Jalgpallimaailma suured patustajad jätkavad pettuste lainel

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lionel Messi.
Lionel Messi. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal maailma parimaks jalgpalluriks valitud Lionel Messi sattus järjekordse skandaali keskele: värskelt lekkinud dokumentidest selgus, et ta on kasutanud Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca abi maksupettuse sooritamisel. Messile pole see sugugi esimene sellelaadne süüdistus ning samuti pole ta ainuke jalgpallimaailma suurnimi, kes uude skandaali on segatud. Nimelt mainitakse nii-öelda Panama dokumentides ka Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) endist presidenti Michel Platinid, kellele pole segased skeemid samuti võõrad – ega ilmaasjata kanna mees praegu mitmeaastast spordis tegutsemise keeldu. Samuti on skandaali kistud Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) ametnikud ning asjasse seotud tegelaste nimekirja vaadates jääbki üle nentida, et patustamine pole neile midagi uut.

Üleeile õhtul raputasid maailma 11,5 miljonit lekitatud dokumenti, mille järgi on Mossack Fonseca aidanud oma klientidel juba aastakümneid maksudest kõrvale hiilida ja raha pesta. Spordisõpradel hakkas kõnealustest Panama dokumentidest esimesena silma Argentina superstaari Lionel Messi nimi, sest see pole Argentina mängumehele esimene kord samasuguse skandaali keskele sattuda. Nimelt käib Barcelona staar juba kohut Hispaania riigiga, mis süüdistab meest 5,6 miljoni USA dollari ulatuses maksudest kõrvalehiilimises. Messi maksis summa, mille ulatuses teda aastatel 2007–2009 maksmata jätmises süüdistati, küll tagasi, kuid on napisõnaliselt väitnud, et ta ei proovinud riiki teadlikult petta.

Värsketest Panama dokumentidest selgub aga, et Barcelona staar on toime pannud veel ühe seni avalikkuse eest varjul olnud petuskeemi. Nimelt kasutas Messi koos oma isa Jorge Messiga skandaali keskel oleva advokaadibüroo teenuseid, et jätta tasumata maksud selle pealt, kui nad on teeninud raha Messi reklaamimise eest. Petmiseks lõid Argentina staar ja tema isa Mega Star Enterprise’i nimelise offshore-firma. Lekkinud dokumentidest selgub, et Messi on allkirjastanud vähemalt ühe dokumendi, mille järgi on ta Mega Stari omanik ning seega ettevõttega tingimata seotud.

Tagasi üles