Meistriliiga 5. voor: Infoneti tuleproov Flora vastu, Levadia mõõdab Kalju hoogu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infoneti ja Flora duellid on alati olnud tasavägised. Fotol üritab Infoneti poolkaitsja Nikolai Mašitševi mullusuvises mängus aimata Flora kapteni Gert Kamsi mõtteid.
Infoneti ja Flora duellid on alati olnud tasavägised. Fotol üritab Infoneti poolkaitsja Nikolai Mašitševi mullusuvises mängus aimata Flora kapteni Gert Kamsi mõtteid. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Jalgpalli Eesti meistriliiga võtab koondisemängudest tingitud pausi järel taas tuurid üles ja nii peetakse järgmise üheksa päeva jooksul koguni kolm vooru. Avalöögi annavad reedese põnevuslahinguga tabelijuht Infonet ja tiitlikaitsja Flora, laupäeval kohtuvad samuti tähtsas mängus Paide ja Pärnu Linnameeskonnad. Selle hooaja n-ö suur nelik mängib omavahel ehk lisaks Infoneti-Flora duellile lähevad laupäeva pärastlõunal vooru lõpetuseks vastamisi ka Levadia ja Nõmme Kalju.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Infonet – FC Flora

Reedel, 1. aprillil kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Pikka eellugu polegi vooru avalahingule vaja tegelikult kirjutada – vastamisi lähevad tabeliliider ja tiitlikaitsja ning see räägib enda eest ise. Infonet on suutnud ainsa meeskonnana sel hooajal kõik neli mängu võita, alistades järgemööda Paide, Nõmme Kalju, Tartu Tammeka ja Pärnu. Kalju on seejuures seni ainus meeskond, kes suutnud neile värava lüüa

Seega pole sugugi ootamatu, et märtsikuu parimaks treeneriks valiti Aleksandr Puštov, kuu parimaks mängijaks aga ghanalasest keskkaitsja Ofosu Appiah, kes lisaks põhitöö edukale tegemisele on suutnud juba lüüa ka tervelt kolm väravat. Neist üks oli võiduvärav Kalju vastu. Lisaks parimale kaitseliinile ongi Infoneti mängijad heas hoos olnud ka vastaste värava all, sest kümnest löödud väravast enamat pole ette näidata ühelgi teisel meeskonnal.

Flora alustas küll viigiga Levadia vastu, mängis seejärel suurelt üle Rakvere Tarva ja pani paika ka Narva Transi, kuid kaotas neljandas voorus võõrsil ootamatult kindlalt Nõmme Kaljule. Liigatabelis ollakse neljandal kohal ja vahe Infonetiga on küll vaid viis punkti, ent kaotuse korral võib see käriseda juba kaheksale silmale, mida on isegi hooaja niivõrd varases faasis üsna palju. Võidu korral ollakse samas esikohast vaid kahe punkti kaugusel.

Eelmisel hooajal võitis Flora neljast omavahelisest mängust kolm, korra lepiti ka väravateta viiki. Vahepealne koondisemängude paus võib teoorias olla rohkem mõjunud Florale, sest näiteks Eesti A-koondises oli nende ridadest koguni kaheksa meest. Tõsi, platsil käisid neist Norra ja Serbia vastu vaid Nikita Baranov, Gert Kams, Rauno Sappinen ja Maksim Gussev, neist kaks viimast episoodiliselt. Infonetist mahtus sedapuhku koondisesse vaid kogenud Aleksandr Dmitrijev. Noortekoondisega käisid aga Horvaatias EM-valikmängu mängimas kuus florakat, Infonetist kõigest Vladimir Avilov.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Arvan, et ees ootab väga huvitav kohtumine: kompromissitu võitluse tulemusena ründav ja emotsionaalne. Flora meile mööndusi ei tee ning meiegi järele anda ei kavatse. Mäng peab tõestama, kumb on tugevam. Ootame oma fänne – nendega oleme veel tugevamad!»

Infoneti keskkaitsja Andrei Kalimullin: «Meile meeldib meie asukoht tabelis. Säilitamaks esimest kohta peame koduväljakul võitma oma otseseid konkurente. Meeskond on oma võimetes kindel ning valmistub mänguks väga kvaliteetselt. Kõik mängijad mõistavad kohtumise tähtsust ning on valmis andma endast võidu saavutamiseks maksimumi. Reedel püüame näidata oma parimat mängu ja võita!»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Koondisepaus, mis mitmed mehed klubist eemale viinud, teeb asju raskemaks, kuid võtmekohaks ei ole see, mis ja mida kui palju mõjutab, vaid see, kuidas mingis olukorras toimida. Kõik olukorrad on lahendatavad. Infonet armastab mängida palliga ja kiiretele kontrarünnakutele, samas on suudetud kaitse kompaktne hoida. Meie ründajad saavad olema selleks mänguks vajalikul määral teravad.»

Flora ründaja Albert Prosa: «Ründaja mõtleb sellele, kuidas väravaid lüüa. Infoneti kaitse on olnud hea, aga ei midagi utoopilist. Kindlasti on nad sel aastal tugevamad kui eelmisel, nii et võib oodata, et ka sel korral pakuvad nad meile hea väljakutse. Läheme lahingut andma!»

Infonet on seni kõik vastased kahte lehte laiali löönud. Kas sama tehakse ka Floraga? FOTO:
Infonet on seni kõik vastased kahte lehte laiali löönud. Kas sama tehakse ka Floraga? FOTO: Foto: Liis Treimann

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval, 2. aprillil kell 13.00 Paide kunstmurustaadionil

Paide pääses eelmises voorus Sillamäel kahel moel nullipoisi staatusest – esmalt suudeti lüüa hooaja esimene värav ja oldi tänu Mark Oliver Roosnupu tabamusele pikalt kinni ka kolmes võidupunktis, kuid mängu lõpu eel lubati kodumeeskonnal Kalevil viigistada. Üks viigipunkt kergitab Paide siiski kõrgemale Rakvere Tarvast ja annab kolme kaotusega hooaega alustanud meeskonnale lootust, et oma mänguvanker saadakse veerema.

Paide kasutas koondisemängude aegset pausi kokkumängu lihvimiseks ja kohtus Läti kõrgliigas palliva klubiga FK Rīgas Futbola skola. Ehkki esimese kuraditosina minutiga tehti kaitses kaks eksimust ja lasti vastastel juhtima asuda, tõid Jasper Uwaegbulami tabamus ja Michael Lilanderi ilus kauglöök lõpuks tabloole 2:2 viigi.

Pärnu on sel hooajal näidanud üsna kõikuvat mängu – avavoorus oldi kindlalt 3:0 üle Rakvere Tarvast ja seejärel kaotati võideldes napilt Levadiale, kuid Sillamäe vastu tehti tujutu ja ebaõnnestunud mäng, mis lõppes suure kaotusega. Viimati tuli tunnistada kodus liigaliidri Infoneti 2:0 paremust ja nii on pärnakad tabelis kolme punktiga alles seitsmendal kohal.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Peale väikest koondisepausi saame edasi punktide pärast võidelda. Paide eesmärk on suuta meeskondlikult mängida ja oma momendid ees realiseerida!»

Paide poolkaitsja Martin Ustaal: «Pärnu on näidanud, et nad on sel aastal mänguliselt küpsemad ja suudavad mängida ka tugevamate vastu kui võrdne võrdsega. Meil on selg vastu seina surutud ja hädasti oleks vaja hooaja esimest võitu. Oleme küll hästi mänginud, kuid niisama «hea mängu» eest punkte ei jagata. Peame olema mänguliselt targad ning kannatlikud ja kõige tähtsam on enda värav puhtana hoida – küll siis on kõik võimalik!»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Mäng, mis võib mõjutada mõlema meeskonna hooaja algust. Siin ei loe enam ilus stiil või taganemisruum. Kindlasti võrdsete võitlus, kus iga punkt on tähtis.»

Pärnu poolkaitsja Marco Lukka: «Järgneva mängu tähtsust ei pea kellelegi üle kordama. Proovime mängida distsiplineeritult, näidata sisu ja lüüa väravaid, et punktid tabelis kahekordistada.»

Tarmo Neemelo aitas Nõmme Kalju põlise rivaali Flora vastu väärt võiduni. FOTO:
Tarmo Neemelo aitas Nõmme Kalju põlise rivaali Flora vastu väärt võiduni. FOTO: Foto: Sander Ilvest

Tallinna Levadia – Nõmme Kalju

Laupäeval, 2. aprillil kell 16.00 Tallinnas Lilleküla kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV.

Talvel suured koosseisumuudatused üle elanud Levadia hooaja algus on olnud sellele vastavalt rabe. Avavoorus Floraga tehtud väravateta viiki võis pidada heaks saavutuseks, teises voorus saadi Pärnu üle napp 1:0 võit ja sama kordus kolmandas voorus, kui mängiti Paidega.

Neljandas voorus pääseti Narvast läbi häda viigipunktiga ja nii ongi Levadial tabelis küll tublid kaheksa punkti, ent samas on ise löödud nelja mänguga vaid kolm väravat – vähem tabamusi on kirjas vaid Paidel. Koondisepausi kasutati kontrollmänguks esiliigaklubi Tallinna Kaleviga, kus harjutatigi ennekõike väravatelöömist.

Vastase võrku kuus vastuseta palli saatnud Levadia eest said kaks korda jala valgeks nii Rimo Hunt kui ka Jevgeni Kobzar, lisaks osales kohtumises testimisel viibiv venelasest ründaja Alan Gatagov, kes on kuulunud mitme Venemaa kõrgliigaklubi koosseisu. Negatiivse poole pealt sai mängus vigastada keskkaitsja Tabi.

Nõmme Kalju alustas hooaega kahvatu võiduga nõrgenenud Sillamäe üle ja jäi siis kindlalt alla Infonetile. Uus peatreener Sergei Frantsev tegi sellest aga kiirelt õiged järeldused, muutis pisut koosseisu ning sai abi ka vigastusest paranenud Tarmo Neemelolt. Esmalt alistati kodus liiga uustulnuk Rakvere Tarvas ja seejärel võeti ka tiitlikaitsja FC Flora skalp, kui nurgalöökide järel olid täpsed Eesti väljakutel oma esimese liigavärava löönud itaallasest keskkaitsja Maximiliano Ugge ja Neemelo.

Koondisepausi kasutas kontrollmänguks ka Kalju, kui Maardu linnameeskonna vastu käisid tänavu esmakordselt platsil samuti vigastusest paranenud Ats Purje ja Hidetoshi Wakui. Kohtumine ise lõppes Kaljule aga šokiga, sest esiliigas palliv Maardu võttis 1:0 võidu. Seejuures mängis Kalju oma praktiliselt parimas koosseisus, puudusid vaid noortekoondisega Horvaatias viibinud ründaja Robert Kirss, Andre Järva ja Erik Listmann.

Levadia abitreener Urmas Hepner: «Tuleb väga raske mäng tugeva vastasega. Kalju tuleb meie vastu hea emotsiooniga, meie omakorda peame endast võidu nimel maksimumi andma, häid väravavõimalusi looma ning need ka oskuslikult ära kasutama. Arvan, et mäng kujuneb pigem kinniseks ning palju võimalusi ei teki kummalgi poolel, seetõttu on võtmesõnaks just realiseerimine. Me läheme iga mängu võitma ja ootame oma fänne laupäeval kaasa elama!»

Levadia poolkaitsja Siim Luts: «Tuleb raske mäng. Kalju näitas kohtumises Floraga, et nad suudavad tugeva vastasega hakkama saada. Ka eelmisel hooajal olid kõik mängud nendega väga võitluslikud. Peame ründetegevust teravamaks saama ja väravaid lööma, ilma selleta võiduni ei jõua. Loomulikult läheme väljakule eesmärgiga kohtumine võita ja kolm punkti tabelisse juurde teenida. Selle juures on meeskonna jaoks ülimalt oluline poolehoidjate toetus!»

Kalju abitreener Fredo Getulio Aurelio: «Pärast suurepärast võitu Flora üle ootab meid ees järjekordne tugev vastane – Levadia. Meie meeskond on mänguks valmis, meie mängijad teavad, kui oluline see mäng on. Samuti vajame abi oma 12. mängijalt, fännidelt!»

Kalju ründaja Tarmo Neemelo: «Meie viimane mäng liigas oli Flora vastu. Nüüd on vahepeal paus olnud, kuid me näitasime, et oleme tugevad ning ei näe põhjust, miks me peaks Levadia vastu eesmärgiks alla kolme punkti seadma. Tahame fännidele pakkuda rõõmu ning lüüa olulisi väravaid.»

Tartu Tammeka – Sillamäe Kalev

Reedel, 1. aprillil kell 19.00 Tartus Annelinna kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Tammekal on suurepärane võimalus tõusta võidu korral vähemalt päevaks liigatabelis teisele kohale – kui ise Sillamäest jagu saadakse ning Infonet ja Flora samal ajal viigistavad, kuulubki teine tabelirida tartlastele.

Tarvas ei suutnud Tammekat peatada. FOTO:
Tarvas ei suutnud Tammekat peatada. FOTO: Foto: Kristjan Teedema

See pole Tammeka jaoks siiski omaette eesmärk, sest tänavu on peasiht liigasse püsima jäämine ning sellest aspektist on alustatud hooaega väga hästi. Viimati alistati kodus kindlalt Rakvere Tarvas, kodusel kunstmurul on jagu saadud ka Paidest ja viigistatud avavoorus Narva Transiga. Vaid tabeliliidrilt Infonetilt tuli vastu võtta kindel kaotus. Tammeka jaoks on aga kõige tähtsamad mängud otseste konkurentidega ning sel hooajal võib nende hulka arvata ka Sillamäe.

Sadamalinlased alustasid hooaega kahvatu kaotusega Kaljule, viigistasid siis võõrsil suureskoorilises mängus Narva Transiga ja alistasid kodus kindlalt 4:1 Pärnu Linnameeskonna. Ülesmäge kulgenud teekonnal komistati eelmises voorus seni ainsagi punktita olnud Paide vastu, kui Sillamäele päästis alles 84. minutil viigipunkti Vitalijs Zils. Veel tunamullu medalite eest võidelnud Sillamäe jätkuvalt suurim probleem on väga lühike pink, ka eelmises kohtumises oli Deniss Ugarovil kasutada vaid neli vahetusmängijat ja platsile ei pääsenud neist lõpuks ükski.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Sillamäe ei ole sellel aastal nii hästi komplekteeritud kui varasemalt ja suure tõenäosusega sel hooajal medalite eest ei võitle. Samas on neil olemas piisavalt kvaliteetseid mängijaid, et saada vastu ükskõik kellele. Kindlasti tuleb Annelinnas kõva andmine ja meie plaanidesse kaotus ega viik ei mahu.»

Tammeka äärepoolkaitsja Rasmus Tauts: «Loomulikult paneb reedel hullu Tammeka! Meil on hea hoog sees, tahame olla Sillamäest paremad, et neil poleks meie vastu vähimatki šanssi. Reede = 3 punkti!»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Tammeka on hooaega hästi alustanud ning ilmselt on vastane heas füüsilises vormis. Peame sellega arvestama ning mängida on vaja täie keskendumisega. Usun, et tuleb väga huvitav mäng, kus saab näha ilusat ja tehnilist jalgpalli.»

Sillamäe keskkaitsja Deniss Tjapkin: «Kavatseme anda endast sada protsenti võidu saamiseks mängus Tammeka vastu. Peame jätkama punktide korjamist igas mängus ning reedel on järjekordne võimalus selleks, mida me tahaksime maksimaalselt kasutada.»

Narva Trans – Rakvere Tarvas

Laupäeval, 2. aprillil kell 13.00 Narvas FAMA kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Ida-ja Lääne-Virumaa selle hooaja esimeses vastasseisus võõrustab head mängu näidanud, kuid vähe punkte kogunud Trans liiga uustulnukat Rakveret. Piirilinlased on seni tegutsenud kõikides kohtumistes ründavalt, kuid rünnaku ja kaitse tasakaalu pole Adjam Kuzjajevi hoolealused seni paika saanud. Tarva juhendaja Valeri Bondarenko saab aga mõõtu võtta meeskonnalt, mida ta on ise aastate jooksul korduvalt juhendanud.

Tammeka vastu mängiti avavoorus eduseis kahel korral maha ja lepiti viigiga, sama juhtus teise vooru kohtumises Sillamäega. Kolmandas mängus näidati hambaid Florale, ent kaotati, seejärel oldi ka Levadia vastu tükk aega võidus kinni, ent taas anti kolm punkti käest ja lepiti 1:1 viigiga. Enda võrku on Trans lasknud lüüa juba üheksa palli, millega ollakse liigas tagantpoolt koguni teised. Laupäeval saab Transi aga viimaks taas aidata Vitali Andrejev, kes teenis avavoorus esmalt punase kaardi ja seejärel närvide kaotamise tulemusena ka pikema mängukeelu.

Kehvemini on kaitses esinenud vaid Tarvas, kellel on ainsana punktiarve siiani avamata. Viimati jäädi 1:3 alla ühele eeldatavale põhikonkurendile Tartu Tammekale ja see kaotus polnud debütandile valus mitte just niivõrd skoorilt kui mängupildilt. Koondisepausi ajal turgutati vaimu Eesti U18 koondise vastu peetud sõpruskohtumisega, mis võideti 5:0. Tõsi, neli viimast väravat löödi mängu viimase paarikümne minutiga.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Suhtume mängu Rakvere vastu väga tõsiselt, sest pole tähtis mitmendal kohal meie vastane hetkel on, kuna nad on võimelised lahingut pidama – selle sain selgeks juba eelmisel hooajal. Nende meeskond on uus ja huvitav, neil on väga kompetentne treener. Mis puudutab meid, siis tagasi mängus on Dmitri Tšernuhhin ning see fakt rõõmustab mind väga. Meil ei ole võimalik kohkuda tagasi raskuste ees.»

Transi poolkaitsja Timur Džurajev: «Meeskond on võitlustujus, kuid peame tunnistama, et ei tule kerge mäng. Hakkame mängima ainult võidu nimel, teine tulemus meid ei rahulda. Meie vastane on Premium liiga uustulnuk ning usun, et tuleb põnev lahing.»

Tarva peatreener Valeri Bondarenko: «Taas ootab ees tähtis kohtumine tähtsatele punktidele. Oleme varasemates mängudes maksnud liiga kallist hinda enda eksimuste pealt. Saame näha, kas koondisepaus andis meile uue hingamise. Valmistume mänguks täie tõsidusega.»

Tarva ründaja Rainer Võsaste: «Üritame vältida lihtsaid individuaalseid eksimusi ja anda endast parim, et vastaspoolel terav olla. Kui meil õnnestub pea külmana hoida, siis suudame Narvale lahingu anda!»

Vaata 4. vooru tipphetki allolevatest videotest!

4. vooru on mängitud ja koondisemängude pausile siirdub liidrina FC Infonet, kelle kannul Kalju ja Levadia.

Posted by Premium liiga on Sunday, March 20, 2016
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles