Kullamäe ja Sildaru koolist hakkab võrsuma korvpalli ja käsipalli noorkohtunikke ning abitreenereid

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpall.
Korvpall. Foto: AFP / Scanpix

Eeloleval sügisel on Tallinna Saksa Gümnaasiumi 10. klassi astuvatel õpilastel võimalus läbida kolme aasta jooksul valikkursus, millel nimeks noorkohtuniku ja abitreeneri moodul.

«Õppekava hõlmab spordialade teoreetilist ja praktilist koolitust, selle läbinud õpilastel on võimalik sooritada noorkohtuniku ja abitreeneri eksam,» tutvustas Saksa Gümnaasiumi direktor Kaarel Rundu. Projektis löövad lisaks koolile kaasa Eesti Olümpiakomitee, Spordikoolituse ja -Teabe Sihtasutus, Eesti Korvpalliliit ja Eesti Käsipalliliit.

Käsipalliliidu poolt veab ettevõtmist  endine tippmängija ning kooli vilistlane Martin Noodla. «Kindlasti kasutame aega, mis on mõeldud koolis uurimistöödeks, samuti kaasan huvilisi õhtustele Audentese poiste treeningutele ning juba toimuvatele koolitustele,» rääkis Noodla. «Edasi saavad kohtunikud noorteturniiridel kätt proovida, miks mitte ka organisatoorse poole pealt kaasa aidata. Seega, püüame teooria kohe praktikas ellu viia,» lisas ta.

Käsipalliliit panustab järjest enam koolitussüsteemi  kvaliteeti ning algatus on hea väljund, kuidas kaasata noori.  «Mind rõõmustab, et tegemist on innovaatilise mõttega, millest saavad  kasu kõik osapooled,» sõnas Eesti Käsipalliliidu juhatuse liige Rain Epler. 

Eesti Korvpalliliidu presidendi Jüri Ratase sõnul näevad nad kooli algatuses ja süsteemses koolitamises suurt väärtust. «Projekt annab lisaväärtust nii õpilastele kui ka kogu kooliperele, samuti seotud aladele ja spordile,» sõnas Ratas. Korvpalliliit kaasab lektoritena nii rahvuskoondiste treenereid kui ka endiseid mängijaid. Kohtunike tööst räägib alaliidu kohtunike divisjoni juht Aare Halliko. «Treeneri kutsekvalifikatsiooni tasemekoolitus toimub koostöös Tallinna Ülikooliga. Hindan neid reaalse koostööpartnerina väga kõrgelt,» lisas Ratas.

Reaalset tulemit loodab ideest ka Eesti Olümpiakomitee. «Eestis on mitmeid sportlikke koole, kus lisaks haridusele panustatakse ka õpilaste kehalisele harimisele. Tõestuseks spordi ja liikumise väärtustamine, välja arendatud sportimisvõimalused ja lisavõimalused ning paindlikkus spordiga tõsisemalt tegelevate noorte jaoks,» lausus olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju. «Tallinna Saksa Gümnaasium on sporti soosiva hoiaku ja keskkonnaga pikki aastaid silma paistnud. Uus vabaaine on väga hea lahendus Eesti spordielu arengule kaasa aitamisel,» kiitis Raju.

Tallinna Saksa Gümnaasiumis õppinud spordipere on muljetavaldav. Näiteks on kooli lõpetanud käsipallurid Riho-Bruno Bramanis, Martin Noodla, Valdar Noodla ja Jürgen Rooba. Kuulsamatest  korvpalluritest on vilistlaste seas Gert Kullamäe, Janar Talts, Siim-Sander Vene ja Janne Rits. Olümpial on osalenud ujujad Martin Liivamägi, Kardo Ploomipuu  ja Miko Mälberg, iluuisutaja Margus Hernits, tennisist Maret Ani, kergejõustiklased Evelin Talts ja Donald-Aik Sild. Kooli vilistlane on ka jalgpallur Henri Anier ning praegu õpivad koolis vigursuusatajad Kelly ja Henri Sildaru.

Tallinna Saksa Gümnaasium on pikkade sporditraditsioonide ja heade sportimisvõimalustega kool. Tallinna koolinoorte spordimängudelt, mida on korraldatud 33. korda, on võit koju toodud lausa 25. korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles