47-aastane maailmameister ja olümpiapronks sai dopingu eest pika võistluskeelu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Luisa Calle.
Maria Luisa Calle. Foto: SCANPIX

Mullu juulis Torontos peetud Pan-Ameerika mängudel positiivse dopinguproovi andnud Kolumbia ratturile Maria Luisa Callele määrati nelja-aastane võistluskeeld. Tema dopinguproov andis tulemuseks «mittenegatiivse näidu» ehk teisisõnu leidus selles GHRP2 nimelist ainet, kirjutab Cyclingnews.com.

Kolumbialanna karistus algab tagasiulatuvalt 18. juulist ehk kuupäevast, mil proov võeti. 47-aastane Calle pidanuks asuma kaitsma talle kuulunud eraldistardist sõidu tiitlit. 2019. aastani ulatuv karistus tähendab suure tõenäosusega kogenud sportlase karjääri lõppu.

2006. aastal võitis Calle Prantsusmaal Bordeaux’s peetud MMil trekisõidus scratch’is kuldmedali ja sai aasta hiljem Palma de Mallorcal samal alal hõbeda. Pan-Ameerika mängudelt on taal kuus medalit, Kesk-Ameerika ja Kariibi mere mängudelt kolm kulda ning Lõuna-Ameerika mängudelt kolm medalit. Maanteelt on tema auhinnakapis kolm riigi meistritiitlit.

2004. aastal lõpetas Calle Ateena olümpiamängudel punktisõidu pronksmedaliga, kuid oli sunnitud selle tagastama, kui tema dopinguproovist leiti heptaminoli nimelist ainet. Uuel uurimisel leiti siiski, et proov oli vigane ning kolumbialanna sai medali tagasi.

Lisaks Callele andis Pan-Ameerika mängudel positiivse proovi ka Tšiili rattur Carlos Oyarzun, kelle organismist leiti Roxadustati nimelist ainet. 2011. aastal Movistari profimeeskonnas sõitnud ja ka Giro d’Italial osalenud Oyarzun nõudis B-proovi avamist ja on praegu UCI ajutise võistluskeelu all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles