10 aastat tagasi: Michael Schumacher võitis Hiinas karjääri viimase vormel-1 etapi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Schumacher 2006. aasta Hiina etapi võitmise järel juubeldamas.
Michael Schumacher 2006. aasta Hiina etapi võitmise järel juubeldamas. Foto: SCANPIX

Sel nädalavahetusel sõidetakse Hiinas vormel-1 sarja kolmas etapp ning selle puhul meenutas Daily Mail, et tänavu möödub kümme aastat Michael Schumacheri karjääri viimasest etapivõidust, mille sakslane sai just nimelt Hiinas.

2006. aastal peeti Hiina GP võistluskalendri tagantpoolt kolmanda etapina ja see oli kavas 1. oktoobril. Schumacher lõpetas tolle hooaja katkestamisega Suzukas ja neljanda kohaga Brasiilias, jäädes hooaja kokkuvõttes Fernando Alonso järel teiseks. Ühtlasi teatas sakslane, et tõmbab selle hooajaga oma vormel-1 karjäärile joone alla.

2010. aastal tuli Schumacher siiski Mercedese roolis tagasi rajale, kuid ei suutnud kolme hooaja jooksul võita ainsatki etappi. Ferrari ja Benettoni roolis saavutatud 91 etapivõitu on siiski jätkuvalt vormel-1 sarja kõigi aegade rekord. Teisel kohal on 51 võiduga Alain Prost ja kolmandal valitsev maailmameister Lewis Hamilton 43 võiduga. Vaid ühe võiduga jääb temast maha Sebastian Vettel, tegevsõitjatest mahub esikümnesse veel ka 32 võitu kogunud Alonso.

Schumacher alustas oma vormel-1 karjääri Benettonis ning 1992. ja 1993. aasta tõid mõlemad talle ühe etapivõidu. 1994. aastal noppis sakslane juba kaheksa etapivõitu ja krooniti esmakordselt maailmameistriks, sama kordus üheksa etapivõidu toel 1995. aastal.

Seejärel kolis Schumacher Ferrari tiimi ja võitis 1996. aastal kolm etappi, lõpetades sarja kokkuvõttes kolmandana. Järgmine aasta tõi aga Schumacheri karjääris kaasa ühe mustema pleki, kui ta üritas hooaja viimasel etapil konkurenti Jacques Villeneuve’i rajalt välja rammida, kuid oli hoopis ise sunnitud katkestama. FIA tühistas Schumacheri teise koha hooaja kokkuvõttes, ent viis etapivõitu jäid sakslasele alles.

1998. aastal ei piisanud tiitliks ka kuuest etapivõidust, sest Mika Häkkineni kontosse kogunes neid kaheksa. Aasta hiljem murdis Schumacher Suurbritannia etapil jalaluu ja pidi viis etappi vahele jätma, piirdudes kahe osavõistluse võiduga. 2000. aasta tõi aga lõpuks Ferrarile kauaoodatud tiitli – Schumacher võitis koguni üheksa etappi ega jätnud konkurentidele võimalust.

Sellega algas ka sakslase ja Ferrari viis hooaega kestnud valitsemisaeg. Järgnevatel aastatel võitis Schumacher vastavalt 9, 11, 6 ja 13 etappi. Alles 2005. aastal jõudsid konkurendid võitmatuna tundunud tandemile järele ja Schumacheri kontole kanti vaid üks etapivõit, mis tuli kurikuulsal kuue auto osalusel peetud USA GP-l. Viimasel Ferrari-aastal sai Schumacher kuus etapivõitu, neist viimane tuligi kümme aastat tagasi Hiinas.

Aastatel 2010-12 jõudis sakslane Mercedese roolis veel vaid korra poodiumile, lõpetades Valencias peetud Euroopa GP kolmandana. Hooaja kokkuvõttes jäi tema parimaks saavutuseks 2011. aastal saadud kaheksas koht.

2013. aasta viimastel päevadel kukkus Schumacher suusamäel rängalt ja taastub siiani saadud vigastustest. Esimesed pool aastat pärast õnnetust oli sakslane kunstlikus koomas, ent viidi seejärel Lausanne’i haiglasse ja 2014. aasta suvel kodusele ravile, kus ta viibib avalikkuse eest varjul olles tänaseni.

Daily Mail on koostanud fotoülevaate kõikidest Schumacheri etapivõitudest. Galeriiga on võimalik tutvuda siin.

2006. aasta Hiina etapp jäi viimaseks korraks, mil Michael Schumacher vormel-1 sarjas poodiumi kõige kõrgemale astmele tõusis. FOTOD: Scanpix
2006. aasta Hiina etapp jäi viimaseks korraks, mil Michael Schumacher vormel-1 sarjas poodiumi kõige kõrgemale astmele tõusis. FOTOD: Scanpix Foto: Photo4/Photo4
Foto: Photo4/Photo4
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles