KHL kui põhjatu auk: Soome tippklubi mattis kahe aastaga liigasse kümneid miljoneid eurosid (2)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääl läheb Helsingi Jokeritel KHLis võrdlemisi hästi, rahalises plaanis on tegu aga tohutult kahjumit tootva ettevõtmisega.
Jääl läheb Helsingi Jokeritel KHLis võrdlemisi hästi, rahalises plaanis on tegu aga tohutult kahjumit tootva ettevõtmisega. Foto: SCANPIX

Uudistele Eesti jäähokiklubi Ilvese võimalikust liitumisest KHLiga tõmmati pidurit aprilli alguses, kui selgus, et uuel hooajal liiga Eesti klubi siiski veel vastu ei võta. Vaadates aga Soome tippklubi Helsingin Jokerite näidet, võib tippliigasse minek endaga kaasa tuua Eesti mõistes tohutu rahalise miinuse.

Jokerit mängis tänavu KHLis teist hooaega. Avahooajal jõuti välja konverentsi poolfinaali ja saadi lõpuks kuues koht. Tänavu lõpetas Helsingi meeskond põhiturniiri läänekonverentsis teisena, kuid kaotas play-off'i avaringis 1:4 Torpedole. Sportlikus plaanis on seega tegu olnud selgelt liiga tippude sekka kuuluva klubiga.

Nüüd on aga avalikkuse ette on jõudnud esimese eelarveaasta numbrid ehk kulud-tulud ning numbrid on üsna ehmatavad, vahendab Ilta Sanomat. Hooajal 2014-15 jäi Jokerit Hockey Club Oy tervelt 13,3 miljoni euroga miinusesse. Lühidalt öeldes olid klubi väljaminekud tuludest üle kahe korra suuremad. Ainuüksi mängijate ja klubi personali palkadeks (ilma maksude mahaarvamise ja muude töötasudeta) kulus 11 miljonit eurot. Võrreldes eelneva hooajaga, kui mängiti SM-liigas, tõusis see number enam kui kaks korda.

Publikut jagub, aga tulu ei tule

Eriti silmatorkav on aga sissetulekute nappus. Jokerit kolis KHLi eesmärgiga turgu kasvatada, ent esimese aastaga teeniti vaid kaks miljonit eurot rohkem kui näiteks koduses SM-liigas mängiv ja üle kahe korra väiksemat saali omav HIFK. Üle 13 000 pealtvaataja mahutaval Hartwall Arenal jälgib Jokerite kohtumisi küll peaaegu alati viiekohaline arv pealtvaatajaid, kuid piletid lähevad kaubaks kas madala hinnaga või siis jagatakse neid suisa tasuta. Samuti pole klubi suutnud leida uusi suursponsoreid.

Kahjumi tõttu on klubi vaadeldaval ajaperioodil finantseeritud pikaajalist laenudega summas 9,1 miljonit eurot. Kapitalilaenuna on klubi saanud 12,8 miljonit eurot. Harri Harkimo, kellele kuulub 51 protsenti klubist, ennustas mullu novembris, et ka nüüdseks lõppenud aasta toob kaasa kümnekonna miljoni euro suuruse kahjumi. Seega võib arvestada, et Jokerit on kahe KHLis veedetud hooajaga saanud vähemalt 23 miljonit eurot kahjumit.

Arvestades, et Eestis on turg veelgi väiksem ja Ilvese koduareeniks plaanitud Tondiraba jäähall mahutab vaid 5000 inimest, on endiselt õhus olulised küsimused - kust võetakse KHLi klubi jaoks raha ning kes selle raha taga on? Erinevalt Jokeritest peaks Ilves ka mängijate värbamisel alustama seejuures sisuliselt nullist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles