Arusaamatu olukord: Eesti jooksjad jäävad poolmaratoni MMist kõrvale

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Fosti.
Roman Fosti. Foto: PP

Kui algselt plaanis Eesti Kergejõustikuliit lähetada 26. märtsil Suurbritannias Walesi pealinnas Cardiffis toimuvatele poolmaratoni maailmameistrivõistlustele neli jooksjat, siis praeguseks on olukord selline, et ükski eestlane nendel tiitlivõistlustel vigastuste või loobumise tõttu ei stardi, kirjutas Jooksuportaal.ee.

«Meil on 8-9 sel tasemel maanteejooksjat, kes võiksid MMil joosta. Osad neist saavad ka mitmesuguseid treeningtoetusi ja stipendiumi. Mõned loobusid juba enne eelülesandmist jaanuaris viitega, et antud võistlus ei sobi nende ettevalmistusplaanidesse. Mõni loobumine jäi mulle arusaamatuks, aga ma ei hakanud ka vägisi sundima, sest kirja sai kaks meest ja kaks naist,» selgitas Jooksuportaalile Eesti Kergejõustikuliidu kestvusjooksu alarühma juht Toomas Tarm.

Tänane seis on aga selline, et Eestit ei esinda MMil mitte keegi. «Jekaterina Patjukil ja Heleene Tambetil on vigastused. Väikese küsimärgiga Roman Fosti otsustas siiski loobuda ja Priit Aus sõitis lihtsalt treeninglaagrisse,» tõdes Tarm.

Tema sõnul on tekkinud olukord murettekitav ja kindlasti tuleb üle vaadata Eesti paremate jooksjate toetamise põhimõtted ja nende kohustused koondise ees. «Neid, kes toetusi ei saa, otseselt kohustada ei ole võimalik, aga ma eeldan, et Eestist maailmameistrivõistlustel esindada võiks olla auasi ning võimalus pürgida aste kõrgemale,» leidis Tarm. Maksuvõimelisi harrastusjooksjaid, see tähendab neid, kes oleksid valmis ise kõik kulud katma, alaliit MMile saatma ei hakka.

Tarm tuletas meelde, et kõigil jooksjatel, kes saavad toetust kas Eesti Kergejõustikuliidust või Maratonitiimist, lasub kohustus võistelda lisaks olümpiale ka ühel poolmaratoni tiitlivõistlusel. «Kuna MMist kõik olümplased loobusid, siis järelikult näeme neid jooksmas poolmaratoni Euroopa meistrivõistlustel. Märtsikuine MM oleks ettevalmistuse kohalt olnud loogilisem, aga eks valiku teevad sportlased ise ja nende abilised,» märkis Tarm.

Roman Fosti sõnul ei sobinud poolmaratoni MM tema plaanidesse, sest tegeleb praegu erialase ettevalmistusega ja lihas pole valmis pikaks kiireks jooksuks. «Mulle oleks võistlus sobinud kuu aega hiljem. kuid hetkel pean tegema tööd, et olla oma parimas vormis olümpiamängudel maratonidistantsil,» lausus Fosti Jooksuportaalile.

2014. aastal esindasid Eestit poolmaratoni maailmameistrivõistlustel Liina ja Leila Luik, Roman Fosti ja Ilja Nikolajev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles