Spordi nimel: poisiks riietunult snaiprite kaitse all (1)

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Toorpakai Wazir.
Maria Toorpakai Wazir. Foto: Facebook

INIMÕIGUSED. Maailma squash’i edetabelis 56. kohal oleva 25-aastase pakistanlanna Maria Toorpakai Waziri tee tippsporti on erakordne. Et üldse sporti teha, tuli tal end poisiks riietada: naistel on tema kodukandis vähe õigusi ja sport nende hulka ei kuulu. Lühikeste pükste väel mängimine tõi talle tapmisähvardusi ja seetõttu pidid teda trennis valvama snaiprid. 

Suuresti Talibani mõju all olevast Pakistani Waziristani regioonist pärit Toorpakai ei tahtnud leppida tõsiasjaga, et tüdrukutel pole tänavatele mängima asja. Ta riietus poisiks. Kuigi pärit konservatiivsest hõimust, oli tüdruku isa Shamsul Qayyum Wazir alati inimõiguste eest seisnud, nii toetas ta ka oma tütart ja tema suurt soovi sportida. Esialgu tegeles tüdruk tõstmisega, ent siis jõudis Pakistanis populaarse squash’i juurde.

Esimeses squash’i-klubis valetati ta taas poisiks. Ühel hetkel tuli aga saladus ilmsiks ja see tõi kaasa hukkamõistu ja alalise kiusamise. «Kiusamine häiris mind väga, aga teadsin, et see ei murra mind,» sõnas ta hiljutises intervjuus India uudisteportaalile Scroll In. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles