Meistriliiga 13. voor: väravalainel puhkuseta edasi, tipus kisub kitsaks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammeka hooaja alguse edu üheks alustalaks on suurepärane meeskonnavaim.
Tammeka hooaja alguse edu üheks alustalaks on suurepärane meeskonnavaim. Foto: Kristjan Teedema

Jalgpalli Premium liiga meeskondadele puhkamiseks aega ei anta, sest põneva ja väravaterohke nädalavahetuse järel – viie mängu peale löödi kokku tervelt 22 väravat ehk keskmiselt üle nelja värava mängus. Liigatabeli kolm esimest meeskonda mahuvad kahe punkti sisse, voorule annab avalöögi aga neid jälitav tiitlikaitsja Flora, kes võõrustab esmaspäeva õhtul Evald Tipneri karikasarja poolfinaali kordusetenduses Tartu Tammekat. Teisipäeval on vastamisi Infonet ja Narva Trans, Nõmme Kalju võtab vastu Pärnu Linnameeskonna, Sillamäe Kalev võõrustab Paide Linnameeskonda ja Rakvere Tarvale sõidab küll Levadia.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Tartu Tammeka

Esmaspäeval, 16. mail kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Flora mängis aprilli alguses Tammekaga kodus 0:0 viiki ning leppis neli päeva hiljem väravateta viiki ka Sillamäe Kaleviga. Sillamäele tasuti punktikaotuse eest kätte reedel, kui naasti sadamalinnast 4:2 võiduga. Juba esimese poolajaga tänu vastaste kaitseliini kingitustele 3:0 eduseisu haaranud Flora lubas teise poolaja algusega vastased mängu tagasi, kuid seisult 3:2 vormistas lõpptulemuse kübaratriki teinud Albert Prosa.

Kolm päeva hiljem on võimalik koht kätte näidata ka Tammekale, ehkki korra on seda tegelikult juba tehtud, kui Evald Tipneri karikasarja poolfinaalis võeti 2:0 võit ja jõuti sel laupäeval toimuvasse finaali. Punkte selle eest siiski ei jagatud ja just punkte Flora hädasti vajab, kuna liigatabelis ollakse liiderpaarist Kaljust ja Levadiast maas seitsme ning kolmandal kohal olevast Infonetist kuue punktiga.

Tammeka, kellel käimas raske mängudeseeria tabelitippudega, sai nädalavahetusel mõõtu võtta natuke jõukohasemalt vastaselt Pärnu Linnameeskonnalt. Tabeli eelviimase vastu kasutati oma võimalus punktilisa hankida ka maksimaalselt ära, kui tänu Kristjan Tiiriku penaltile ja Tristan Koskori nimele kantud õnnelikule väravale võeti 2:1 võit. Tabelis on tartlased Flora kannul viiendal kohal ja ehkki pealinlastest jäädakse maha kuue punktiga, on Tammeka pidanud ka kaks mängu vähem.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Floraga pole kunagi midagi lihtsat, peame läbi hammustama nende taktikalised kavalused, kui tahame võita. Tuleb kindlasti põnev ja kõva andmine.»

Tammeka poolkaitsja Martin Miller: «Tulemas on raske mäng väga tugeva vastasega. Flora hetkel neljandal kohal meist kuue punkti võrra eespool. Et esinelikust kinni hoida, peame Flora vastu minema 100% motiveeritult ning need kolm väga väärtusliku punkti endale võitma. Tuleb vägev lahing!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Infonet – Narva Trans

Teisipäeval, 17. mail kell 18.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Infonet sai eelmises voorus ülimagusa võidu, kui koduväljakul alistati kaotusseisust 3:2 Levadia, kes oli senise hooaja jooksul löömatuna püsinud. Laupäevane rõõm tuleb aga kiirelt peast pühkida, sest sel hooajal on komistatud just ootamatutes kohtades ja Narva Trans on alati olnud meeskond, kes suudab heal päeval vastase mängutuju rikkuda.

Selle hooaja esimene omavaheline kohtumine kuulus siiski kindlalt Infonetile, kes alistas Transi aprilli lõpus Narvas 3:0. Sotid tehti seejuures selgeks juba esimese poolajaga. Trans tuleb mängule aga positiivse emotsiooniga, sest laupäeval võideldi kodus Nõmme Kalju vastu välja selle hooaja viies viigipunkt. Koos kolme võiduga on piirilinlased liigatabelis seitsmendal kohal, Infonet kerkis Levadia alistamisega aga liidritest vaid punkti kaugusele. Transi poolel saavad taas kaasa lüüa ka Viktor Plotnikov ja Ruzlan Kuzjajev, kes kaartide tõttu eelmisest kohtumisest eemale jäid.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Loodame jätkata sama mänguga, mida oleme viimasel ajal näidanud. Infonet on liidritele üsna lähedal ning loomulikult tahab võita, aga samamoodi lähme meie ainult positiivse tulemuse nimel võitlema.»

Transi kapten Roman Nesterovski: «Infoneti me ei karda vaatamata nende edule Premium liiga mängudes. Oleme valmis võitlema, oleme füüsiliselt ja vaimselt valmis. Kindlasti anname endast parimat, kuna saame aru, et kerget mängu ei tasu oodata. Aga meil motivatsiooni on!»

Infonet on hooaja algusega tõestanud, et pretendeerib kõige kirkamatele medalitele. FOTO:
Infonet on hooaja algusega tõestanud, et pretendeerib kõige kirkamatele medalitele. FOTO: Foto: Erik Prozes

Nõmme Kalju – Pärnu Linnameeskond

Teisipäeval, 17. mail kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Kalju läheb ka 13. voorule taas vastu tabelijuhina, kuid Infonetti edestatakse vaid ühe punktiga ja Levadiat tänu paremale väravate vahele. Laupäevases mängus Narva Transi vastu kirjutati uus peatükk Eesti jalgpallilukku, kui KTM-reegli tõttu mängiti Erik Listmanni vigastuse järel pea terve teine poolaeg sunnitult vähemuses. Nii võidi isegi rahul olla, et piirilinnast punktiga tulema pääseti. Tõsiasi on aga see, et neljast viimasest liigamängust kolmes on Kalju pidanud leppima viigiga.

Pärnu lõpetas laupäeval Tartu Tammeka vastu küll enam kui kaks kuud kestnud ja 857 minuti pikkuseks veninud väravapõua, mille jooksul neile löödi 26 vastuseta väravat, ent 11. järjestikusest kaotusest see neid siiski ei päästnud. Otsustavaks sai väravavahi Hendrik Vainu õnnetult lõppenud katse palli puhtaks lüüa, mille tulemusel pall Tristan Koskori põrkest hoopis pärnakate väravas maandus.

Korduvalt on Pärnu tabeli punaseks laternaks langemisest pääsenud vaid tänu sellele, et ka Tarvas ei suuda punktisaldot kasvatada. Esimesel korral Nõmme Kaljuga kohtudes otsustas kohtumise 1:0 skooriga pealinlaste kasuks penalti realiseerinud Andrei Sidorenkov ning just penaltipunktil on Pärnu vastased saanud sel hooajal erakordselt palju käia – suvepealinlaste vastu on määratud senise tosina mänguga koguni seitse 11 meetri karistuslööki.

Kollaste kaartide tõttu peab Pärnu poolel teisipäevase mängu vahele jätma poolkaitsja Tanel Melts.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Nõmme Kalju eesmärk on võita Premium liiga. Mis saab veel paremat olla, kui mängida võistkonnaga, kes kuulub Eesti jalgpallis eliiti. Tahame anda endast parima ja võidelda punktide eest. Tähtis on olla mängus sees algusest lõpuni ja keskenduda enda ülesannetele.»

Pärnu keskkaitsja Magnus Villota: «Kindlasti tuleb väga raske ja kiire tempoga mäng. Nagu näha on olnud, siis Kaljul ei ole meiega kerge olnud. Kui oleme hästi häälestatud ja kaitses kompaktsed, võime Kaljult punkte võtta küll.»

Sillamäe Kalev – Paide Linnameeskond

Teisipäeval, 17. mail kell 19.00 Sillamäe Kalevi staadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Sillamäe meeskond pakkus pealtvaatajatele reedel Flora vastu kaks väga erinevat poolaega. Kui esimesel eksiti kaitses korduvalt ise ja kingiti florakatele kolm väravat, siis teisel oldi nagu ümber sündinud ning tunamullu 36 väravat kõmmutanud Jevgeni Kabajevi selle hooaja kaks esimest tabamust tõid Kalevi viigistamisele väga lähedale. Lõpuks kaotati siiski 2:4, kuid teise poolaja mängupilt annab tunnistust, et mida kerget pole teisipäeval oodata Paidel ega ka laupäeval kodusel Lilleküla staadionil karikafinaalis uuesti sillamäelastega vastamisi mineval Floral.

Paide osales samuti reedel 4:2 tulemusega lõppenud mängus, kuid oli erinevalt Sillamäest võidukas pool. Vjatšeslav Zahovaiko kübaratrikk tõi Paidele kodus võidu Rakvere Tarva üle, lõpetades ühtlasi viiemängulise võiduta seeria. Liigatabelis on Paide jätkuvalt kuuendal kohal, kuid Sillamäe võib võidu korral tõusta neist vaid punkti kaugusele, olles pealegi mängu vähem pidanud. Selle hooaja esimeses omavahelises vastasseisus lepiti Sillamäel 1:1 viiki, kusjuures kodumeeskond ei teinud selles kohtumises üsna harvanähtaval moel ainsatki vahetust.

Rakvere Tarvas – FC Levadia

Teisipäeval, 17. mail kell 20.00 Rakvere linnastaadionil

Mängu näitab otsepildis ERRi spordiportaal.

Jälle oli Rakvere Tarvas punktidele väga lähedal ja jälle libisesid need käest, kui Paidele jäädi reedel haaravas duellis 2:4 alla. Seejuures suutis Tarvas teise poolaja keskel hullumeelse viie minuti jooksul jääda esmalt kümnekesi, seejärel ka kaotusseisu, viigistada kohe järgmisest rünnakust ja lasta seejärel endale ikkagi 3:2 värav lüüa.

Nii on Tarvas ühe punktiga endiselt liigatabelis viimasel kohal, ent kuniks ka Pärnu ei suuda kuidagi punktilisa hankida, püsib kõrgseltskonna uustulnukatel iga vooru eel jätkuvalt lootus punase laterna rollist pääseda. Levadia vastu on seda muidugi raske teha, kuid meeskonda saab taas aidata eelmise kohtumise mängukeelu tõttu vahele jätnud Jaanus Kaasik.

Levadia sai laupäeval Lasnamäel selle hooaja esimese kaotuse, jäädes Infonetile alla 2:3. Ühes sellega anti taas käest ka liigatabeli esikoht, ehkki liidrile Kaljule jäädakse alla vaid kehvema väravate vahe tõttu. Samuti võib juhtuda, et Levadiat ei saa mõnda aega aidata keskkaitse tugitala ja sel hooajal ka ootamatuks väravamasinaks kujunenud Igor Morozov, kes oli sunnitud kohtumise Infonetiga avapoolaja lõpus pooleli jätma. Peatreeneri Sergei Ratnikovi jaoks hea uudis oli samas kahtlemata paranenud Alan Gatagovi naasmine, pingil istumise vääriliseks hinnati ka Siim Lutsu tervis. Tarva esimene külaskäik Tallinnasse lõppes Levadiale küll Anton Mirantšuki eemaldamise, ent ka 2:0 võiduga.

Kaartidega puudujaid Levadial pole, tagasi on ka eelmise mängu vahele jätma pidanud poolkaitsja Daniil Ratnikov. Tarvast ei saa mõistagi aidata Paide vastu platsilt eemaldatud Aleksei Larin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles