Kas «ajudopingust» saab järgmine võimas relv tippspordis? (1)

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas teadlased suudavad luua laboris uut teadvust?
Kas teadlased suudavad luua laboris uut teadvust? Foto: AFP / Scanpix

Sellest, et aju kontrollib inimorganismi toimimist füüsilise pingutuse ajal (ja seab ka piire, et inimest kaitsta), on teadlased ammu aru saanud, nüüd otsitakse võimalusi mõjutada ajutegevust, et tippsportlase keha suudaks veelgi rohkem. Et aju «ütleks» näiteks Tour de France'i ajal ratturi jalgadele, et «te pole veel väsinud».

Keelatud ja lubatud võtete ja ainete kasutamise piir tippspordis muutub aina hägusemaks, viimastel aastatel on lisandunud üks sootuks uut liiki abivahend – «ajudoping»: suusahüppajad suudavad teha pikemaid õhulende, jalgratturid sõita kiiremini ja kauem, ilma väsimust tundmata. Väidetavalt võimaldab seda kõike aju stimulatsioon, mis pole küll veel keelatud võtete nimekirjas, ent tekitab üha enam vastakaid arvamusi.

Sportlane paneb trenni ajaks pähe seadeldise, mis saadab ajukoore kindlasse osasse (sinna, mis mõjutab füüsilist liikumist – M. G.) elektrilisi impulsse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles