võtnud Dmitri Kruglov. Tarmo Kink leidis uue tööandja Soome kõrgliigast, Igor Subbotin ja Artjom Artjunin valisid teiseks välismaa-ringi katseks Poola esiliiga. Vigastus viis tagasi Soome Juuso Laitineni, mullu täielikult põrunud Kaimar Saag otsib vormikõvera tõusu Norra kolmandast liigast.

Igor Morozov on tagasi Levadia ridades. Kas tuleb ka järjekordne meistritiitel? FOTO:
Igor Morozov on tagasi Levadia ridades. Kas tuleb ka järjekordne meistritiitel? FOTO: Foto: Toomas Huik

Läksid ka välismaalased – lisaks Laitinenile Artsem Rahmanau ja Omar Elhussieny. Otsa sai ka Artur Rätteli Levadia-karjäär, mis sumbus – vähemalt hetkeseisuga – raske põlvevigastuse tagajärgedesse. Rättel leidis siiski uue tööandja Infoneti näol, Pärnusse läkitati ka seal mullugi mänginud Kristen Saarts. Mark Oliver Roosnupp mängib tänavu aga Paide ridades.

Täiendusteta Levadia siiski ei jäänud ja neid hakkas eriti veebruaris tulema suisa robinal. Sobilikeks osutusid Kameruni mehed Tabi ja Gando, kellest esimene on keskkaitsja ja teine poolkaitsja. Välismaa-seikluste järel on tagasi kodus Rimo Hunt, kes lõi 2013. aastal Levadia eest 22 liigaväravat. Uuele tõusule valmistab pinnast ette mitu hooaega järjest vigastustega hädas olnud Igor Morozov. Hooajaeelsetes mängudes on sügavat muljet avaldanud noor 20-aastane Venemaa poolkaitsja Anton Mirantšuk, kellel ette näidata Venemaa U18- ja U19-rahvuskoondiste kutsed.

Sillamäelt saabus veebruari lõpus viimaks ka Daniil Ratnikov ning poolkaitseliin tundubki olevat Levadial ülivõimsalt liiga parim. Kuuluvad ju lisaks Ratnikovile ja Gandole sinna veel ka koondislane Ilja Antonov ja mulluse hooaja trauma tõttu sisuliselt maha kandma pidanud Andreas Raudsepp, samuti sügisel muljetavaldavaid mänge teinud noor Kaspar Mutso. Nagu sellest veel vähe oleks, toodi Narva Transist tagasi klubisse Marek Kaljumäe, kelle trump seisneb peamiselt universaalsuses ehk võimes mängida väljakul praktiliselt ükskõik millisel positsioonil peale väravavahi.

Just viimane on Levadia üks tõsisemaid murekohti, sest Pareiko lõpetamise järel pole talle päris väärilist järglast võtta. Hakkama peavad saama Priit Pikker või mullu Pärnus laenul olles tublisid mänge teinud Kristjan Tamme. Viimasel hetkel registreeriti meeskonda ka kunagi Rumeenia kõrgliigas pallinud, ent siis elukeeriste tulemusena sealt lahkunud ja korra karjääri lõpetamisestki teatada jõudnud Sergei Lepmets. Esialgu on viimane siiski klubis vaid amatöörmängija lepinguga.

Teeveri eemaloleku tõttu palgati lisaks Hundile veel ka venelasest ääreründaja Jevgeni Kobzar, kaitset täiendati aga vahepeal mängukeeldu kandnud Maksim Podholjuziniga. Suur võit on ka liiga mulluse ühe parema, ehk isegi parima mängija Siim Lutsuga sõlmitud uus leping – Levadia õnneks ei leidnud Luts piiri tagant sobivat tööandjat. Muutusi on palju, ent millal võib siis näha täishoos Levadiat? «Laupäeval!» lubas heatujuline Ratnikov teisipäevasel hooaja avamisel.

Levadia abitreener Urmas Hepner: «Kauaoodatud päev jõuab kätte ja meid ootab esimene tõeline proovikivi, kus mäng käib punktide peale. Oleme mänguks valmis nii füüsiliselt kui vaimselt. FC Levadia eesmärk on alati võit! Meeskonna kokkumäng pole ehk veel päris soovitud tasemel, seda just meeskonna nooruse tõttu – mitte mängijate vanuse, vaid koosolemise suhtes. Samas on meestel piisavalt kogemusi, et hooaja avamängus väärikalt esineda ja soovitud tulemus välja võidelda.»

Levadia keskkaitsja Igor Morozov: «Ootame esimest mängu põnevusega, kogu meeskond on valmis! Tahame näidata ilusat jalgpalli ja alustada uut hooaega hea tulemusega. Mängud FC Floraga on alati väga haaravad ja võitluslikud ning kindlasti kujuneb selliseks ka laupäevane kohtumine. Tahame väga võita ning ootame kõiki oma poolehoidjaid staadionile meile kaasa elama!»

Paide Linnameeskond – FC Infonet

Laupäeval, 5. märtsil kell 13.00 Paide kunstmuruväljakul

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Mullust hooaega katastroofiliselt alustanud ja lõpuks vaid seitsmenda kohaga leppinud Paide on samuti üks neist, kes kahe hooaja vahel koosseisu kõvasti muutnud. Erinevalt mõnestki teisest konkurendist on aga suudetud oma põhimehed säilitada ning lisandunud on mehi, kellel võiks olla nii mõndagi väljakul tõestada. Peatreener Meelis Rooba rõhub nooruse ja kogemuste sümbioosile ning vähemalt paberil paistab enne hooaja algust, et Paide lootused esinelikule valusalt kannale astuda ei ole sugugi õhust võetud.

«Oluline on järjepidevus, et mängijad saaksid mitu hooaega järjest koos olla. Ega meie eesmärk pole see, et saaksime igal aastal uue meeskonna komplekteerida!» sõnas peatreener Meelis Rooba hooaja avamisel. «Kui praegu meeskonda vaadata, siis meil on seitse-kaheksa mängijat vanuses 17-20 aastat. Teised seitse-kaheksa on 20-24, nii et tegelikult on meeskond väga noor ning vaatame juba ka järgmise ja ülejärgmise hooaja peale.»

Täiendusi on Paide teinud taseme tõusu silmas pidades, meeskonnaga on liitunud ülikogenud keskkaitsja Taavi Rähn ja väravavaht Kert Kütt, viimane pakub teretulnud konkurentsi Mart-Mattis Niinepuule. Mõistagi on jätkuvalt rivis vanameister Vjatšeslav Zahovaiko. Palgalised ehk profimängijad on küll vaid Kütt ja ründaja Jasper Uwaegbulam, kuid Rooba sõnul on klubi eelarve kasvanud just noorte osas. «Fookuses on meil noortetöö, meestesats neelab pigem raha. Võid ju võtta kolm mängijat ja maksta neile 2000 eurot kuus, aga see ongi sul kogu eelarve. See ei tasu riski ära, peame ikka tasapisi professionaalsemaks minema,» selgitas ta.

Meelis Rooba on saanud meeskonda koostada mullusest märksa paremini.
Meelis Rooba on saanud meeskonda koostada mullusest märksa paremini. Foto: Kuido Saarpuu

Rooba rõhutas ka seda, et tänavu valmistuti hooajaks mullusega võrreldes rahulikumalt. «Paidel oli mullu kõige rohkem mängijaid, kes platsil käisid. Mul mängis eelmisel hooajal kaitseliinis 15 meest, tippsatsides on neid reaalselt kuus. Põhikaitsjad polnud paigas, nüüd on. Ja on ka tugevad täiendused pingi pealt ning konkurents väravasuul,» sõnas Rooba.

Paide tegi veel üleminekuakna viimasel päeval kõvasti täiendusi ning klubiga liitujate nimekirjas on uutest meestest näiteks Martin Naggel (Tammekast) ja Janar Toomet (Sillamäelt). Kõvasti saadi abi FC Floralt, kelle ridadest tulid Paidesse mullu Viljandi Tulevikus laenul olles kõvasti Premium liiga kogemust kogunud Karl Ivar Maar, Martin Kase ja Gerdo Juhkam, samuti Johannes Kukebal. Infoneti duublist hangiti Kevin Kaivoja ning Nõmme Unitedist ründaja Ander Ott Valge. Lisaks sõlmis lepingu kaitsja Joosep Juha, kes veetis Florast laenul olles Paide ridades juba mulluse hooaja teise poole.

Lahkujatest väärivad märkimist Florasse siirdunud Kaspar Paur, kes aitas Paidet kuni mulluse suveni, ning laenult tagasi siirdunud ja lõpuks Infonetiga lepingu sõlminud Artur Rättel. Paides eelmise hooaja teise poole laenul veetnud Karl-Eerik Luigend lõpetas karjääri, vigastustega hädas olnud Joel Indermitte lahkus Florasse duubelmeeskonna treeneriks ning Paides ei jätka ka keskkaitsja Viktor Klimejev ja uustulnuka Rakvere Tarva ridadesse siirdunud väravavaht Mihhail Kolesnikov.

Dmitri Kruglov tõmbas Levadia särgi asemel selga Infoneti oma. FOTO:
Dmitri Kruglov tõmbas Levadia särgi asemel selga Infoneti oma. FOTO: Foto: Liis Treimann

Ehkki Infonet kerkis hooaja lõpptabelis oma kõigi aegade parimale ehk neljandale kohale ning tagas sellega tõenäoliselt pääsu eurosarja, on järgmise sammu ehk medali ootuses tehtud talvel samuti palju muudatusi. Levadiast saabus 99-kordne Eesti koondislane Dmitri Kruglov, samuti mullu vigastustega hädas olnud ja Paides laenul käinud Rättel. Leping sõlmiti ka 23 korda Eesti koondist esindanud poolkaitsja Sergei Mošnikoviga.

Meeskonna mullune suurim probleem oli ründeliin ning sestap on just seda liini tõhusalt täiendatud. Kaljust saabus 2013. aastal liiga suurimaks väravakütiks kerkinud Vladimir Voskoboinikov, kelle mulluse hooaja rikkusid vigastused. Viimasel hetkel sõlmiti leping 23-aastase Venemaa ründaja Jevgeni Tjukaloviga, kes mänginud näiteks mõne aasta eest koos Konstantin Vassiljeviga Venemaa kõrgliigas Permi Amkari ridades.

Poolkaitses võib väravate eest hoolitseda ka ghanalane Haminu Draman, kelle CV värvikaim seik pärineb 2006. aastast – mees kuulus toona Ghana koondisesse ning lõi MM-finaalturniiril värava USAle. Teise ghanalase leiab Infoneti kaitseliinist, ka Offosu Appiah on pääsenud paaril korral oma rahvuskoondise koosseisu. Meeskonnale lisavad sügavust Sillamäelt tulnud Deniss Vnukov ja Florast saabunud Roman Sobtšenko.

Lahkujatest oli ehk kõige ootamatum Trevor Elhi kolimine Nõmme Kalju ridadesse, ülikogenud Deniss Malov teatas esialgus karjääri lõpetamisest, kuid leidis siis mängupaiga Sillamäel. Mõistagi on lahkunud pea kogu mullune ründeliin – lätlane Vladislavs Kozlovs, Rootsi pärituolu Ermal Hajdari ja kogenud Vladislav Ivanov, kes leidis uue ja samas vana tuttava tööandja Narva Transi näol. Peatreeneri Aleksandr Puštovi soosingust välja langenud Kassim Aidara taasliitus Sillamäega, sama teed liikus ka Aleksandr Semahhin. Tanel Melts jätkab aga karjääri kodulinnas Pärnus.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Hooaja avab meie jaoks kodumäng tugeva Infonetiga. Paidele on tähtis saada esimesest mängust hea emotsioon ning tööd selle nimel on tehtud väga tugevalt. Loodan, et ilm meid soosib ja fännid saavad nautida huvitavat mängu.»

Paide keskkaitsja Joosep Juha: «Infonet on saanud talvel mitu kogemustega mängijat juurde ning see teeb neid ohtlikumaks, kui nad olid eelmisel hooajal. Eks ole näha, kas nad saavad kohe oma mängu käima või mitte. Paide on esimese mängu eel väga motiveeritud, et alustada hooaega 3 punktiga. Tuleb võitluslik mäng ning loodan, et meid tuleb toetama palju fänne!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Õnnitleme kõiki hooaja alguse puhul ning püüame alustada seda võiduga. Vastane on ambitsioonikas ning on lausa hädavajalik tõestada oma mängu ning tulemusega, et oleme valmis oma eesmärgi poole püüdlema juba esimesest mängust peale!»

Infoneti väravavaht Mihhail Lavrentjev: «Kõik ootavad kannatamatult hooaja esimest mängu. Meeskond on hooajaks valmis ning kõik põlevad soovist võita. Paidega pole kunagi olnud lihtne mängida. Seetõttu peab iga mängija andma endast väljakul 100%, et saavutada maksimaalset tulemust. Meie eesmärk selleks mänguks on mängida võimalikult kindlalt kaitses ning tulemuslikult ründes. Jääme rahule vaid võiduga.»

Mullu Pärnu särgis tähtsaid väravaid löönud Taavi Laurits (vasakul) saab tänavu veel tõsisemalt jalgpallile pühenduda. FOTO: Ants Liigus/Pärnu Postimees
Mullu Pärnu särgis tähtsaid väravaid löönud Taavi Laurits (vasakul) saab tänavu veel tõsisemalt jalgpallile pühenduda. FOTO: Ants Liigus/Pärnu Postimees Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu Linnameeskond – Rakvere Tarvas

Laupäeval, 5. märtsil kell 13.00 Pärnus Mai tänava kunstmuruväljakul

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Mulluse uustulnuka ja tänavuse debütandi avaduellis jagatavad punktid võivad hooaja lõpuks osutuda mõlema jaoks ülimalt tähtsateks. Pärnu tegi kahe hooaja vahel vähe käike, kuid neist kõige tähtsamana jõuti lõpuks kokkuleppele Martin Vungiga, kes jätkab Pärnus. Koos kodulinna naasnud Tanel Meltsiga on pärnakatel välja panna tugev keskväljapaar, mis võib osutuda püsimajäämisheitluses väga kõvaks trumbiks.

Pärnakad on Põhjamaade eeskujul liikumas ideaalilähedase poolprofimeeskonna suunas, kus klubi sponsorid annavad mängijatele töökoha ja samas võimaldavad osaleda treeningutel. Sel hooajal on Pärnus niisuguseid mängijaid esialgu kuus, nende seas näiteks mulluse hooaja parim vahetusmees Taavi Laurits, kes hoolimata aasta esimesel poolel treenimist takistanud väeteenistusest ja teisel poolel seganud töökohustustest suutis lüüa ikkagi 11 väravat. Lisaks oodatakse pikisilmi suvel valmivale Rannastaadionile kolimist, mis võib tõsta Pärnu publikuarvu uutesse kõrgustesse.

Levadiast saabus päriseks Pärnusse ka Kristen Saarts, kes esindas mullu suvepealinna meeskonda laenulepingu alusel. Lisaks laenati Nõmme Kaljust noor kaitsja Martin Mägi, klubiga liitusid ka mullu Soomes mänginud Marco Lukka ning Keilat esindanud kaksikvennad Rando ja Raido Leokin.

Pärnu suurim küsimärk on väravavahi positsioon, sest Joel Vabrit oli eelmisel hooajal sageli ebakindel, noorel Hendrik Vainul napib aga kogemusi. Mullu enamasti postide vahel seisnud Kristjan Tamme siirdus laenult tagasi koduklubisse Levadiasse. Robert Kirss naasis samal moel Kaljusse, pärnakate ridades ei jätka ka Vändra Vaprusega liitunud Anton Issakov ja Chris Anderson ning jalgpalliga lõpparve teinud Kaarel Kaarlimäe.

Esmakordselt meistriliigasse tõusnud Rakvere Tarva suurim kaotus oli selge juba enne eelmise hooaja lõppu, kui legendaarne ründaja Sergei Akimov otsustas karjääri lõpetada. Täiendustena on toodud Florast laenule mullu duubelmeeskonna eest esiliigas 21 väravat löönud ründaja Juhan Jograf Siim, samuti mulluse hooaja teises pooles Nõmme Kalju ridadesse kuulunud Stanislav Goldberg, kellest loodetakse Akimovi asendajat. Kaljust laenati ka kaitsja Märten Kuusk, samuti liitus Tarvaga mullu esiliigas Tallinna Kalevis mänginud Aleksei Larin. Florale kuuluv Erkki Kubber korjas mullu kõrgliigakogemust Viljandi Tuleviku ridades ning väravavaht Mihhail Kolesnikov Paides.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Ettevalmistusperiood on läbi ja algab Premium liiga, kus mängud käivad punktide peale. Vastutus on suurem ja seda huvitavam on jälgida, kuidas meie mängijad erinevatele väljakutsetele reageerivad. Esimeses mängus Rakverega tuleb ära kasutada Pärnu LM aastast kogemust kõrgemas seltskonnas. Tähtis on lihtsus ja vastavalt olukordadele mängida loovalt ja distsiplineeritult. Ootame publikut oma esimesele kodumängule kaasa elama ja andma ka oma panust Pärnu Linnameeskonnale.»

Pärnu poolkaitsja Tanel Melts: «Esimene mäng, uus hooaeg, uus meeskond. Ootan juba suure huviga Pärnu fännide ees mängimist ja mis saaks olla parem kui võit kodus Rakvere vastu. Meid rahuldab ainult võit. Ootame kõiki fänne staadionile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles