Geenitestid tõestasid Eesti rekordimasina andekust

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kregor Zirk kodustel meistrivõistlustel.
Kregor Zirk kodustel meistrivõistlustel. Foto: Raul Mee

UJUMINE. Eesti ujumise noor staar Kregor Zirk on enda arvele kirjutanud rohkelt Eesti rekordeid, seda nii lühematel kui pikematel distantsidel. Kuna noormehe treeneri Kaja Haljaste sõnul on Zirk sellises vanuses, kus tuleks hakata keskenduma konkreetsetele distantsidele, käis meie ujumislootus mõni aeg tagasi sooritamas geeniteste, mille tulemused olid vägagi positiivsed. 

aEsimest aastat Inglismaal õppiv Zirk kasutas hiljuti oma kodulinnas Tartus paikneva Sportsgene’i ettevõtte teenuseid ning lasi teha endale toidutalumatuse testi ja geenitestid. Kui neist esimene pikemat selgitust ei vaja, siis geenitestide abil saab kindlaks teha inimese pärilikud eeldused, kas talle sobivad vastupidavus- või jõu- ja kiirusalad. 16-aastane Zirk on siiani tegelenud nii lühemate sprintide ehk 50 meetri distantside kui ka veidi pikemate ehk näiteks nii 400 kui ka 1500 meetri distantsidega. Ujumistalendi treeneri Haljaste sõnul on nii erinevate alade harrastamine sportlase arengule igati kasulik. «Tuleviku osas on see ainult plussmärgiga, et ta noorena nii laiapõhjalise tausta on saanud. Liiga varakult spetsialiseeruma hakata on vale, alles 16–17-aastaselt võibki hakata neid otsuseid tegema,» rääkis Haljaste oma kasvandikust. Ta lisas, et samas ei läinud meie ujumislootus kõnealuseid teste sooritama konkreetse eesmärgiga mõnda ala välistada, vaid puhtalt inimlikust huvist.

Testide tulemused olid suurepärased: noormees sai võrdselt head näitajad nii vastupidavuses kui kiiruses, mis tähendab, et talle sobivad nii pikemad kui ka lühemad distantsid. «Ega ma sinna minnes ei teadnud päris täpselt, mis see annab ja mida oodata, aga pigem tuli küll üllatusena, et mõlemad näitajad täpselt samad tulid,» nentis loo kangelane, kes 12 palli skaalal sai kahe näitaja peale kokku kõrge tulemuse 10 punkti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles