Pesumasina ja tammepakuga kuldse medalini

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä.
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä. Foto: Rein Kilk

Augustis toimuvateks Rio de Janeiro olümpiamängudeks vormi koguvad sõudmise paarisaerulise neljapaadi liikmed Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo tegid teel Brasiiliasse ühe viimastest vahepeatustest, kui Saksamaal Brandenburgis saadi kaela Euroopa meistrivõistluste kuldmedal. Seejuures tuli heidalda ilmastikuoludega, mida tiitlivõistlustel pole nähtud aastakümneid. 

Kuldse autasuga lõpetati ühtlasi nelja aasta pikkuseks kujunenud medalipaus. Eestlaste jaoks oli see esimeseks korraks EMil poodiumile kerkida pärast 2012. aastat – toona võitis neljapaat samas koosseisus ka kuldse medali ning lisaks sai pronksi kaela Kaisa Pajusalu. 2012 oli viimaseks korraks, kui EMi peeti sügisel. Seejärel koliti tiitlivõistlus kevadele ja eestlaste medalijada katkes. Eilne kuldne autasu oligi kevadiste EMide esimeseks.

«Selle hooaja esimene MK-etapp oli meie poolt ikka kesine (4. koht). Tahtsime EMil näidata, et suudame ikka korralikult sõita,» tunnistas neljapaadi eessõudja Taimsoo, et tõestamise soov oli suur. «Nagu meil enamasti tavaks, siis suutsime iga sõiduga minna paremaks.»

Lisamotivatsiooni pakkus eestlastele ka eilne ilm, mis oli kõigile parajaks katsumuseks. Kui eestlased kohanesid oludega lõpuks kõige paremini, siis hõbemedalid said kaela leedulased ja pronksi venelased. Maailmameistrid sakslased pidid kodupubliku ees leppima neljanda kohaga.

«Kui finaal hakkas pihta, siis viskas kohe paadi korralikult vett täis. Siis oli küll tunne, et see sõit on midagi enamat kui tavapärane võistlus. Tekkis kohe lisasoov end sellises olukorras tõestada,» tunnistas karjääri jooksul neljanda EM-kulla kaela saanud Raja. «Tiitlivõistlustel ei olegi nii raske ilmaga varem sõitnud. Kõik ukerdasid rajal parajalt ning õigel kursil püsimisega oli tegemist.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles