Tartu jooksumaratoni rajal toimub oluline muudatus

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Jooksumaraton
Tartu Jooksumaraton Foto: Tarmo Haud

Baltikumi suurima maastikujooksu 34. Tartu Jooksumaratoni 23 km rada on sel aastal viimases kolmandikus oluliselt teistsugune. Nimelt kulgeb distantsi lõpp nüüd täielikult Tartu Maratoniga samal rajal ja seeläbi joostakse rohkem jalale sõbralikul pehmemal metsatee pinnasel.

Kokkuvõttes on rada ka 120 meetri jagu lühem, kuid jooksjad ja kepikõndijad tajuvad muutust ilmselt ennekõike läbi rajapinnse muutuse.

«Kui varem olid ülekaalus pigem kruusateed, siis nüüd on Tartu Jooksumaraton veelgi rohkem maastikujooksu nime vääriline,» kommenteeris muutust võistluste direktor Indrek Kelk.

Kõnealune lõik algab täpsemalt pärast Ketneri teeninduspunkti ehk ligikaudu 16,5 km kandis ja lõppeb vahetult enne Sassi TP-d ehk ligikaudu 20. kilomeetri juures. Varasemalt on rada kulgenud risti üle Tartu Maratoni raja ja liikunud seejärel mööda kruusateed Sassi toitlustupunkti, kus see on taas Tartu Maratoni rajaga ühinenud.

Suusamaratoni rada on selles piirkonnas varasemalt välditud, kuna korraldajad on kartnud, et Elva jõe lähedal asuvatel metsateedel on madalamates kohtades kevadel veel pinnas märg ja liialt pehme, kuid viimased aastad on Tartu Maratoni rajameistri Assar Kütti sõnul näidanud, et ka see lõik saab emadepäevaks kuivaks ning on pärast eelmisel sügisel tehtud raja parandustöid jooksmiseks igati sobilik.

«Ühest küljest tuleneb rajamuutus osalejate tagasisidest. Nad eelistavad kruusateede asemel pigem jalale sõbralikumat metsateed. Teisest küljest saame sel moel veelgi rohkem ühendada Tartu Jooksumaratoni rada ka Tartu Maratoni rajaga,» lisas Kelk.

Tulenevalt sellest, et rajamuutuse tõttu muutub distants ka 120 meetri jagu lühemaks, kaotavad kehtivuse kõik senised rajarekordid. Uued baasajad joostakse sel aastal ning rajarekordeid saab ületama hakata juba 2017. aastast, mil nii meeste kui ka naiste rajarekordi ületajale on ette nähtud rahaline auhinnafond.

34. Tartu Jooksumaraton toimub emadepäeval, 8. mail. Jooksjatele ja kepikõndijatele on võimalik valida Otepäält Elvasse kulgeva 23 km distantsi ning Elvas algava ja lõppeva 10km distantsi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles