Noortekoondis otsib liigast kogemusi ja arenguvõimalusi

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Kaarna.
Katrin Kaarna. Foto: Eesti Jalgpalli Liit

Naiste Meistriliiga avalöök toimub 2. aprillil, kui pall pannakse mängu neljas kohtumises. Hooajaeelsel nädalal avaldame intervjuud kõigi kaheksa Meistriliiga naiskonnaga.

Neidude noortekoondis on varasemalt naiste Meistriliigas osalenud kahel korral - seda 2012. ning 2015. aastal. Noortekoondise puhul pannakse tulemuste asemel rõhku mängijate individuaalsele ja võistkondlikule arengule.

Hooaja avaringis läheb Noortekoondis vastamisi Tartu JK Tammekaga.

Tüdrukute koondiste peatreener Katrin Kaarna (pildil) räägib lähemalt eelmise hooaja positiivsest ja negatiivsest poolest ning rõhutab, et noormängijate jaoks on oluline liigast saadav mängukogemus.

Seda küsimust on vast palju küsitud, aga seda on tähtis ikkagi rõhutada. Miks on oluline, et Noortekoondis saaks naiste Meistriliigas mängida?

Eelkõige sellepärast, et anda võimalus mängida nendele noortekoondiste kandidaatidele, kes oma klubi eest ei saa võimalust mängida kõige kõrgemal tasemel. See on meie tingimustes koondisetasemele kõige lähem variant, et rahvusvahelisteks mängudeks nii hästi kui võimalik ette valmistada.

Noortekoondis jäi eelmisel hooajal küll viimasele kohale, ent samas saadi ka paar head võitu. Oli see positiivne

Kindlasti ei saa ületähtsustada neid tulemusi, aga loomulikult tahtsime kõikidelt mängijatelt alati seda, et nad mängiksid hästi ja pingutaksid, annaksid endast väljaku peal kõik ja õpiksid mängust mängu. Tänu sellele saavutasime ka häid tulemusi. Lisaks sellele seitsmele punktile, mis me lõpuks saime, siis tegelikult oli veel mitmeid selliseid mänge, kus olime väga lähedal ühe või kolme punkti võtmisele. Neid mänge oli tegelikult veel seal, aga palju olulisem on see, et nad said mängida kõrgemal tasemel ja kiirema tempoga.

Olid need seitse punkti, mis lõpuks tulid, üllatavad või natuke isegi oodatud?

Loomulikult tahtsime punkte saada ja väravaid lüüa, kes ei tahaks. Väravate löömine ja heade tulemuste saamine ei ole noortekoondistel just igapäevane, siis kindlasti on oluline ka see pool. Need ei ole küll ametlikud koondisemängud, aga samas ikkagi nad mängivad Eesti koondise vormis ja selles vormis väravaid lüüa ja punkte korjata on ikkagi oluline ja annab kindlasti mängijatele enesekindlust ja rohkem usku endasse.

Väravate löömine on noortekoondistes olnud varasemalt probleemiks, aga kui vaadata liigat, siis eelmisel hooajal ei jäädud selles arvestuses viimaseks. Võib selle ka positiivse poole peale märkida?

Jah, päris kindlasti. See, et meie mängijad olid selleks võimelised ja suutsid olukordi tekitada ning väravaid lüüa, on kindlasti hästi tähtis. Eks järgmine samm olegi see, et rahvusvahelistes mängudes me jõuaks järjest rohkem sellele lähemale ja oleksime suutelised rohkem olukordi looma ja väravaid lööma. Loomulikult arvestades ka vastastega, aga igas mängus peavad mängijad olema selleks valmis ja tahtma neid väravaid lüüa, sest muudmoodi mänge ei võida. See on kindlasti väga hea märk sellest, et meil on noortekoondistest tulemas häid mängijaid, kes suudavad väljakul hästi tegutseda ja väravaid lüüa.

Rääkides natuke ka negatiivsemast poolest, siis tuli vastu võtta ka mõned suureskoorilised kaotused. Kas ja kuidas need võivad mängijate enesekindlust mõjutada?

Loomulikult sellistes mängudes ja sellistel hetkedel on raske leida midagi positiivset, aga sellegipoolest tuleb seda teha. Neid suureskoorilisi mänge ei tulnud nii palju, kui seda protsenti vaadata võrreldes mängude arvuga. Loomulikult see mõjutab, aga samas rääkisime alati mängijatega läbi ja tõime välja need kohad, mida on vaja muuta, parandada ja, millest on vaja õppida. Võin öelda, et esimeses mängus Pärnu vastu päris paljud mängijad põlesid läbi juba oma peas ja mõtetes. Ilmselgelt nende vastu mängima minna on igas mõttes raskem kui mõne muu võistkonna vastu, kuid need on jälle kohad, kust me peame õppima ja paremaks saama.

Kindlasti ei lähe Noortekoondis sel hooajal tulemuse peale mängima. Millised oleksid need eesmärgid, mis tulevaks hooajaks on?

Jah, loomulikult, põhiline eesmärk on ikkagi sama – see, et mängijad saaksid mängukogemust ja ennast teisel tasemel proovile panna. Me püüame saada võimalikult palju kokku U17 koondise tuumikut, et nende omavaheline tunnetus ja koostöö läbi nende mängude paremaks läheks. Samuti aidata seda koosseisu, kes teevad oma esimesi samme rahvusvahelisel tasandil. Samamoodi individuaalne ja võistkondlik areng. See, et läbi nende mängude saaksid mängijad ka paremini aru koondise mängupõhimõtetest ja õpiksid läbi liigamängude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles