Sõber: Andersoni me Tarva särgis enam ei näe

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Saage (paremal) ja Richard Andersoni (keskel) mängud Tarva särgis on mängitud. Matt Hall (vasakul) jätkab veel Virumaa meeskonnas.
Kristo Saage (paremal) ja Richard Andersoni (keskel) mängud Tarva särgis on mängitud. Matt Hall (vasakul) jätkab veel Virumaa meeskonnas. Foto: Liis Treimann

Vana aasta viimastel päevadel Eesti karikavõistlustel hõbeda võitnud Rakvere Tarva korvpallimeeskonnast on justkui tuulispask üle käinud – välismaale siirdunud Kristo Saage ja Renato Lindmetsa järel viib vigastus meeskonnast Richard Andersoni.



Eelmisel hooajal meeskonnaga liitunud ja sügisel ise Rakverre tagasi kippunud Andersoni varemgi valu teinud põlv tekitas vaevusi juba detsembris. Jaanuari esimestel päevadel käis ta spetsialistide juures põhjalikumal uuringul ja otsus oli karm.

«Andersoni me enam ilmselt Tarva särgis ei näe,» nentis rakverelaste peatreener Andres Sõber. «Juba paar aastat tagasi opereeritud põlv on taas katki. Ta pole kukkunud ega midagi, liiges on lihtsalt kulunud. Doktor Kaido Meitern vaatas ja ütles kohe, et asi pole hea.»

Kuigi nädalaga on meeskonnast lahkunud kolm põhimeeste hulka kuulunud mängijat, ei rutta Sõber neid uute palluritega asendama. Esialgu on liitujaid vaid üks ja seegi on tegelikult kadunud poja tagasitulek – esmaspäevast ühineb Tarva treeningutega sügisel loobunud 28-aastane ääremängija Raido Villers.

«Ma ei hakka kiirustama ja lasen meestel ennast tõestada. Kui näen, et vajame tugevdust, on uue mängija toomiseks aega veebruari lõpuni,» selgitas Sõber. «Praegu on tähtis saada aimu, kellega võin ka järgmisel hooajal arvestada.»

Kogenud treeneri optimism võib näida hulljulgusena – tema käsutusse jäänud pallurite nimekirja vaadates on selge, et viimasel pooleteisel aastal näidatud taseme säilitamiseks on vaja väikest imet. Ilmselt mõistab seda ka Sõber ise.

«Hommikul trennis vaatasin, kuidas ühe korvi all viskasid Janis Vahter, Oliver Metsalu ja Joonas Vaino, ning mõtlesin, et kuidas ma küll karikavõistluste poolfinaali võitsin,» rääkis ta.

Saage lahkumise järel ülendas Sõber kapteniks keskmängija Viljar Veski, pärast Andersoni taandumist peab Veski arvestama ka senisest rohkemate mänguminutitega. «Rääkisin Viljariga, et ei soovi talle panna lisapingeid, kuid ta peab mõistma, et ei tohi platsil oma vigu ära teha. Vajan teda igas kohtumises vähemalt 30 minutit,» meenutas Sõber Veskile lausutud sõnu.

Korvi all peavad Veskit toetama Brett McGee, Janis Vahter ja vahepeal teises liigas kosunud Joonas Vaino. Tagaliinis peavad meeskonda üleval hoidma Joosep Pokla, Martin Dorbek ning leegionärid Matt Hall ja Howard Frier. Kõigi nelja võimetest on Sõbral poole hooajaga tekkinud oma ettekujutus.

Peatselt 20. sünnipäeva tähistav Dorbek on Veski kõrval teine mängumees, keda Sõber üritab tänavu korvpallikaardile tõugata. Mängujuhi rolliga saabki ta korralikult hakkama, kuid viskamisest eelistab noor mängumees hoiduda. Eesti meistriliigas on ta tänavu mänginud keskmiselt 26 minutit, mille jooksul on ta arvele kogunenud keskmiselt kolm punti.

«Teda peab ettevaatlikult viskamisele suunama, liigselt surudes võivad muud mänguelemendid kannatada,» arvas Sõber.

Võrreldes kevadel Eesti meistriliigas hõbeda võitnud koosseisuga on Tarvast lahkunud kaheksa meest. Neist kuus mängisid Lääne-Virumaa meeskonna triumfis suurimat rolli. Sõber annab endale aru, et allesjäänud ja asenduseks kutsutud mängijatega tekib ilmselt tagasilööke isegi koduliiga keskmike Valga ja Raplaga heideldes.

«Aeg näitab, kuidas meie oma publik praegust meeskonda vastu võtab ja toetab. Kindel on aga see, et soovin kevadel otsustavate mängude ajal taas esimese otsa meeskondadele vastu hakata. Seni on tähtis olla vähemalt kolmandal-neljandal kohal,» vaatas Sõber tulevikku.

Viimasel ajal on korvpalliringkondades Sõpra hurjutatud, et ta on oma noorte meeste kasvatamise põhimõtted hüljanud ja toonud meeskonda liiga palju välismaalasi. Pärast Lindmetsa ja Halli lahkumist jääb Tarva nimekirja veel kolm välismaalast. Neist Frier ja McGee on seotud eestlannadest kaasadega.

Sõber pole siiski pelgalt ameeriklaste armastaja. Viimastel nädalatel on ta hinges pakitsenud soov rentida Kalev/Cramost Kristo Orula või Marko Riis. Kummalgi tagamehel pole kalevlaste juures kuigi suurt rolli. Eile kinnitas aga Sõber, et kaup jääb ilmselt Kalevi vastuseisu tõttu katki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles