Kodusõja teine vaatus: kaitses kõva, aga kes lööks väravaid?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora-Levadia, Eesti liigajalgpalli kõige põhimõttelisem vastasseis.
Flora-Levadia, Eesti liigajalgpalli kõige põhimõttelisem vastasseis. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Premium liiga avaringi ehk hooaja esimese veerandi täitumise järel tippmeeskondadele mingit puhkust ei anta – juba täna tuleb «suurel nelikul» tulevikku vaadates ära pidada 17. vooru mängud, mis annavad suviseks eurokohtumiste ajaks neile hingetõmbehetke. Paraku peab jalgpallisõber langetama ka valiku, kas minna Lillekülla vaatama Flora ja Levadia duelli või seada sammud Hiiu staadionile, kus kohtuvad Nõmme Kalju ja Infonet. Mõlemad kohtumised algavad kell 19.00, Postimees toob vaatajateni Eesti jalgpallielu jätkuvalt tuliseima vastasseisu ehk Flora ja Levadia tänavuse teise heitluse.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – FC Levadia

Teisipäeval, 26. aprillil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Ei ole endiselt koduses jalgpallis suuremat duelli kui Flora ja Levadia vastasseis, ehkki Kalju-Flora mängud tallavad populaarsuselt ja põnevuselt juba kandadel. Derbiklassika esimene vaatus mängiti maha kohe selle hooaja avavoorus ja seinal rippunud püss seekord pauku ei teinud – väravad jäid löömata ning tablool seisid lõpuvile kõlades endiselt kaks ümmargust nulli.

Talvel kõvasti meeskonda uuendanud ja peatreenerigi välja vahetanud Levadias oldi punkti üle märksa rõõmsamad kui Flora leeris. Avaring on aga näidanud, et hooaja eel soosikuks kuulutatud Floral ongi väravasihiku paika saamisega selgeid raskusi. Nädalavahetusel loksus kõik Pärnu vastu viimaks paika, kui Andre Frolovi penaltist ja Rauno Sappineni kahest tabamusest võeti 3:0 võit ning tehti lõpp viis mängu kestnud võiduta seeriale. Levadia pidi seevastu taga kiruma käest lastud punkte, kui Tartu Tammeka vastu anti kümmekond minutit enne lõppu eduseis käest ja lepiti 1:1 viigiga.

Nii lahutab 19 punktiga kolmandal kohal olevat Levadiat ja 14 punktiga viiendal tabelireal asuvat Florat enne duelli teist vaatust viis punkti. Flora jaoks halvimal juhul võib mahajäämus sestap käriseda kaheksale punktile ja sõltuvalt samal ajal toimuvast Kalju-Infoneti mängu tulemusest on õhus ka võimalus, et kolmapäeva koites ollakse liigatabeli liidrist juba tervelt 11 punkti kaugusel.

Vara on veel rääkida mängust elu ja surma peale, kuid ülitähtis on see kohtumine mõlemale meeskonnale siiski. Mullu lõpetas rõõmsamal noodil Flora – pärast meistritiitli kindlustamist alistas kammitsaist vabanenud meeskond eelviimases voorus Levadia 2:0. Värvikast mängust jäi paljudele ennekõike meelde Sergei Pareiko eemaldamine, kuid selle varjus lõpetas Flora meeletult pikale veninud sandi seeria. Nimelt oli enne mullust oktoobripärastlõunat võetud Levadia viimane skalp tervelt neli aastat tagasi. Vahepealsed 15 mängu lõppesid aga viigi või Levadia võiduga.

Läbi aegade on meeskonnad vastamisi 90. korda, liigamängudes aga 70. korda. Seni on selgelt peal Levadia – neil on kirjas 33 ja Floral 16 võitu, 20 mängu on lõppenud viigiga. Tänavu on mõlemad olnud kindlad kaitses – Levadia on lasknud endale üheksa vooruga lüüa vaid kolm ja Flora neli väravat. Küll aga koonerdatakse väravatega. Flora on oma 14 tabamusest 12 löönud kolmes mängus ja jäänud neljas kohtumises sootuks kuivale, Levadia on vastase võrku sahistanud kümnel korral ning selles arvestuses edestatakse vaid tabelis kahel viimasel kohal olevat Pärnut ja Rakveret.

Levadiat ei saa sedapuhku aidata kaitsja Maksim Podholjuzin, kes teenis Tammeka vastu minutiga järgemööda kaks kollast kaarti ja saadeti varakult puhkama. Samuti sai juba avapoolajal vigastada ja oli sunnitud väljakult lahkuma värskeim täiendus, Venemaa ründaja Alan Gatagov. Floral olulisi puudujaid pole.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Oleme meeskonnaga viimaste voorude jooksul käinud läbi tulest ja veest ning kindlasti on see meid karastanud. Sisu meis on ja derbiks oleme keskendunult valmistunud. Kindel on see, et tuleb väga tugev mäng.»

Flora kaitsja Gert Kams: «Teisipäeval ootab meid ees linnalahing igipõlise rivaali Levadiaga. Oleme saanud mänguks hästi valmistuda ning oleme homme värsked ja teravad. Loodame näha tribüünidel palju inimesi!»

Levadia abitreener Urmas Hepner: «Ees ootab hooaja teine Tallinna derby, mis on alati eriliseks maiuspalaks nii mängijatele kui ka publikule. Eelmises mängus tabas meid tagasilöök, kui pidime Tammeka vastu viigiga rahulduma, seda suurem on meeskonna võidunälg kohtumises FC Floraga. Peame kaitses kindlalt mängima ning rünnakud lõpuni viima. Samuti peame olema hoolsad, et vältida arutuid kollaseid kaarte, mis võivad hooaja edenedes kalliks maksma minna. Oleme suureks mänguks valmis ja sõidame Lillekülla selge sooviga kohtumine võita ning kolme punktiga oma positsiooni kindlustada. Ootame kõiki poolehoidjaid meile kaasa elama.»

Levadia väravavaht Sergei Lepmets: «Hooaja avamängus tegime FC Floraga võitlusliku viigi, nüüd tahame igipõlise rivaali üle mängida ja kolm punkti välja võidelda. Peame olema kaitses hoolikad ja rünnakul teravad. Avaring näitas, et suudame kõikide vastastega mängida ja tiitli nimel heidelda.»

Kalju vankrit on seni vedanud kogenud mängijad, pildil võitleb palli pärast Jorge Rodrigues. FOTO:
Kalju vankrit on seni vedanud kogenud mängijad, pildil võitleb palli pärast Jorge Rodrigues. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Nõmme Kalju – FC Infonet

Teisipäeval, 26. aprillil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Vähe oli neid, kes julgenuks hooaja eel ennustada, et avaringi järel on tabelis liidrikohal Nõmme Kalju. Ometi on just nii läinud, sest teist kohta hoidvat Infonetti edestatakse üheksa vooru järel kahe punktiga. Samas on just Infonet see meeskond, kes suutnud ainsana tänavu Premium liigas Kalju üle mängida.

Teise vooru kohtumist asus Kalju võõrsil küll tänu Artjom Dmitrijevi väravale kiirelt juhtima, ent omaväravast sündis viik ning 33. minutil tutvustas end meistriliiga väravavahtide ootamatu hirm Offosu Appiah. Kui toonane värav oli ghanalasest keskkaitsjale Eestis esimene, siis tänaseks on tal tabamusi koos juba tervelt viis ja sellega jagab Appiah väravaküttide edetabelis Flora ründaja Sakari Tukiaineniga esikohta! Veel erilisemaks teeb Appiahi saavutuse see, et Tukiainen lõi kõik oma viis väravat tabelis viimasel real olevale Rakvere Tarvale, ghanalase kollid on aga sündinud eri mängudes.

Erinevalt samal ajal Lillekülas rinda pistvatest Florast ja Levadiast oskavad selles paaris väravaid lüüa mõlemad meeskonnad, sest mõlemal on avaringi järel kirjas 20 tabamust. Sellega tehakse silmad ette kõikidele teistele meeskondadele, kusjuures ka Kalju poolel on seni säranud keskkaitsjad – nii Maximiliano Ugge kui ka Jorge Rodrigues on täpsed olnud kaks korda. Just Rodriguesi värav tõi Kaljule laupäeval kolm võidupunkti Paide Linnameeskonna vastu, kellest saadi jagu hoolimata sellest, et alates avapoolaja lõpust mängiti Damiano Quintieri rumala punase kaardi tõttu ühemehelises vähemuses.

Kui lisada 34-aastasele Rodriguesile teisel poolajal mängu sekkunud ja selle käiku otsustavalt muutnud sama vana Tarmo Neemelo ning võiduväravale suurepärase nurgalöögiga vundamendi valanud 32-aastane Andrei Sidorenkov, võib öelda, et Kaljut hoiavad vee peal vanameistrid. Ent kogenud mehi jagub eesotsas Eesti koondise raudvara Aleksandr Dmitrijevi ja Dmitri Krugloviga ka Infoneti ridadesse. Mullu saadi Kalju vastu kõigi aegade esimene ja tänavu teinegi võit, ehkki kokkuvõttes on omavahelistes duellides veel peal Kalju. Tänasele mängule tuleb Infonet eeldatavasti hea emotsiooniga, sest laupäeval võeti Narvas sealse Transi vastu kindel 3:0 võit. Lisaks Appiahile oli kaks korda täpne Artur Rättel.

Mõistetavalt ei saa Kaljut tänases mängus aidata laupäeval platsilt eemaldatud Quintieri, Infonetil ei saa kogutud kollaste kaartide tõttu aga väljakule joosta Dmitrijev.

Kalju abitreener Fredo Getulio Aurelio: «Kalju on liider ning Infonet teisel kohal. Hooaja esimeses omavahelises mängus kaotasime 1:2, kuid nüüd oleme tabeli tipus ning meie meeskond mängib suure enesekindlusega. Loodan, et ilm on ilus ning palju inimesi leiab tee staadionile.»

Kalju ründaja Ats Purje: «Viimases mängus tuli võit väga raskelt, kuid hoolimata teisel poolajal vähemuses mängimisest näitasime võitjate mentaliteeti. Infoneti vastu on meie senise hooaja ainus kaotus tulnud ehk midagi kerget oodata pole. Ootame fänne mängule!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Praegu on veel vara mõelda oma kohast tabelis. Peame valmistuma konkreetseks vastaseks ning maksimaalselt taastuma pärast viimast mängu. Meie eesmärgiks on distsipliin ja võidu poole pürgimine. Ülejäänu otsustab mäng ja õnn. Ootame oma fänne: nende toetus lisab meile jõudu!»

Infoneti poolkaitsja Pavel Dõmov: «See mäng on meie jaoks väga tähtis. Meie ainsaks eesmärgiks on võtta sellest mängust kolm punkti. Nagu ka meie, armastab Nõmme Kalju ründavat jalgpalli. Seda tõendab ka väravate statistika. Peame eemaldama kõik ligipääsud meie väravani ning sundima peale oma jalgpalli. Mäng tuleb kindlasti väga huvitav!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles