Eesti parim jalgpallur Vassiljev Kingi Hõbepallist: õiglane otsus

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kink (nr. 11).
Tarmo Kink (nr. 11). Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondise aasta ilusaimaks väravaks valiti oodatult Tarmo Kingi kaugpomm Serbias. Arvestades sooritust ja fakti, et just sellest tabamusest algas ajaloolise võidu toonud tagaajamine, võib küsida, kas teistel üldse oli šanssi?



Kui Tarmo Kink 8. oktoobril Belgradis Eesti aja järgi veidi enne kella ühtteist hilisõhtul EM-valikmängus Serbia vastu tabloole kaugpommiga viigi tõi, oli selge, et kui aasta lõpus peetavates sõprusmängudes keegi millegi imelisega hakkama ei saa, selgitavad aasta ilusaima koondisevärava Kink ja Usbekistani vastu täpne olnud Konstantin Vassiljev.

Päris rahulikult mõeldes ei jää aga kahtlust, et Kingi värav edestas Vassiljevi oma (Eesti jalgpalliajakirjanike liit andis Kingile 31, Vassiljevile 29 punkti). Esiteks, erinevalt Vassiljevist mängis Kink enne lööki efektselt mööda serblaste vasakkaitsjast. Teiseks: Kingi tabamus oli Serbia mängus kõikidele koondislastele suur motivatsioonisüst.

«Õiglane otsus. Ilus värav ja selle tähtsuses ei saa kahelda,» tunnustas kuulsas Serbia kohtumises 2:1 tabamuse löönud Vassiljev koondisekaaslast. «1:1 värav oli selles mängus isegi tähtsam. See andis meile kõigile lisajõudu ja motivatsiooni.»

Kui jätta aga kõrvale tabamuse tähtsus ja hinnata puhtalt kauglöögi ilu, saab tõdeda, et Eesti jalgpallikoondis on hakanud lööma ilusaid väravaid: mõlema mehe tabamused olid meistriklassist. Vassiljevi pall lendas otse ülemisse ristnurka, Kingi pomm aga vindiga üle serblaste väravavahi.

«Siis oleks pidanud kaks auhinda andma,» vastas Vassiljev küsimusele, kumb löök oli ilusam, kuid parandas siis ennast. «Tegelikult lõi Tarmo palli liikumise pealt ja ükskõik mispidi võttes oli tema oma parem.»
Päevakangelast ennast ei õnnestunud Postimehel eile tabada, kuid klubijalgpalli Inglismaa esiliigas Middlesbrough’s mängiv mees saatis videotervituse.

«Pean tänama inimesi, kes valisid minu värava. See on tunnustus minule,» sõnas Kink, kelle sõnul hindasid tabamust kõrgelt ka Belgradi staadionil muidu üsna leige mulje jätnud  Serbia koondise fännid. «Kui päris aus olla, siis Belgradi staadion mulle mingit muljet ei jätnud. Pigem isegi tundus, et Serbia fännid plaksutasid sellele väravale.»

Eesti jalgpallikoondise ilusaimat väravat on valitud aastast 1995, kui parimaks kuulutati Martin Reimi tabamus EM-valikmängus Sloveenia vastu. Pilguheit statistikasse näitab, et õnneks on eestlased suutnud just õigetel momentidel ilusaid tabamusi lüüa. 16 korrast on valikmängudes löödud tabamus olnud edukas kümnel korral. Kink võitis autasu esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles