Meistriliiga 8. voor: Tammeka murrab Kalju needust, Paide ähvardab tiitlikaitsjat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammeka ja Kalju lõid mullu ägedaid lahinguid, kuid peale jäid alati pealinlased.
Tammeka ja Kalju lõid mullu ägedaid lahinguid, kuid peale jäid alati pealinlased. Foto: Kristjan Teedema

Jalgpalli Eesti meistriliiga jätkub kaheksanda vooru kohtumistega, kus hooaja senine suurüllataja Tartu Tammeka võõrustab tänavu esmakordselt Tamme staadionile pääsenuna reede õhtul Nõmme Kaljut. Laupäeval võtab Paide Linnameeskond vastu tiitlikaitsja FC Flora, Infonet võõrustab Rakvere Tarvast ja Sillamäe Kalev kohtub Tallinna Levadiaga. Vooru lõpetab Narva Transi ja Pärnu Linnameeskonna vastasseis.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Nõmme Kalju

Reedel, 15. aprillil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka on hooaja algusega kogunud juba 14 punkti ja löönud 12 väravat. Viimati oldi tänu Kevin Rääbise väravale võõrsil 1:0 üle Pärnu Linnameeskonnast, keda võis hooaja eel lugeda üheks tartlaste peamiseks konkurendiks.

Nädala keskel lunastati ka Evald Tipneri karikasarjas pääs nelja parema hulka, kui kodus alistati 2:0 Tõrva JK. Negatiivse poole pealt ehmatas tartlasi Martin Jõgi mängueelne haigushoog, samuti pidi juba 17. minutil väljakult lahkuma kogenud Kristjan Tiirik. Poolfinaalis ootab tartlasi ees järjekordne vastasseis Floraga, kellelt Lillekülas tänavu korra juba viigipunkt kätte saadi.

Kalju sai samal ajal karikasarja veerandfinaalis võõrsil 0:1 lüüa Sillamäe Kalevilt ja langes seega karikakaitsjana konkurentsist. Liigatabelis ollakse aga seitsme vooru järel liidrid – tõsi, Levadia jääb vaid ühe ja Infonet kahe punkti kaugusele. Kaks punkti lahutab Kaljust ka Tammekat, kellel on seega võidu korral võimalik vähemalt päevaks liigatabelis esikohale tõusta. Viimati küttis Kalju kodus 6:0 sauna Narva Transile.

Tänavu vaid ühe kaotuse saanud Tammeka on suutnud Kaljut läbi aegade kõrgliigas võita ainult korra – see juhtus 2008. aasta aprillis, kui Kalju oli äsja kõrgseltskonda tõusnud ja meeskonnad seal esmakordselt kohtusid. Tartlaste 2:1 võidumängus lõi otsustavaks osutunud värava Kristjan Tiirik, olles ühtlasi mõlema meeskonna toonastest koosseisudest ainus mees, kes veel tänagi klubisse kuulub. Järgmisest 31 liigakohtumisest on Tammeka suutnud saada vaid kaks viiki, ülejäänud vastasseisud on lõppenud Kalju võiduga.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Tulemas väga raske seeria ja Kaljuga mäng on alustuseks kindlasti paras pähkel. Loodame, et suudame esimeses kodumuru mängus oma toetajaid rõõmustada ja tabeliliidreid üllatada!»

Tammeka kaitsja Kevin Anderson: «Esimene mäng Tamme staadionil tugeva vastasega. Lähme täie tõsiduse ja keskendumisega mängima. Me ei anna ühtegi ruutmeetrit vastastele hingamiseks ega söötmiseks, oma kodus tuleb võidelda veelgi suurema hingestatusega. Publik tuleb ka kindlasti head lahingut vaatama ja loodame ka seda meeskonnaga pakkuda!»

Kalju abitreener Fredo Getulio Aurelio: «Tammeka on tegemas suurepärast hooaega ning kindlasti tahavad nad seda jätkata. Võõrustame Tammekat väga heal ajal, kuna oleme tabeliliidrid ning meie motivatsioon on kõrgel. Kindlasti innustab see ka fänne mängule tulema!»

Kalju keskkaitsja Maximiliano Ugge: «Ma tean, et sel hooajal on nad vähemalt siiani palju paremini mänginud ning teinud suurepäraseid tulemusi. Kuna ma seda meeskonda nii hästi ei tunne, keskendun rohkem meie mängule ning läheme maksimaalset tulemust püüdma. See on meie jaoks äärmiselt oluline.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – FC Flora

Laupäeval, 16. aprillil kell 13.00 Paide linnastaadionil

Hooaega tulemuste poolest kehvalt alustanud Paide Linnameeskond on viimastes voorudes korraliku hoo sisse saanud. Kolmes esimeses voorus nulli peale jäänud ja alles neljandas voorus esimese viigipunkti teeninud Paide on võitnud Pärnu, Narva ja Rakvere vastu kolm viimast mängu, lüües neis kokku suisa 12 väravat.

Viimati oldi võõrsil 5:0 üle Rakvere Tarvast ning ootamatult on meeskonna väravalööjate seas kõrgele pulgale kerkinud äärekaitsja Timo Lomp, kes on jala valgeks saanud kõigis kolmes viimases kohtumises. Liigatabelis on Paide kerkinud viiendale kohale, jäädes esinelikust vaid nelja punkti kaugusele. Punktide poolest on nendega samal real ka Flora, kuid hetkel jätab väravate vahe pealinlased kuuendaks.

Flora on tänavu löönud seitsme mänguga kümme väravat, millest vähem on ette näidata vaid Levadial ja tabeli kahel viimasel meeskonnal. Seejuures on kümnest tabamusest koguni üheksa tulnud võidumängudes Tarva ja Transiga, seitsmest mängust neljas on liiga mullune paremuselt teine ründeliin aga kuivale jäänud. Täpselt nii juhtus ka kahes viimases mängus Tammeka ja Sillamäe vastu, milles Flora pidi koduväljakul leppima 0:0 viigiga.

Nädala sees võttis Flora koduväljakul Evald Tipneri karikasarja veerandfinaalis kohustusliku võidu Tartu Santose vastu, ent seegi edasipääs kindlustati vaid skooriga 3:1 ja pinget oli mängus küllaga. Paide kujunes Flora jaoks vahepeal meeskonnaks, kelle kulul väravatelöömist harjutada, sest näiteks 2014. aastal võideti kaks esimest mängu 5:0 ja 5:1 ning kolmas 3:0. Mullu aga võitis Flora esimese mängu 2:0, teise suurte raskustega 2:1 ja kolmanda 1:0. Hooaja viimases mängus kuulus 2:1 võit juba Paidele – tõsi, Flora oli selleks ajaks meistritiitli kindlustanud ja andis mänguaega ka varumeestele.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paide Linnameeskonna jaoks on laupäevane kohtumine Floraga esimene kodumäng murul. Usun, et murul mängimine annab meestele head hingamist juurde. Mänguliselt on tähtis, et suudame taktikalised eesmärgid ellu viia.»

Paide ründaja, veel mullu Flora ridadesse kuulunud Martin Kase: «Arvan, et mäng Floraga ei vaja pikemat arutelu. Kõik teavad, mis puust meeskond Flora on ja nad on ikkagi valitsevad meistrid. Meie oleme oma hoo üles saanud, aga meistrite algus on olnud tulemuste poolest krobeline. Mis saaks olla parem, kui Florat oma publiku ees võita. Fännid, tulge meid platsi äärde toetama!»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Premium liiga on muutunud selgelt tasavägisemaks ja taktikaliselt on juurde pannud kõigi võistkondade treenerid. Nii ka Paide, kes pealegi sel hooajal on muutunud koosseisult tugevamaks. Nad on ka oma rünnakud käima saanud ja heas hoos, nii et nende vastu peame oma mängu pisut teisiti üles ehitama. Ootame head kohtumist!»

Flora poolkaitsja Jan Kokla: «Läheme Paidesse hea emotsiooniga. Oleme selle mängu ootuses väga põnevil ja mängutahe on suur. Eesmärgiks on näidata head mängu ning vajalikud punktid koju tuua.»

Infonet – Rakvere Tarvas

Laupäeval, 16. aprillil kell 13.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee

Hooaega nelja võiduga alustanud Infonet tegi seejärel kaks viiki ja sai eelmises voorus esimese kaotuse, jäädes minimaalse skooriga alla Levadiale. Tabelis on see nad kukutanud kolmandale reale, ent liidrist Kaljust jäädakse endiselt maha vaid kahe ja teisel kohal olevast Levadiast ühe punktiga.

Rakvere Tarva vastu minnakse kahtlemata võtma kolme kindlat punkti ja parandama ka oma väravate vahet. Meistriliiga uustulnukatel on vaja samal ajal üle saada eelmise vooru pettumusest, sest lõpuks kodusele Rakvere linnastaadionile pääsemine tõi loodetud rõõmu asemel kaasa hoopis ülikindla 0:5 kaotuse Paidele. Tarva kaukas on sel hooajal seni vaid üks viigipunkt Narvast, endale on aga lastud seitsme mänguga lüüa juba 24 väravat ja ise võrku sahistatud vaid neljal korral.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Viimases mängus saadud kaotus andis meile kogemusi juurde ning läbi vigade paranduse astume järgmisele vastasele vastu veel tugevamalt! Tarvasel on nii tugevaid kui ka nõrku külgi. Meie eesmärgiks on mängida nii, et saavutaksime võidu ning rõõmustaksime oma fänne!»

Infoneti poolkaitsja Roman Sobtšenko: «Igasse mängu tuleb suhtuda vastutustundlikult. Mitte mingil juhul ei tohi lähtuda tabelist, sest Rakvere meeskond on väga ühtne ja võitluslik. Tuleb keskenduda oma mängule, saavutada hea tulemus ja näidata ilusat mängu.»

Tarva peatreener Valeri Bondarenko: «Eksisime Paide vastu liiga palju, polnud meeskondlikku esitust. Mäng Infonetiga hakkab nullist, anname parima.»

Tarva poolkaitsja Mario Kuokkanen: «Soovime näidata, et meie tase pole nõnda madal kui viimases kodumängus Paidega, mis ebaõnnestus meil täielikult.»

Sillamäe Kalev – FC Levadia

Laupäeval, 16. aprillil kell 16.00 Sillamäe Kalevi staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Hooaega väga kehvalt alustanud Sillamäe on vaikselt ennast leidmas. Tabelis ollakse küll seitsme punktiga endiselt seitsmendal real, kuid kahes viimases kohtumises on nii Infonetilt kui ka Floralt kätte saadud viigipunkt.

Peatreener Deniss Ugarov on pidanud seni toime tulema üsna hõreda koosseisuga, kuid Levadia vastu saab taas mängida punase kaardi tõttu kaks kohtumist vahele jätnud poolkaitsja Maksim Paponov. Eelmises voorus käis sel hooajal esmakordselt väljakul ka ründaja Jevgeni Kabajev, kelle teeneid Sillamäe hädasti vajab. Nädala sees hoiti aga karikasarjas elus oma eurounistust, kui kodus alistati Maksim Lipini väravast 1:0 Nõmme Kalju ja jõuti poolfinaali.

Levadia on hakkama saanud omamoodi trikiga, sest seitsme vooruga on löödud vaid seitse väravat, kuid sellegipoolest ollakse liigatabelis teisel kohal ja jäädakse liidrist Kaljust maha vaid ühe punktiga. Edu võti peitub liiga parimas kaitseliinis, sest Sergei Ratnikovi hoolealused on lasknud endale lüüa vaid kaks väravat. Viimati alistati kodus 1:0 Infonet ja jätkatakse ainsa meeskonnana kaotuseta.

Sillamäe vastu ei saa Levadiat jätkuvalt aidata mängukeelud kandev Anton Mirantšuk. Eelmises voorus käis aga esmakordselt platsil meeskonna uusim täiendus, mitu aastat Venemaa kõrgliigaklubidesse kuulunud ja selles liigas ka üle 60 mängu pidanud ründaja Alan Gatagov.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Laupäeval tuleb väga huvitav mäng. Levadia on praegusel hetkel liidrite hulgas ja mängud Levadia vastu meil on olnud alati võrdsed. Kuna jalgpallis võib tihtipeale tulemuse saavutada tehtud vigade tõttu, siis võib öelda, et võidab see võistkond, mis teeb neid vähem.»

Sillamäe keskkaitsja Deniss Tjapkin: «Väga tõsised mängud tulevad järjest ja meid ootab nüüd ees mäng Levadiaga. Valmistume mänguks ning tahaksime teenida maksimaalsed kolm punkti. Väga meeldiv oli mängida teisipäeval, kui kodupublik oli staadionil ning toetas meid ning tahaks meie fänne taas siia kutsuda.»

Levadia abitreener Urmas Hepner: «Ootame väga rasket ja võitluslikku kohtumist, mõlemal meeskonnal on hea tulemus all. Kindlasti on Sillamäe Kalev kõikidele konkurentidele kõva pähkel pureda, neil on piisavalt kogemust. Varakevadine muru ja Sillamäe õhkkond teevad mängu külaliste jaoks alati raskeks. Oleme meelestatud ainult võidule. Peame parandama oma ründmeängu, et luua rohkem momente ja need ka realiseerida. Samamoodi peame kaitses väga ettevaatlikult tegutsema – karikamängus lõid nad häid väga häid momente.»

Levadia ründaja Jevgeni Kobzar: «Valmistume väga raskeks mänguks võõrsil tugeva vastasega ning seda nende enda varakevadisel murul. Kohtumine kujuneb võitluslikuks. Meie eesmärgiks head mängu näidata ja kolme punktiga koju tulla.»

Narva Trans – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval, 16. aprillil kell 19.00 Narvas FAMA kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee

Trans on seni olnud käimasoleva hooaja kõige müstilisem meeskond, sest rünnakuga on piirlinlastel kõik korras, aga endale on lastud lüüa juba tervelt 20 väravat. Viimati kostitas Nõmme Kalju Transi koguni kuue tabamusega ja nii jääbki Transist sisselastud väravate arvult tahapoole vaid tabeli viimane meeskond Tarvas.

Ühtlasi on Trans ja Tarvas ainsad, kes pole sel hooajal veel kordagi võidurõõmu maitsta saanud. Narvalaste kõik neli punkti pärinevad viikidest ja see annab neile tabelis alles 8. koha. Ühe rea ja ühe punkti võrra tagapool on Pärnu, kes võitis küll hooaja esimese kohtumise, ent on järgmised kuus kaotanud. Seejuures on neis kuues mängus suudetud lüüa vaid üks värav, viimati jäädi kodumurul 0:1 alla Tartu Tammekale.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Mida siin saab öelda? Enne seda mängu kõik on juba räägitud. Käes on aeg tööd teha. Oleme hetkel kõige madalamas punktis, kuid peame sellest välja tulema. Tugevad suudavad seda, nõrgad annavad alla. Varsti saab teada, kummad me oleme.»

Transi kapten ja keskkaitsja Roman Nesterovski: «Oleme väga keerulises olukorras. Hooaja algus on täiesti läbi kukutatud. Peame otsast peale alustama ning igas järgmises mängus konkreetset ülesannet täitma. On väga oluline lõpuks võidu maitset tunda, usun, et see lisab meile enesekindlust. Olen kindel, et midagi veel pole kaotatud ning raske mäng Pärnu vastu võiks saada meie jaoks kauaoodatud sammuks õiges suunas ehk siis turniiritabelis edenemiseks.»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Kui keegi oleks ennustanud enne hooaja algust, et Premium liiga kaheksanda vooru eel on Pärnu LM ja Narva Transi vahe vaid üks punkt, siis see oleks paljusid inimesi rõõmustanud. Miks? Sest Narva Trans ei ole nõrk võistkond. Praegu me leiamegi ennast just sellises situatsioonis, aga kahjuks võitleme mõlemad hoopis tabeli tagumises otsas. Soovin edu mõlemale võistkonnale, et sellest olukorrast auga välja tulla.»

Pärnu kaitsja Marco Lukka: «Mäng saab olema väga raske. Punkte on võimalik saada, kui mängime distsiplineeritult ja kui meil on väljakul üks meeskond.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles