Venemaa võrkpallikoondise uus peatreener: koondislased ei pea riigi esindamise eest raha saama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Alekno.
Vladimir Alekno. Foto: SCANPIX

Tuleva aasta võrkpalli Euroopa meistrivõistlustel Eestiga ühte alagruppi kuuluva Venemaa rahvusmeeskonna uueks peatreeneriks sai Vladimir Alekno, naiskonna juhendajana jätkab Vladimir Kuzjutkin.

Valgevenest pärit Alekno vahetas välja itaallase Daniele Bagnoli. Teine Vladimir, Jekaterinburgist, saab edasi töötada naiskonnaga, kelle ta sügisel MM-kullana viis, kirjutab volley.ee.

Kui Kuzjutkini tagasivalimiseks piisas n-ö tõsisest jutuajamisest Venemaa võrkpallipresidendi Stanislav Ševtšenko ja asjaosalise vahel, siis Alekno osutus valituks üsna napilt. Treenerite nõukogu liikmete keskis toimunud salajane hääletus andis Aleknole 8 ja Pavel Borštšile (Kemerovo Kuzbassi uus peatreener) vaid kaks häält vähem.

Alekno šokeeris oma kolleege päev enne valimisi toimunud treenerite koosolekul, öeldes, et loobuks koondise peatreeneri töötasust ja loodab, et tema eeskujule järgnevad koondisse kutsutavad mängijad. Ta ei pea õigeks võtta raha kodumaa esindamise eest.

«Loodan, et mängijad mõistavad mind,» sõnas uus juht, «raha tuleb teenida klubis, koondises peab võitlema riigi ja lipu au eest. «Venemaa» - see pole pelgalt kiri särgil, vaid mis hinges ja südames.»

Kolleegid erutusid, saal hakkas undama: «Praegu mängitakse ainult raha eest! Kõikjal! Ja väga suure raha eest!»

Omaaegne koondise peatreener ja nüüdki kandideerinud Gennadi Šipulin (sai kolm häält) hüüdis: «Millest te üldse räägite! Aga kindlustus? Me ju peame hoolitsema ka sotsiaalsete tagatiste eest!»

«Üks teisele vastu ei tööta,» pareeris Alekno, «kindlustus ja tagatised peavad olema. Aga maksta kosmilisi summasid selle eest, et inimesed nõustuks koondise vormis parketile ilmuma, pole ma nõus. Preemiad peavad olema. Ja olgu need siis väga head preemiad!»

Treenerite nõukogus jäi kõlama seisukoht, et peatreener peaks olema klubitööst vaba. Teist meelt oli jällegi Alekno: «Mina ei suuda Zeniiti jätta (Kaasani Zeniit tuli tema juhtimisel tänavu Venemaa meistriks – toim). Meil ehitatakse uut võrkpallikeskust, tugevdasime hooajavahetusel meeskonda. Mul pole moraalset õigust jätta kõik loodu sinnapaika.»

Eelolevat hinnates pole imekspandav, miks Alekno potentsiaalsete pooldajate arv peatreeneri valimisel nii ahtaks kahanes. Aga ametisse ta sai ja nüüd oodatakse meeskonnalt seda, millega võõramaalane hakkama ei saanud.

Valgevenelane on venelaste jaoks ikkagi oma. Korra sai ta peatreeneri rollis olla – aastail 2007 ja 2008, kui kodusel EMil jõuti hõbe- ja Pekingi olümpial pronksmedalini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles