Venemaa sügavustesse siirdumine Taltsi ei hirmuta

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni lisaks Eesti klubidele vaid Saksamaal mänginud Janar Talts (palliga) jätkab karjääri tugevas Venemaa liigas.
Seni lisaks Eesti klubidele vaid Saksamaal mänginud Janar Talts (palliga) jätkab karjääri tugevas Venemaa liigas. Foto: Margus Ansu

Neli hooaega Tartu Rocki korvpallimeeskonna üheks tugitalaks olnud Janar Talts veetis eilse karikavõistluste poolfinaali pingil. Põhjust pole vaja otsida justkui ootamatult kesiseks muutunud mänguoskustest, vaid selleks on mehe peatne siirdumine Venemaale.



«Leping on laual ja ootab allkirjastamist. Seepärast polnud mõtet siin enam riskida,» sõnas Talts pärast senise koduklubi võiduga lõppenud kohtumist ja kinnitas, et on pakutavate tingimustega nõus ja kirjutab paberitele kindlasti alla.

Talts ei soostunud kommenteerima, mida Venemaa meistriliigasse kuuluv Samaara Krasnõje Krõlja talle pakub. «Iga pakkumine on magus,» märkis ta kavalalt muiates. Kogenud korvpallurina ei tunne ta Venemaa sügavustesse siirdumise ees vähimatki hirmu. «Olen seal varem mänginud ja suurt Volga jõge imetlenud.»

Esialgu pole siiski teada, millal Eesti üks paremaid korvpallureid idanaabrite juurde sõidab. Esmalt tuleb vormistada viisa ja see on ka esimene asi, millega Talts tahab lähipäevil tegeleda. Aega on tal selleks jäänud vaid täna ja homme.

Alates vana-aastaõhtust suigub kogu Venemaa pooleteiseks nädalaks jõuluunne. Venemaa kombeid tundev Talts annab endale aru, et halva õnne korral võib vajalike paberite vormistamine venida. «Tahaks loota, et see ei riku midagi ära,» nentis ta.

Venemaa meistriliigas kahe võidu ja viie kaotusega 9. kohal oleva Samaara meeskonna huvist kuulis Talts oma agendilt kolm päeva tagasi. Teada on seegi, et hiljuti meeskonna peatreeneriks saanud Stanislav Jerjomin on Taltsi kohta maad kuulanud.

Jerjomin pole Eesti korvpalli jaoks sugugi tundmatu kuju. Tasub meenutada, et näiteks Martin Müürsepp võitis tema juhendatud Kaasani Uniksi ridades koguni eurosarja. Samaaras vahetas ta hiljuti välja peatreeneri kohal hoo­aega alustanud Mihhail Mihhailovi.

Kuid peatset Venemaale sõitu ootava Taltsi pingil istumine polnud eilse karikasarja esimese poolfinaali ainus tähelepanuväärne sündmus. Kõige tähtsam polnud isegi see, et vaatamata liidri puudumisele noppis Rock 76:65 võidu. Kohtumise staarideks tõusid hoopis vilemehed, kes jagasid vasakule ja paremale tehnilisi vigu ja eemaldamisi.

Kohtunike esimene ohver oli Rocki kapten Vallo Allingu. Kogenud mängumees teenis korvi all neljanda vea ja kui ta julges selle üle imestust avaldada, kostitati teda kohe ka tehnilise veaga.

Õhtu tipphetk saabus aga kolm ja pool minutit enne kohtumise lõppu, kui TTÜ vanameistrile Valmo Kriisale vilistati kaheldavas olukorras ründeviga. Kriisa lõi palli vastu põrandat ja sai kohe ka tehnilise vea, mis oli talle viies.

Seepeale sammus Kriisa pall käes kohtunik Rain Peerandi juurde ja pani mänguvahendi tavalisest õige pisut jõulisema liigutusega vilemehele sülle. Solvunud kohtunik otsustas seepeale Kriisa sootuks eemaldada.

Kriisa ei jätnud jonni ja kinkis lahkudes Peerandile oma higise käterätiku. Peerandi polnud kingitusest vaimustunud ja viskas rätiku lahkuvale Kriisale pähe tagasi, kust see põrandale libises.  
«Miks me peame tulema siia kohtunikke vaatama?» võttis TTÜ peatreeneri Üllar Kerde küsimus vahejuhtumi kokku ja ta vahendas ka Kriisa sõnu: «Pidin elama 35-aastaseks, et mind esimest korda platsilt eemaldataks.»

Finaali murdnud Tarvas vaimustas kodupublikut

Esimest korda klubi ajaloos jõudis Eesti karikavõistluste finaali Rakvere Tarvas, kes oli eilses teises poolfinaalis 82:74 üle Kalev/Cramost.

«Tegime selle võidu nimel tööd. Pärast Haapsalu treeninglaagrit hakkasid poisid ka endasse uskuma,» rääkis Sõber, näol õnnis naeratus. «Minu jaoks oli see väga kõva võit. Suutsime meestega pärast liigamängus Tallinnas saadud 30-punktilist kaotust uuesti üles tulla.

Lisaks andis kodupublik meile täna 10–20 punkti juurde. Ma ei saa rääkida nagu teised treenerid, et valmistan mehi ette kevadisteks mängudeks – kogu aeg on vaja hästi mängida, inimesed ju tulevad meid vaatama.»

Tarva võidus mängis suurimat rolli hooaja alguses Inglismaal õppimisele ja korvpallist loobumisele mõelnud Joosep Pokla, kes kogus 22 punkti ja 10 lauapalli. Pokla on järjekordne näide, et Sõber suudab mujal maha kantud mängijaid üles putitada.

Täna kell 18 peetakse Rakveres 3.–4. koha mäng, kell 20 aga finaal, kus Tarva vastaseks on Tartu Rock. Samad meeskonnad kohtusid ka kevadel Eesti meistriliiga finaalseerias. «Loodetavasti äratasime Rocki üles. Kui nad homme muud ei saa, siis ühe hea mängu kindlasti,» sõnas Sõber. (PM)

KORVPALL

Eesti karikavõistluste poolfinaalid

Tartu Rock – TTÜ/Kalev 76:65

Rock: Eichfuss 17, Sokk 13, Veideman 12, Eziukwu 8+15 lp, Doronin 8, Leppik 7, Allingu 6, Tsintsadze 5.
TTÜ/Kalev: Osby 17+14 lp, Kriisa 15, Pärn 10, Makke 9, Klementsov 6, Roos 5, Pilk 2, Tomingas 1.

Rakvere Tarvas – BC Kalev/Cramo 82:74

Tarvas: Pokla 22+10 lp, McGee 18, Saage 15, Veski 12, Hall 7, Anderson 5, Lindmets 3.
Kalev/Cramo: Tamm 24, Keerles 14, Sokk 9, Dorbek 8, Dunigan 8, Toome 8, Arbet 3. Finaal: Tarvas – Rock täna kell 20.00, kolmanda koha mäng TTÜ/Kalev – Kalev/Cramo 18.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles