Dopingukütid kohtusse andnud maailmameister sai teist korda kuldmedali tagasi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vadim Devjatovski (vasakul) ning Ivan Tihhon.
Vadim Devjatovski (vasakul) ning Ivan Tihhon. Foto: AFP / Scanpix

Võidad olümpiakulla, annad positiivse dopinguproovi, kaebad otsuse kohtusse ja saad medali tagasi. Möödub kaks aastat, võidad (tänu kaasmaalase patustamisele dopinguga!) MM-tiitli, annad positiivse dopinguproovi, kaebad otsuse kohtusse... ja saad jälle medali tagasi! Tundub uskumatu?

Kuid täpselt nii on läinud valgevenelasest vasaraheitja Vadim Devjatovskiga. Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) otsustas nimelt, et Devjatovski võib 2005. aastal Helsingis võidetud vasaraheite MM-kulla alles jätta, ehkki teda ähvardas positiivse dopinguproovi tõttu medali kaotamine.

Algselt sai Devjatovski Helsingis hõbemedali, sest kulla võitis tema kaasmaalane Ivan Tihhon. 2013. aastal jäid mõlemad Helsingi proovide kordusuurimisel aga vahele keelatud ainega. Tihhon jäi kullast ilma, Devjatovski osas tehtud otsuse kaebas Valgevene kergejõustikuliit aga Spordiarbitraaži. Irooniline on asja juures see, et Devjatovski töötab alates 2014. aastast Valgevene kergejõustikuliidu peasekretärina...

Ilta-Sanomat kirjutab, et IAAFi juhatusse kuuluva Antti Pihlakoski sõnul suutsid valgevenelased kolm aastat kestnud protsessi järel WADA seljatada. Kui peale oleks jäänud WADA sõna, oleks MM-finaalis viienda koha saanud soomlane Olli-Pekka Karjalainen tõusnud MM-pronksile. «IAAFile pole täpsustatud, mis sellise otsuse tingis. Meile öeldi vaid, et see juhtum on nüüd suletud,» nentis Pihlakoski.

Samuti vabastas CAS 39-aastase Devjatovski eluaegsest võistluskeelust. Valgevenelane on seejuures dopingutestis põrunud varemgi. 2000. aastal sai ta kaheaastase võistluskeelu. 2008. aastal tuli Devjatovski Pekingis olümpiavõitjaks, kuid pidi positiivse testi tõttu kulla loovutama. 2010. aastal sai ta selle aga CASi otsusega tagasi, sest Pekingi dopingulabor oli tema proovi analüüsides reegleid rikkunud.

«Sellel mehel on igavesti kõvad advokaadid,» võttis Pihlakoski olukorra tabavalt kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles