Pimesikumäng nimega tõstmine

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelane Ruslan Albegov on kolmest viimasest tiitlivõistlusest loobunud, kuid Rio olümpiat silmas pidades on ta ikka favoriit number üks.
Venelane Ruslan Albegov on kolmest viimasest tiitlivõistlusest loobunud, kuid Rio olümpiat silmas pidades on ta ikka favoriit number üks. Foto: SCANPIX

Augustis toimuvate Rio de Janeiro olümpiamängude meeste üliraskekaalu tõstmine tõotab tulla üle aastate üks vägevamaid ja konkurentsitihedamaid. Kõrgesse mängu loodab Brasiilias loomulikult sekkuda ka Mart Seim, kuid võib juhtuda, et starti asuvate meeste isiklike rekordite võrdluses jääb eestlane alles esikümne teise poolde. Siiski on tõstmine spordiala, kus võisteldakse harva, ja nagu viimase aja praktika näitab, siis võidakse üsna kergekäeliselt ka tiitlivõistlustest loobuda.

Kindlasti ei soovi ükski sportlane niisama heast peast loobuda olümpiamängudest, siiski on aga võimalik, et mõni tõsine tegija jääb Riost kõrvale ja põhjused selleks võivad olla erinevad. Lisaks pole ka selge, kas kõik mehed jõuavad enda parimate päevade vormi – sellele küsimusele saabki tõenäoliselt vastuse alles Rios, kuna nii mõndagi meest pole pikalt rahvusvahelisel areenil näha olnud.

Olümpiat silmas pidades on suurimaks soosikuks endiselt 28-aastane venelane Ruslan Albegov, kelle isiklikuks rekrodiks on kahe tõsteviisi kogusummas 464 kg. Kahekordne maailmameister ja Londoni OM-hõbe on viimasel ajal mänginud peitust ja väljaspool Venemaad nähti teda viimati 2014. aasta MMil kulda võites. Kolmest järgnevast tiitlivõistlusest on ta aga teadmata põhjustel loobunud.

Detsembris käis Albegov kangi sikutamas Groznõis President Cupil ja teenis 440 kg esikoha. Groznõis proovis ta ka tõukamise maailmarekordit 265 kg, kuid mõlemad katsed olid pigem lootused ja spetsialistide hinnangul ei olnud ta nii hea, kui oleks võinud eeldada.

Jätkuvalt ei ole teada, mis saab Houstonis kogusumma maailmarekordi 475 kg kuldmedali võitnud venelasest Aleksei Lovtševist. Kuigi Venemaa meedia on kirjutanud ka tema positiivsest B-proovist, siis ametlikes protokollides on ta endiselt võitja. Positiivse A-proovi tõttu on talle määratud ajutine võistluskeeld, kuid see on seni ka kõik.

Vastuoluline oli selles mõttes ka nädalavahetusel lõppenud Førde EM. Kui Houstonis teisena lõpetanud Laša Talakhadze kutsuti lavale maailmameistrina ja Seim MM-hõbedana, siis maailmarekorditena ilutsesid suurel ekraanil ikka Lovtševi Houstonis püstitatud tippmargid.

Olümpiamängude eel medalivõitjaid ennustav statistikaportaal Infostrada, kelle ennustuse kohaselt võidab Eesti Rios ühe pronksi ja selle toob Epp Mäe, märgib viimatises ennustuses endiselt, et meeste üliraskekaalus võidab hõbemedali just Lovtšev. 5. aprillil uuendatud tabeli kohaselt peaks kulla saama Albegov. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles