Milline Eesti pallimängija kuulub tugevaima klubi rivistusse?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Venno mängib teist hooaega järjest Meistrite liigas pallivas meeskonnas.
Oliver Venno mängib teist hooaega järjest Meistrite liigas pallivas meeskonnas. Foto: VfB Friedrichshafen

Kui Eesti jalgpallikoondise põhimängijad kuuluvad kõik välisklubide ridadesse, siis ka võrkpalli ja käsipalli rahvusesindusest on piiri taga pallimas rohkem kui pooled mehed. Samuti on viimasel ajal lisa saanud välismaal mängivate korvpallurite read.


Alade siseselt nõustuvad ilmselt paljud, et jalgpalluritest mängib tugevaimas klubis Ragnar Klavan (AZ Alkmaar), korvpalluritest Kristjan Kangur (Varese Cimberio), võrkpalluritest Oliver Venno (VfB Friedrichshafen) ja käsipalluritest Mait Patrail (Schaffhauseni Kadetten). Ent neid omavahel kõrvutades tekib aga küsimus, kes neist esindab tugevaimat meeskonda.

Postimehe sporditoimetus reastas Eesti pallimängijate koduklubid tugevuse järgi.

1. Oliver Venno
(VfB Friedrichshafen)
Eesti viimase aja üks andekamaid pallimängijaid Oliver Venno on pidevalt astunud karjääriredelil samme edasi ning praeguseks on ta maandunud Saksamaa võrkpalli viimase aastakümne valitseja VfB Friedrichshafeni ridadesse.

Kuigi Saksamaa liigat ei saa võrrelda Itaalia, Venemaa ja ka Poola omaga, on Venno sel aastal ainuke Eesti võrkpallur, kes mängib kõrgeima tasemega klubiturniiril ehk Meistrite liigas. Praegu hoiab Friedrichshafen eurosarja alagrupis nelja meeskonna konkurentsis 3. kohta.

2. Mait Patrail
(Schaffhauseni Kadetten)
Pole kahtlust, et Patrail on praegu Eesti parim käsipallur ning Šveitsi tippklubi Schaffhauseni Kadetteni ridades saab 22-aastane mängumees oma oskusi näidata ka Meistrite liigas.
Kui tasemelt jääb Šveitsi liiga lisaks Saksamaale ja Hispaaniale alla veel mõnele, siis sel hooajal on Patrail Venno kõrval teine eestlane, kelle koduklubi pallib Euroopa tugevaimas klubisarjas. Praeguse seisuga on Schaffhausen jõudmas ka Meistrite liigas 16 parema sekka.

3. Kristjan Kangur
(Varese Cimberio)
Itaalias mängides saab Kangur oma oskusi proovida ühes Euroopa tugevamas liigas ning seni on ta seda teinud hästi. Kui alguses püsiti tabeli tipus, siis praeguseks on oma positsioone küll natuke loovutatud.
Pärast Martin Müürseppa ongi Kangur olnud mees, kes Eesti korvpalluritest mänginud kõige nimekamates klubides.
Kui võrrelda näiteks Itaalia ja Venemaa liiga taset (Venemaale siirdus hiljuti mängima Janar Talts), siis sel hooajal jõudis Euroliigas 16 parema sekka kaks Itaalia klubi, kuid venelaste jaoks jäid seekord sellised tulemused kättesaamatuks.

4. Ragnar Klavan
(AZ Alkmaar)
Klavan on praegu ainuke Eesti jalgpallur, kelle koduklubi on osalenud kahel järjestikusel hooajal mõne Euroopa klubisarja põhiturniiril.
Kui käimasoleval hooajal proovis klubi oskusi Euroopa liigas, siis aasta varem mängiti Meistrite liigas. Kuigi Alkmaar ei ole eurosarjades kõige säravamalt mänginud, ollakse pidevalt pildil.
Kui Hollandi liiga Euroopa viie tugevaima sekka ei kuulu, siis järgmise viisiku seas ollakse juba kindlasti.

5. Janar Talts
(Samaara Krasnõje Krõlja)
Hooaega Tartu Rockis alustanud Janar Taltsist sai hiljuti kolmas Eesti koondise korvpallur, kes teenib nüüd leiba piiri taga. Kuigi Venemaa liigas paikneb Samaara alles eelviimasel ehk 9. kohal, annab klubi tugevusest aimu asjaolu, et suvel toodi meeskonda aastaid NBAs mänginud Sloveenia koondislane Primož Brezec.
Kuigi Venemaa liiga pole praegu nii tugev kui paar hooaega tagasi, on tegemist väga kõrgel tasemel meeskonnaga.

6. Ardo Kreek
(Varssavi Polütehnikum)
Eesti võrkpallikoondise liidri Oliver Venno kõrval on Kreek mees, kes mängib tugevuselt järgmises klubis.
Kui Venno klubi võib hinnata kõrgemalt kui Kreegi tööandjat, on Poola liiga tasemelt tugevam kui Saksamaa oma.
Tugevas konkurentsis ollakse praegu 5. kohal ning ka Kreek on meeskonna edus oluline lüli.

7. Sergei Pareiko
(Tomski Tom)
Praegu on Pareiko klubita, ent lõppenud hooajal kuulus ta Venemaa kõrgliiga meeskonna Tomski Tomi ridadesse.
Kui Tomski võistkond on Venemaal keskmik, siis meie idanaabrite jalgpall on Euroopas aasta-aastalt aina rohkem pead tõstmas ning häid tulemusi näitamas.
Samas võib Pareiko juba lähiajal olla see, kes teeb edetabelis korraliku tõusu, kuna siirdumine mõnda Briti saare klubisse annaks selleks kindlasti alust.

8. Tarmo Kink
(Middlesbrough)
Vaatamata sellele, et Kink ei kuulu meistriliiga meeskonna ridadesse, on Inglismaa esiliiga kahtlemata tugevaim jalgpalli esiliiga maailmas ning annab silmad ette isegi paljudele kõrgliigadele.
Hooaega alustati ühe soosikuna, ent seni pole asjad sujuvalt kulgenud ning praegu paiknetakse tabeli teises pooles.
Eesti jalgpallurite tööandjate nimekirja sirvides on Middlesbrough’ puhul kindlasti tegemist ühe nimekama ja tugevama võistkonnaga.

9. Raimo Pajusalu, Keith Pupart (Rennes Volley 35)
Lõppenud aastal valiti võrkpallimeeskond Eesti parimaks võistkonnaks ning lisaks tagati pääs Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile. Seetõttu pole ka ime, et meie tabelisse mahtus kõige rohkem võrkpallureid – neli.
Prantsusmaa liigat võib tugevuselt võrrelda Poola meistrisarjaga, kuid Rennes’il ei ole Prantsusmaal seni nii hästi läinud kui Varssavi meeskonnal Poolas.

10. Marius Aleksejev
(Kriens-Luzern)
Eesti käsipallikoondise puurilukk  Marius Aleksejev on samuti astunud karjääris sammu edasi. Kui Eesti koondise liider Mait Patrail mängib Šveitsi parimas klubis, siis Aleksejevi tööandja Kriens-Luzern hoiab tabelis teist positsiooni. Samas üheski eurosarjas nad sel hooajal ei osale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles