Eluaegse võistluskeelu saanud Kalmus korraldab dopinguvõistluse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Marek Kalmus ei osanud öelda, kas ta astub ka ise Eestis korraldataval NAC-liiga võistlusel lavale.
Marek Kalmus ei osanud öelda, kas ta astub ka ise Eestis korraldataval NAC-liiga võistlusel lavale. Foto: bonsuna.com

Eluaegse võistluskeelu saanud kulturistil Marek Kalmusel pole mõtteski spordist tagasi tõmbuda. Veebruaris 40. sünnipäeva tähistav mees tõstab iga päev rauda nagu parematel päevadel ning korraldab Eestis saatusekaaslastele omaette võistluse.



Kalmus kinnitas, et oktoobri lõpus või novembri alguses leiab Tallinnas aset NAC-liiga võistlus. Selgituseks – tegemist on ühega paljudest nn alternatiivliigadest, kus dopingukontrolli ei tehta.
«See, et dopingukontroll puudub, ei tähenda, et keelatud ainete tarbimine oleks lubatud,» püüdis Kalmus udutada.

Eelmise aasta lõpus Hamburgis peetud NAC-liiga jõuproovist osa võtnud Kalmus on oma kavatsuse vajalikkuses veendunud. «Eestis tegeleb kulturismiga märksa rohkem inimesi, kui meistrivõistlustel osaleb, ja nemad väärivad oma võimalust. Pealegi upitavad kohtunikud Eesti meistrivõistlustel omasid ettepoole ja auhinnad piirduvad medaliga. Meie pakume parematele raha,» kinnitas Kalmus, kes ei osanud auhinnafondi suurust öelda.

Lahtine on Kalmuse sõnul seegi, kas kuulutada võistlus, mille nimeks sobiks tema hinnangul hästi Mr Estonia, lahtiseks ehk kutsuda Eestisse ka välismaiseid lihamägesid. Täpsustuseks olgu öeldud, et kõik osalejad ei pruugi olla varem dopinguga vahele jäänud.

Profisportlase kombel harjutav Kalmus ei tihanud lubada, kas ta ka ise lavale astub. «Näis, kui heasse vormi õnnestub end viia. Langetan otsuse sügisel,» täpsustas ta.

Kalmus oli kindel, et tal õnnestub ausa spordi põhimõtetega vastuollu minevale võistlusele piisavalt toetajaid leida. «Rahvas tahab ju näha kulturiste, mitte sportvõimlejaid,» õrritas ta.

Kalmuse korraldataval võistlusel, kus astuvad üles ka naised, ei saa näiteks kaasa teha meie esinumber Ott Kiivikas, kes saaks sel juhul IFBB sarjas ehk ainsas Rahvusvahelise Olümpiakomitee tunnustatud kulturismi- ja fitnessiorganisatsioonis võistluskeelu.

«Elame demokraatlikus riigis ja igaühel on õigus võistlust korraldada, iseasi, kes selle tulemusi aktsepteerivad. Kui leidub inimesi, kes sama ideoloogiat jagavad, siis andku tuld. Võin ka ise oma sõbrad kokku kutsuda ja MM-tiitli välja anda,» pareeris Kiivikas.

Eelmise aasta lõpus amatööride MMil 10. koha teeninud Kiivikas ütles, et Kalmuse väide, nagu näeks alternatiivliigades tõelist kulturismi, ei pruugi paika pidada.

«Kalmus pole IFBB võistlustel kordagi 15 parema sekka pääsenud,» tõi Kiivikas näite. «Minu eesmärk pole kellegi vastu töötada. Asjad loksuvad ise paika.»

Märksõnad

Tagasi üles