Putin asus Šarapovat kaitsma: meldoonium ei ole dopinguaine (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin puudutas tänases rahvale suunatud iga-aastases saates ka meldooniumi teemat, kuna selle ainega on vahele jäänud kümneid Venemaa sportlasi eesotsas tennisetähe Maria Šarapovaga. Putini sõnum oli ühene – tegemist ei ole saavutusvõimet suurendava ainega.

Meldoonium on alates jaanuarist keelatud ainete nimekirjas ja sellega on vahele jäänud juba 172 sportlast. «Seda ainet ei loetud aastaid dopinguks,» sõnas Putin maratontelesaates, kus televaatajad said talle kõikvõimalikel teemadel küsimusi esitada. «See ei mõjuta tulemust. Nii paljus võime kindlad olla. See aine hoiab vaid südamelihaseid koormuse all heas seisus,» lausus Putin vaatajatele ja stuudiopublikule, kelle seas oli ka meldooniumiga vahele jäänud iluuisutamise olümpiavõitja Jekaterina Bobrova.

Meldoonium loodi algselt Nõukogude Liidu sõdurite vastupidavuse parandamiseks, kuid ka seda tootva firma sõnul ei ole tegu saavutusvõimet parandava ainega. Enne meldooniumi keelustamist kasutasid seda laialdaselt paljud Ida-Euroopa sportlased.

Putin lausus ka, et tema arvates ei võtnud võimud meldooniumi keelustamisega teadlikult Venemaad sihikule. Küll aga kritiseeris ta Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA), sest organisatsioon ei teinud enne meldooniumi keelatud ainete nimekirja lülitamist piisavalt eeltööd selle kohta, kui kaua aine organismis püsib. «Neil polnud korrektseid andmeid,» sõnas Putin. Paljud vahelejäänud sportlased olid meldooniumi keelustamisest teadlikud ja lõpetasid selle kasutamise, kuid jäid hilisemas kontrollis ikkagi vahele. WADA tunnistas kolmapäeval, et mõnigi sportlane võib karistusest pääseda, kui nende proov näitab keelatud aine madalat kogust organismis.

Šarapova on samas tunnistanud, et tarvitas meldooniumi regulaarselt ega olnud selle keelustamisest teadlik. Samas tähendab WADA järeleandmine tõenäoliselt seda, et kõigi patustanute karistuse muudetakse leebemaks. Kui positiivne proov võeti sportlastelt enne 1. märtsi, on sportlastel võimalik võistluskarusselli naasta. Samas jätkab WADA nende uurimist ja kui hiljem leiab tõendamist asjaolu, et keelatud ainet tarvitati ikkagi pärast 1. jaanuari, peavad süüdi olevad sportlased tagastama kogu vahepeal võidetud auhinnaraha, nende tulemused aga tühistatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles