Norbert Hurt: kui võrdseid mänge enda kasuks ei pööra, hakkab see sind sööma

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora peatreener Norbert Hurt.
Flora peatreener Norbert Hurt. Foto: Tairo Lutter

FC Flora peatreener Norbert Hurt tunnistas pärast Premium liigas tehtud 0:0 viiki Sillamäe Kaleviga, et teatud määral on keskpärane hooaja algus tingitud vaimsest pingest. Flora on tänavu võitnud seitsmest mängust vaid kaks, viimases kahes kohtumises on koduväljakul lepitud väravateta viiki – teisipäeval Tammeka ja täna Sillamäe vastu.

«Mingis mõttes on hooaeg alanud pingeliselt. Meil pole olnud korraks hingetõmmet, mida meeskond vajaks. Iga mäng on 50-50 ja kui sa seda enda kasuks ei pööra, siis see hakkab sind sööma. Kui tuled väljakule sellise rolli pealt (meistritena - toim), siis kõigest lahti lasta ja nullist alustada võib olla keeruline. Eks ta lõpuks mentaalsuse taha jääb. Oleme mängijatega rääkinud, eks igaüks tunneb seda erinevalt. Nad otseselt ei kirjelda, et see neid kammitseks, et oleks mingi võidukohustus – pigem mängivad nad enda arust vabamalt, on suutnud mängu muuta ja läinud füüsiliselt tugevamaks, sest vastased ei jõua mängulõppudes meiega kaasa joosta,» arutles Hurt, kelle hoolealused on küll löönud tänavu seitsmes liigamängus kümme väravat, ent samas tuli neist üheksa 6:0 ja 3:0 võidumängudes vastavalt Rakvere Tarva ja Narva Transi üle.

Teisipäevase Tammeka-mänguga võrreldes leidis Hurt tänasest esitusest samasuguseid vajakajäämisi. «Kasti me saame, aga kuidas seal realiseerida? Suudame vastase ära suruda oma kasti, samas peavad üleminekud kaitsesse olema suhtelised valvsad. Mingeid riske me täna võtsime. Aga kui meeskond istub riietusruumis, siis ei tunne keegi, et nad oleks kuskil kergelt võtnud või jala sirgu lasknud. Mehed pingutavad, murravad kasti, mees on positsioonil ja lööb, aga ei lähe... Samas oli meil ka pall penaltipunktil. Ega me ei otsi põhjust väljastpoolt, see põhjus on meie sees ja me leiame selle üles,» kinnitas Hurt.

Kannatamatuse tõttu langes kvaliteet

Sillamäe peatreener Deniss Ugarov hoidis pidevalt kahte ründajat kõrgel ja Flora kaitsjaid sellega surve all – avapoolajal olid need Vitalijs Zils ja Aleksandr Savin, juba esimese poolaja lõpus sekkus Zilsi asemel mängu sel hooajal esmakordselt platsile pääsenud tunamulluse hooaja suurim väravakütt Jevgeni Kabajev. Hurdale ei tulnud see üllatusena, küll aga sundis niisugune käik oma ründemängu üles ehitades Florat suuremale ettevaatlikkusele.

«Sillamäe on seda ennegi teinud, mängupilt vastas meie analüüsile. Aga äärekaitsjate töölt oleks oodanud rohkem dünaamikat, kohati jäädi liiga üles ja võtsime põhjendamatuid riske. Mäng ei nõudnud seda,» nentis Hurt. «Tahtsime ka Zaka (57. minutil sekkunud Zakaria Beglarišvili – toim) toomisega suurendada varieerivust, tuleb üritada ääri vahetada ja olla kannatlik. Tahtsime, et teisest poolajast suurema osa jooksul oleks keskelt rohkem söödumängu. Aga päris lõpus hakati jälle liiga kiirelt palli kasti viima ja kvaliteet kannatas,» sõnas Hurt.

Flora pidas Lilleküla murul teise mängu järjest, enne seda mängis seal kahel korral Eesti koondis. Nelja kohtumise jooksul on sel kevadisel platsil löödud vaid üks värav, kui serblane Aleksandar Kolarov saatis Eesti väravasse karistuslöögi. «Väljak sunnib mängima mingil hetkel pikemat palli, samas mul on hea meel, et meeskond on ka selle platsi peal suutnud mängu käima saada. Ei ole ainult tagant pikk pall ette, vaid suudame ka vastase poole peal ääri vahetada ja mängu muuta, et see ei muutuks ühekülgseks. Loomulikult muudab väljak mängu iseloomu, aga tõstab ka vajadust fookuse järele. Pead rohkem häälestuma sellele, mismoodi siin mängida,» sõnas Hurt.

Küll aga tunnistas ta, et Flora oleks hea meelega jätkanud mänge kunstmuruväljakul, kuniks pärismuru kvaliteet paremaks muutub. «Selles mõttes küll, et meie mängus, kus tahame vastast rohkem liikuma panna ja mängu muutust tuua, sobib paremini väljak, kus saab söötu lükata,» tunnistas ta.

Anier lõpetas pika pausi

Pärast 2011. aastal Flora särgis peetud 25 mängu naasis suurde klubijalgpalli ründaja Hannes Anier, kelle mänguaeg jäi vahepealsetel aastatel Taani ja Saksamaa klubidesse kuuludes pea olematuks. Seni oli Anier vormi kogunud duubelmeeskonnas, täna sekkus ta mängu 77. minutil. «Mul on hea meel selle üle, et ta on teinud korralikult tööd. Talle polnud probleem duublis mängida, aga see oli alles esimene mäng, ootame temast kindlasti suuremat jõudu,» sõnas Hurt.

Ka Flora esiväravavaht Mait Toom on peagi naasmas. «Ta on saanud juba valuvabalt trenni teha, aga mitte veel koos meeskonnaga. Heal juhul ootame teda tagasi nädala jooksul, aga aeg näitab,» lausus Hurt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles